دانشمندان علوم اعصاب در دانشگاه کوئینزلند با استفاده از فناوری جدید دریافتند که کمبود ویتامین D بر رشد سلول های عصبی در سیستم دوپامین مغز تأثیر می گذارد. این می تواند منجر به اختلال عملکرد دوپامین در بزرگسالان مبتلا به اسکیزوفرنی شود.
نقش ویتامین D در خطر ابتلا به بیماری های عصبی در بزرگسالی
با تکیه بر تحقیقات قبلی، تیمی از محققان از موسسه مغز در دانشگاه کوئینزلند با کمک فناوری تصویربرداری مولکولی، نگاه دقیقتری به رابطه بین ویتامین D، نورونهای دوپامینرژیک و اسکیزوفرنی انداختهاند. محققان دریافتند که ویتامین D نه تنها بر تمایز سلولی، بلکه بر ساختار نورونها نیز تأثیر میگذارد.
به نظر می رسد اسکیزوفرنی توسط ترکیبی از عوامل ژنتیکی و محیطی ایجاد می شود. مکانیسم دقیق ایجاد این بیماری هنوز ناشناخته است. اما شواهد قوی وجود دارد مبنی بر اینکه اسکیزوفرنی باعث ایجاد تغییراتی در نحوه استفاده مغز از دوپامین می شود. دوپامین یک ماده شیمیایی است که احساس خوبی در بدن ایجاد می کند. اکنون دانشمندان می گویند که کمبود ویتامین D در دوران بارداری بسیار مهم است.
تا جایی که وقتی مادری در دوران بارداری در معرض خطر اسکیزوفرنی باشد، این موضوع آینده فرزندش را تحت تاثیر قرار می دهد. کمبود ویتامین D در دوران بارداری و در دوران رشد جنین، نحوه تشکیل مدارهای دوپامین در مغز را تغییر می دهد. مطالعات قبلی نشان داده اند که سطح پایین ویتامین D مادر یکی از عوامل خطر است.
پروفسور داریل ایلز هنگام بررسی تحقیقات قبلی در مورد همین موضوع در آزمایشگاه موسسه مغز کوئینزلند به نتیجه جالبی رسیده است. مطالعات قبلی نشان می دهد که کمبود ویتامین D در مادران باردار می تواند منجر به اختلالات رشد مغزی مانند اسکیزوفرنی در کودکان شود. آنچه محققان اکنون کشف کرده اند این است که اسکیزوفرنی با تغییری آشکار در نحوه استفاده مغز از دوپامین، انتقال دهنده عصبی که اغلب به عنوان مولکول پاداش مغز شناخته می شود، مرتبط است.