مرجان شرف بازار; تهران رفته رفته توسط پله های برقی شکسته محاصره می شود و مردم مجبور می شوند از آن ها طوری استفاده کنند که انگار پله های معمولی هستند. پله ها در خواب زمستانی هستند و دیگر نمی توان از آنها بالا رفت و برخی از آنها مدت هاست که تعمیر نشده اند.
برخی این را ناشی از تحریم ها و قطعات یدکی می دانند اما حبیب کاشانی نماینده شورای شهر تهران با بیان اینکه قطعات یدکی منسوخ شده در کشور سازنده در پله برقی استفاده می شود، گفت: 29 مدل آسانسور در حال فعالیت است. کشور. . که در کشورهای یافت می شوند دیگر تولید نمی شوند، بنابراین شهرداری برای تامین قطعات آنها مشکل دارد. طبق آمار منتشر شده در سال 1400 تنها 52 درصد از آنها فعال هستند. و 10 درصد آنها ناامن هستند.
وی افزود: آیین نامه پله برقی تهران تهیه شده و شهرداری تهران موظف است پس از دریافت ابلاغ دستورالعمل را تهیه کند اما هنوز اقدامی انجام نداده است. در خصوص پله برقی های تهران پیشرفت کمی صورت گرفته است اما در نگهداری آنها سهل انگاری کرده ایم.
ما 121 پله برقی داریم
121 پله برقی در منطقه 22 تهران نصب شده و در همین راستا سید محمد آقامیری، رئیس کمیته ساخت و ساز شهرداری تهران نیز پیشنهاد بسته شدن پله برقی ها و تبدیل آنها به رمپ با شیب 8 درصد را داده است. و در ادامه گفت: نصب پله برقی در فضاهای باز و در مجاورت باد و باران اشتباهی است زیرا دستگاه های مکانیکی نسبت به زمین حساس هستند. از نظر فنی به زودی دچار مشکل می شوند. از این رو تاکنون 53 پله برقی در حال جمعآوری و تبدیل به رمپ با شیب 8 درصدی با طرح فوری در جلسات شورای شهر تهران است.
اما آیا در صورت صحت اظهارات مسئولان، استانداردهای لازم برای پله برقی و آسانسور برای تایید کیفیت این ابزارها الزامی نیست؟ معاون بازرسی شرکت بازرسی کیفیت و استاندارد ایران با بیان اینکه وضعیت استاندارد پله برقی و آسانسور به این صورت است که استاندارد مصوب پله برقی از نوع اجباری نیست که نیاز به تایید و بازرسی داشته باشد، گفت: تنها در هنگام واردات قطعات الزامی است. استانداردها باید گرفته و تایید شوند.
معاون بازرسی شرکت بازرسی کیفیت و استاندارد ایران: با هر اتفاقی نام تحریم به میان می آید
یوسف باقریان افزود: اولین بازرسی آسانسورها در سال 1379 در کشور انجام شد و پس از آن تغییراتی در دستورالعمل ها و رویه ها به وجود آمد به طوری که در ساختمان جدید پس از اتمام کار، گواهی بازرسی و تاییدیه کیفیت صادر شد. . و ایمنی آسانسور باید تضمین شود.
وی ادامه داد: برخی قطعات چه ساخت داخل و چه وارداتی مشمول استاندارد اجباری هستند و باید گواهی استاندارد خود را اخذ کنند، برخی قطعات هنوز مشمول این قانون نمی شوند. در کشورهای دیگر بخشی به این مدل اضافه شده است که تاییدیه نوع آسانسور است که هنوز در ایران نداریم.
تاریخچه پله برقی با آسانسور متفاوت است.
معاون بازرسی شرکت بازرسی کیفیت و استاندارد ایران گفت: برای نصب آسانسور قطعات آن به یکدیگر متصل می شود و در این زمان تاییدیه نوع آسانسور ظاهر می شود که به معنای سازگاری قطعات آسانسور است. اما در مورد خرابی پله برقی تهران، متأسفانه در هر حادثه نام تحریمی به چشم می خورد، اما حقیقت این است که سازمان های ذی صلاح نه بودجه ای برای تعمیر دارند و نه ذی نفع هستند. چرا پله برقی در مراکز خرید یا اماکن خصوصی پرکاربرد آسیب نمی بیند؟
باقریان با انتقاد از عملکرد دولت و مسئولان تاکید کرد: اینکه می گویند پله برقی ها به دلیل ممنوعیت خراب است، مضحک است، نه، دلیلش این است که دولت بودجه ای برای تعمیرات در نظر نمی گیرد و اصلا اهمیتی نمی دهد که کسی آسیب ببیند. یا نه؛ زمانی پیمانکار با مظنه 10 برابر قیمت واقعی خرید و نصب آسانسور کار را انجام داد و حالا که پله برقی خراب است، پیمانکاری آمده است دوباره قطعات را با پول بیشتری وارد کند.
معاون استاندارد ایران: اکثر پله برقی های تهران استانداردسازی مناسبی ندارند
وی با بیان اینکه قطعاتی وجود دارند که در صورت تعمیر صحیح می توانند تا مدت ها کار کنند و افزود: اکثر پله برقی های شهر تهران به ویژه دولتی استاندارد نیستند، در حالی که مجتمع های خصوصی بسیار مراقب هستند، اما شهرداری دغدغه ای ندارد. این نگرانی از این نظر، تعداد گواهینامه های تاییدیه ایمنی و کیفیت در تهران به این دلیل است که ساخت و ساز در یکی دو سال اخیر متوقف شده و شرایط به گونه ای است که تعداد پروانه های ساخت و ساز و ساختمان هایی که به بهره برداری رسیده اند کاهش یافته است. . کاهش یافت تا افزایش یابد
آسانسور از پله برقی پیشی گرفت.
معاون بازرسی شرکت بازرسی کیفیت و استاندارد ایران با بیان اینکه تعداد گواهینامه های صادر شده کاهش یافته و از سوی دیگر تعداد شرکت های صادرکننده گواهی استاندارد آسانسور نیز افزایش یافته است که مشکل دیگری ایجاد می کند و تاکید کرد: در دستورالعمل بازرسی برای به گونه ای است که در هنگام اخذ پایان کار بر شرط تایید تاکید می شود، اما اعتبار این گواهی تنها یک سال است و از سال بعد مشمول روال بازرسی دوره ای آسانسور می شود که اجباری نیست.
باقریان ادامه داد: افرادی که در آپارتمان زندگی می کنند این رویه را نمی دانند و این کار را به شرکت های تعمیر و نگهداری آسانسور واگذار می کنند و برای بسیاری از این شرکت ها صرف هزینه چند میلیونی برای بازرسی در سال به صرفه نیست، بنابراین در شرکت زیر مجموعه پله هایی که در زمینه تایید آسانسور کار می کنند و تعداد آنها کم نیست; گفت تاییدیه هم میدن با عکس گرفتن از جاهای مختلف در آسانسور و بس.
وی تاکید کرد: در دستورالعمل استانداردهای آسانسور در ایران، مصرف برق چندان موضوع مهمی نیست. در اروپا یکی از هشت بند استانداردها به مصرف انرژی اشاره دارد اما در کشور ما اینطور نیست. البته به دلیل تحریم، شرکت های بزرگ و موفق در زمینه آسانسور وارد کشور نمی شوند و یا از طریق واسطه وارد کشور می شوند و بسیاری از فناوری های جدید به دلیل استانداردهای ایران وارد کشور نمی شوند، بنابراین موضوع برق در این کشور توجه چندانی نشده و حتی مصرف برق برخی از مدل های آسانسور بالاست.