افزونه پارسی دیت را نصب کنید Thursday, 7 November , 2024
3

پرنده کمیاب که پس از ۱۱۶ سال وارد ایران شد

  • کد خبر : 166327
پرنده کمیاب که پس از ۱۱۶ سال وارد ایران شد

ویدئوی شنای او در تالاب هورالعظیم برای جمع آوری تله های سیمی و شکار پرندگان مهاجر و از بین بردن خطرات به دام انداختن پرندگان شکاری بارها در شبکه های اجتماعی دست به دست شد و او را به چهره ای محبوب در عرصه حفاظت از محیط زیست تبدیل کرد. علیسجاد جلالی هم همینطور. حفاظت […]

ویدئوی شنای او در تالاب هورالعظیم برای جمع آوری تله های سیمی و شکار پرندگان مهاجر و از بین بردن خطرات به دام انداختن پرندگان شکاری بارها در شبکه های اجتماعی دست به دست شد و او را به چهره ای محبوب در عرصه حفاظت از محیط زیست تبدیل کرد.

علیسجاد جلالی هم همینطور. حفاظت از محیط زیست ویدئوی پاشیدن آب در تالاب هورالعظیم برای برداشتن تله های سیمی و شکار پرندگان مهاجر و از بین بردن خطرات به دام انداختن پرندگان شکاری بارها در شبکه های اجتماعی دست به دست شد و او را به چهره ای محبوب در عرصه حفاظت از محیط زیست تبدیل کرد. . حالا او مهمان ویژه همشهری است تا از خطرات کار حفاظت از محیط زیست در خوزستان و تهدیدی که پسرش از اقداماتش علیه صیادان و شکارچیان غیرمجاز با آن مواجه است، صحبت کند.

جلالی یکی از شناخته شده ترین محیط بانان در بین دوستداران محیط زیست و مسئول حفاظت از تالاب بین المللی شادگان و تالاب بین المللی هورالعظیم است. او در آستانه 40 سالگی است و از 20 سالگی برای حفاظت از گونه های حیات وحش ایران و مناطق زیست محیطی خوزستان از زمانی که کار خود را به عنوان محیط بان شروع کرده است، با مشکلات زیادی روبرو بوده است. جلالی اکنون هر روز صبح به تالاب‌های هورالعظیم و شادگان می‌رود و برای جمع‌آوری احشام از صیادان غیرمجاز در فصل مهاجرت پرندگان مهاجر از این وسعت آب، به ژرفای سینه می‌رود.

چه اتفاقی افتاد که وارد محیط زیست شدید؟

از سال 1362 کارم را به عنوان محیط بان در آبادان شروع کردم، پدرم در زمان جنگ در آبادان بود و من 17 سال در آبادان محیط بان بودم. حفاظت از تالاب شادگان و هورالعظیم بر عهده من بوده و هست. حفاظت از محیط زیست را دوست داشتم و اکنون 20 سال است که در این شغل مشغول به کار هستم.

در این سال ها چه کارهای مهمی برای طبیعت ایران انجام داده اید؟

من پرندگان و گونه های جدیدی را در کشور ثبت کرده ام. اولین ورودی فلامینگوی کوچک بعد از 116 سال که تصویری از او در خوریات آبادان نبود، آن را در ایران ضبط کردم. آنها 2 قطعه فلامینگوی کوچک بودند که در سال 92 ثبت نام کردم و سپس با تشکیل یک گروه تحقیقاتی در سال 93 توانستیم کلنی فلامینگو در تالاب خوریات را برای کشور ثبت کنیم و جمعیت 10 هزار جوجه را حساب کنیم. ما همچنین صفحات را در منطقه مستعمره قرار دادیم. اولین بار گونه شاهین دودی را در سال 2018 در خارج از آبادان ثبت کردم که تنها یک بال داشت. ثبت گونه موش دم دراز در ایران یکی از کارهای بسیار مهمی بود که با تشکیل تیم تحقیقاتی انجام شد و مقاله علمی بین المللی نیز منتشر شد. بنده برای اولین بار در خاورمیانه جوجه ریزی باکلان مارگاردان را در تالاب هورالعظیم ثبت کرد. ما اصلا در ایران باکلان مارگاردان نداشتیم و فقط در هورالعظیم تخم ریزی کرد. در خصوص ثبت جمعیت زیاد فلامینگو در خوریات آبادان نیز توانستم فلامینگو را ثبت کنم که ثبت بین المللی داشت و از شهر فرارای ایتالیا به آنجا رسید. این فلامینگو 11 ساله بود که از ایتالیا به ترکیه آمد و در آنجا فصل زادآوری داشت و بعد از ترکیه به خوریات آبادان رسید و در اینجا از لانه و تخم و جوجه هایش عکس گرفتیم. در سال 1996 مستندی درباره ظهور فلامینگوها ساختم که برنده جایزه اول جشنواره بین المللی فیلم سبز شد.

زیستگاه فلامینگوی کوچک کجاست؟

بیشترین جمعیت این گونه در یمن یافت می شود و البته گونه ای مهم و کمیاب برای ایران است.

زیستگاه شاهین دودی کجاست؟

شاهین های شاهین همیشه در حال حرکت هستند. از سیبری به اروپا و در فصول خاصی به ایران می آیند.

زیستگاه باکلان مارگردان کجاست؟

از هند و پاکستان تا آفریقا زیستگاه دارد اما در ایران فقط یک بار در چابهار دیده شد که توانستم رویشگاه تکثیر و جمعیت خوب این گونه را در تالاب هورالعظیم ثبت کنم.

جمعیت باکلان مارگردان چقدر است؟

500 بال.

موش دم دراز را هم ثبت کرده اید، اهمیت این ثبت چیست؟

موش دم دراز یا موش سوزوکی اولین بار در عراق مشاهده شد. گفتیم چون تالاب هورالعظیم با عراق مشترک است، باید یک تیم تحقیقاتی برای یافتن آن در ایران ایجاد کنیم. این موش یک سگ ولگرد را گاز گرفته بود و ما توانستیم در سال 1400 برای اولین بار وجود این گونه در ایران را ثبت کنیم و مقاله ای بین المللی در مورد آن منتشر کنیم.

جوزستان ها چقدر میزبان پرندگان مهاجر هستند؟

مردم و اکثر صیادان در صورت مشاهده تخلف بلافاصله با ما تماس می گیرند تا آن را رفع کنیم یا در صورت مشاهده شکارچی سریعاً به ما اطلاع می دهند اما برخی از آنها متخلفان طولانی مدت و انتفاعی هستند که در این منطقه مزرعه احداث کرده اند. تالاب هورالعظیم. آنها تا 3 روز در مکان های مختلف تالاب به پرندگان غذا می دهند و سپس شروع به به دام انداختن آنها در زیر آب می کنند. نام این تله ها در گویش محلی «ماهیمه» است. وسایلی که داخل ذخیره می گذارند از چوب، سیم، تله و توری است. زمانی که پرنده به غذا خوردن عادت کرد، تورهایی را که برای ماموران دیده نمی شود برپا می کنند و پرندگان را به دام می اندازند. جنایتکاران آب های کم عمق را برای ایجاد تله انتخاب می کنند تا قایق ها و محیط بان ها نتوانند وارد آن ها شوند.

آیا شکار با سلاح گرم در هورالعظیم است؟

آره موارد زیادی در این زمینه داریم. مشکل این است که ما قدرت نداریم. وسعت تالاب 125 هزار هکتار است که با خودرو و 3 محیط بان قابل رسیدگی نیست. هر هزار هکتار نیاز به یک یگان حفاظت محیط زیست دارد و در شرایط فعلی حداقل به 800 عامل نیاز داریم.

در زمینه محیط زیست با چه خطراتی مواجه هستید؟

شکارچیان متخلف چندین بار در تالاب هورالعظیم و شادگان با قمه و اسلحه به ما حمله کردند و حتی یکی از همکارانم را با تیر شلیک کردند.

چه فصلی برای شما سخت ترین فصل است؟

فعالیت ما علیه متخلفان محیط زیست و شکارچیان و ماهیگیران غیرمجاز از شهریور ماه با مجموعه کلبه هایی که شکارچیان و ماهیگیران غیرمجاز مخفیانه برای شکار پرندگان شکار می سازند آغاز می شود. این کار تا آبان ماه ادامه دارد. از ابتدای مردادماه که مهاجرت پرندگان به هورالعظیم و شادگان آغاز می شود، فعالیت ما برای برخورد با حیوانات ذخیره گاه و شکار پرندگان آغاز می شود. انجام این کار تنها با 3 افسر برای منطقه وسیع تالاب هورالعظیم واقعاً دشوار است. نبود مامور در این منطقه باعث شده متخلفان شکار رابطه خود را با ماموران تغییر دهند. اکثر متخلفان در یک گروه 5 نفره هستند و 2 نفر از 3 مامور امنیتی به سمت متخلفان می روند و یک نفر پشت ماشین می ماند که برای ماموران بسیار خطرناک است و حتی ممکن است به آنها شلیک شود.

آیا پرندگان برای فروش یا خوردن شکار می شوند؟

هم برای فروش و هم برای خوردن. غاز، اردک سبز، اردک خاکستری، خوتکا، بانجه، پرهنا و چنگر معمولی پرندگانی هستند که شکارچیان برای غذا شکار می کنند. البته اکثر جنایتکاران می گویند که پرندگان را کشتند تا آنها را بخورند، اما دروغ می گویند و آنها را در بازارهای محلی می فروشند.

هرگز با شکارچیان درگیر نشوید

زیاد! بارها اتفاق افتاده است؛ سال 93 بود که به همراه برادرم و رئیس اداره محیط زیست آبادان به دنبال شکارچی تالاب شادگان بودیم و 5 نفر به سمت ما تیراندازی کردند و به برادرم اصابت کردند و 116 گلوله وارد بدنش شد و سرباز شد .

آیا از درآمد خود راضی هستید؟

همه ما و همکارانم در زندگی شخصی خود دچار مشکلات مالی هستیم، اما با جان و دل برای محیط زیست ایران تلاش می کنیم.

بارها اتفاق افتاده است که هورالعظیم آتش گرفته است. دلیلش کدومه؟

آتش سوزی هورالعظیم بیش از خشکسالی به این تالاب آسیب زده است. آب وارد تالاب نمی شود و بیشتر آتش سوزی ها عمدی یا به دلیل خروج گاز از تالاب است. گرمای شدید خوزستان حدود 60 درجه است و گاز تالاب حتی می تواند انسان را خفه کند.

علی سجاد جلالی

خاموش کردن آتش در هورالعظیم چقدر دشوار است؟

اصولاً برای اطفای حشرات تالاب کار زیادی نمی توان انجام داد. سال های قبل با هواپیما آتش را خاموش کردند و دوباره آتش گرفت. زیرا آتش سوزی در نزار به گونه ای است که در عرض 5 دقیقه ناگهان بیش از 10 هکتار را در بر می گیرد.

حجم آتش سوزی های این تالاب در 2 سال گذشته چقدر بوده است؟

خدا را شکر امسال آتش سوزی نبود اما پارسال در سمت عراق آتش سوزی شد.

آیا عنوان هورالعظیم به تالاب داده می شود؟

در این چند سال اصلاً حق رعایت نشده است. بیشتر آبی که به تالاب می رسد از آب باران، رواناب و آب های سطحی است و در 3 سال گذشته هیچ آبی به تالاب رها نشده است.

علی سجاد جلالی

سخت ترین روزهایی که در طول فعالیت خود به عنوان محیط بان داشتید چه روزهایی بود؟

هر روز برای ما سخت است، اما روزهای برخورد با شکار و شکار متخلفان سخت تر است. به خصوص وقتی قدرت کافی برای مقابله با متخلفان را نداریم. در ابتدای سال 1402 برای مقابله با ماهیگیران و شکارچیانی که تعداد زیادی ماهی را با جریان برق کشتند و از سطح آب جمع کردند، پسرم را جلوی مدرسه کتک زدند و گفتند چرا پدرت این کار را می کند. ما؟ ، ما این کار را با شما انجام خواهیم داد.

عجیب ترین صحنه ای که در محیط دیدید چه بود؟

چیزهای عجیب و غریب زیادی در این کار دیده ام اما مهم ترین خاطره ای که دارم این است که یک بار از ماهشهر به دریا می رفتیم که دیدم دلفین بزرگی قصد دارد دلفین کوچکی را که قصد غذا خوردن در ساحل دارد غرق کند. دلفین کوچولو پسر دلفین بزرگ بود. مادر به پایین انداختن دلفین کوچک مرده و متورم ادامه داد تا پسرش را از دست ندهد. برای اینکه مادر نمرد، دلفین کوچولو را برداشتیم و در ساحل دفن کردیم. مادر دلفین تمام مدت آنجا بود و ما را از روی آب تماشا می کرد. سپس به دریا که رسیدیم، قایق ما را 5 مایل دنبال کرد.

لینک کوتاه : https://iran360news.com/?p=166327

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.