افزونه پارسی دیت را نصب کنید Saturday, 28 September , 2024
3

اسمارتک نیوز » چرا کمدین ها سیمرغ را نمی فهمند؟

  • کد خبر : 183013
اسمارتک نیوز » چرا کمدین ها سیمرغ را نمی فهمند؟

به گزارش اسمارتک نیوز، بدون شک در بین بازیگران، بازیگران فیلم ها و سریال های طنز آشناترین و خاطره انگیزترین نام ها و چهره ها برای مردم هستند. بازیگرانی که در چندین مناسبت از جمله عید نوروز و ماه مبارک رمضان که در آستانه آن هستیم لحظات شیرینی را برای خانواده های ایرانی رقم زدند […]

به گزارش اسمارتک نیوز، بدون شک در بین بازیگران، بازیگران فیلم ها و سریال های طنز آشناترین و خاطره انگیزترین نام ها و چهره ها برای مردم هستند. بازیگرانی که در چندین مناسبت از جمله عید نوروز و ماه مبارک رمضان که در آستانه آن هستیم لحظات شیرینی را برای خانواده های ایرانی رقم زدند و در سینما پذیرای اعضای خانواده در کنار هم بوده اند. این در حالی است که داوران جشنواره فیلم فجر در دوره های مختلف سلایق متفاوتی با جریان عمومی مخاطبان فیلم داشته اند. بیشتر تلاش داوران برگرفته از سلیقه سنتی حاکم بر فضای جشنواره از دهه اول انقلاب اسلامی با هدف ساخت فیلم های جدی و هنری با ارزش های فنی و محتوایی بوده است، اما سوال اینجاست که آیا ایرانیان تاکنون توانسته اند حضور فیلم های کمدی در سطح جشنواره؟ چرا بازیگران کمدی علیرغم سختی ایفای آن نقش ها، هرگز برای نقش های کمدی خود سیمرغ بلورین نگرفتند؟ آیا سینمای ایران نیاز به بازنگری و ارائه ژانر جدیدی از شخصیت پردازی ها و داستان های طنز دارد که در جشنواره دیده می شود یا به هر حال جشنواره فجر علاقه ای به جدی گرفتن طنز ندارد؟ در مطلب زیر اسامی بازیگران طنزی که برای ایفای نقش جدی در جشنواره دیده شدند را مرور می کنیم.

علیرضا خمسه (1331)
علیرضا خمسه را باید یکی از کلاسیک ترین بازیگران سینمای ایران دانست و تداعی نام و خاطره او ما را به یاد بسیاری از فیلم های کمدی و سریال های طنز تلویزیونی دهه 60 و 70 می اندازد که خمسه در هیچ کدام مرکز توجه نبود. هیئت در جشنواره فجر داوران را داوران انتخاب نکردند و به همین دلیل با اولین فیلم غیر کمدی خود در سال 1386 اولین سیمرغ بلورین بهترین بازی را از آن خود کرد. عبدالرضا کاهانی با بازی خمسه در فیلم بیست، دل داوران را به دست آورد. بیست و هفتمین جشنواره فجر که گویی با دو نامزدی برای خمسه در فیلم «دو و نیم» برنده سیمرغ بازیگری این دوره شده است. و «چشم شیطان» بالاخره برای فیلم کاهانی به پای او خواهد رسید.
اکبر عبدی (1339)
اکبر عبدی که بیش از هر چیز طنز و کمدی را به ذهن مخاطب می آورد، تاکنون دو بار برای فیلم های «مادر» و «خواب می روم» برنده سیمرغ بازی در جشنواره فجر شده است. «جنگجوی پیروز» و «1000 نان، عشق و موتور» در سال 1389. تحلیل جوایز این بازیگر نشان می دهد که سیمرغ های او برای فیلم های غیر کمدی و حضور متفاوت زنانه بوده و نقش های طنز او فراتر از نامزدی ها نبوده است.
مهران مدیری (1346)
حذف کلیشه ها از تصویر همیشه طنز مهران مدیری به قدری برای داوران جشنواره فیلم فجر جذاب و حائز اهمیت بود که بالاترین جایزه بازیگری به این هنرمند در سال 1386 برای بازی غیرطنز او در فیلم همیشه هست. پای یک زن در وسط» اثر کمال تبریزی. بررسی کارنامه سینمایی و تلویزیونی مدیری نشان می دهد که بیشتر موفقیت های او در این رسانه از حضور در آثار طنزی است که ساخته است و کمتر شاهد موفقیت و شناخته شدن او در نقش های جدی یا سایر فیلمسازان بوده ایم تا شاید مورد مدیری قرار گیرد. خاص تر از بقیه باشد، زیرا علاوه بر سیاست های داوری در فجر، ناکامی یک مربی در عملکرد نیز باعث شد تا او از کاندیداتوری و تحلیف سیمرغ کمتر برخوردار شود.
رضا عطاران (1347)
رضا عطاران که حضور خود را در تلویزیون با قطعات کمدی آغاز کرد و در سینما راه کمدی را دنبال کرد، برای بهترین بازی در دو فیلم غیر کمدی دو سیمرغ بلورین را از آن خود کرد. «دهلیز» و «روشن» دو فیلم «بهروز شعیبی» و «روح‌الله حجازی» هستند که عطاران پس از سال‌ها بازی در سینما و تلویزیون برای آن‌ها سیمرغ گرفت تا بار دیگر با کلیشه‌زدایی از تصویر قبلی و تغییر ژانر مشخص شود. از بازیگری تا ایام دهه فجر چقدر اهمیت دارد؟
امین حیایی (1349)
امین حیایی که در دهه 70 و به خصوص دهه 80 یکی از موفق ترین بازیگران گیشه بود و حتی در مناسبت هایی نامش به عنوان یک سوپراستار مطرح می شد و حضورش تضمینی برای فروش فیلم بود، یکی از بازیگران این فیلم است. که در نقش‌های کمدی و ملودراماتیک ظاهر شدند، اما حضور در فیلم‌هایی مانند «کما» و «خراجی‌ها» بیش از سایر آثار در ذهن مردم ماندگار شده است، با وجود این دو موفقیت آنها در جذب سیمرغ در فیلم‌های غیر کمدی بوده است: «شب» از «رسول صدر عاملی» و «برف». «آخرین» ساخته «امیرحسین عسگری» دو فیلمی بودند که باعث شد امین حیایی به عنوان یکی از رکوردداران سیمرغ بازیگری در ایران ثبت شود.
سعید آقاخانی (1350)
شاید هیچکس فکرش را نمی کرد که سعید خان دایی از سریال «ساعت خوش» روزی در فیلم «خون» مسعود کیمیایی نقش قیصر را بازی کند. در تشریح موفقیت های جشنواره ای سعید آقاخانی همین بس که تمام کار کمدی او در یک سو و حضور در فیلم های جدی دهه 90 در سوی دیگر است. اولین حضور آقاخانی در نقش جدی در فیلم «خداحافظ طولانی» (فرزاد موتمن) بود و در همان سال سیمرغ نقش مکمل مرد جشنواره را گرفت. بعدها کیمیایی هم ریسک بزرگی کرد و بعد از کلیشه زدایی اولیه از چهره آقاخانی، او را در فیلم «خونین» تبدیل به امپراطور کرد. او برنده جایزه بهترین بازیگر نقش اول مرد برای فیلم خون خرد از جشنواره منتقدان شد، بنابراین نگاه مثبت به تغییر ژانر بازیگری و کلیشه زدایی از تصویر قبلی در جامعه منتقدان سینمایی به چشم می خورد.
مجید صالحی (1354)
از شاگردان آکادمی بازیگری و کارگردانی رضا عطاران می توان به مجید صالحی اشاره کرد که همچنان با نقش «مجید دلبندم» در سریال «سیب خنده» همراه است. با وجود اینکه صالحی از ابتدا سعی در انجام کارهای نیمه کمدی داشت، اما بیشتر به خاطر کنایه های ذاتی اش به عنوان یک کمدین شناخته می شود. اما مجید صالحی با بازی در فیلم های «استراحت مطلق» (از انجمن منتقدان سینما در سال 1393) و «شماره 10» (از جشنواره فیلم فجر 1401) ارزشمندترین جوایز سینمایی خود را نیز دریافت کرد، بنابراین این فرضیه به قانون تبدیل می شود. . … اینکه نقش های کمدی هرگز یا به ندرت در جشنواره فجر پذیرفته می شود و این جایزه برای کمدین های جدی است.
پژمان جمشیدی (1356)
پدیده دهه 90 سینمای ایران و ستاره این سال های سینمای ایران نیز در کمدی شروع به بازی کرد و باید آن را محصول آکادمی «سروش صحت» نامید. تمسخر سریال «پژمان» به تنها گل ملی پژمان جمشیدی در این مجموعه تلویزیونی همچنان در بسیاری از محافل و باشگاه های ورزشی بیان می شود. جمشیدی پس از ایفای نقش درخشان در «پژمان» در بسیاری از آثار و عمدتاً فیلم ها و سریال های کمدی از «50 کیلو آلبالو» و «تگزاس» تا «دینامیت» و «هتل» ظاهر شد. اما در دوران بازیگری او نقش یک شخصیت غیرطنز بیشتر از بسیاری از آثار طنز او دیده شد، زیرا تنها جایزه او که دیپلم افتخار بازی در نقش مکمل بود، حضور جدی در فیلم یادبود بود. جنوب» ساخته حسین دوماری و پدرام امیری. به دست آمده.
جواد عزتی (1360)
جواد عزتی به عنوان یکی از بازیگران با استعداد و محبوب این سال های سینمای ایران نیز از این قاعده مستثنی نیست. او بازی طنز خود را با سریال «من مستاجر هستم» ساخته پریسا بخت آور آغاز کرد و با بازی بابا اتی در سریال طنز «قهوه تلخ» مهران مدیری به موفقیت دست یافت و پس از 13 سال همچنان بابا اتی را برای عموم تداعی می کند. ، اما برای این. به نظر می‌رسد دنیای حرفه‌ای عزتی پس از حضور در نقش‌های غیرطنز (داستان نیمروز محمدحسین مهدویان 1394) آغاز شد، به‌گونه‌ای که از مقطعی شاهد حضور او در فیلم‌های جدی و کمتر در کمدی بودیم. به جز «آینه باغ»، «چارنگشت» و «هزارپا» تقریباً همه آثار سینمایی عزت فیلم کمدی نبودند. او با وجود اینکه سه بار نامزد دریافت سیمرغ فجر شده است، هنوز موفق به کسب جایزه نشده است.

انتهای پیام/

لینک کوتاه : https://iran360news.com/?p=183013

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.