به گزارش بازار، مهدی امید با اشاره به چالش های مالی اصناف طلا و جواهر کشور در روزهای اخیر گفت: طلای اصل مشمول ارزش افزوده نمی شود، اما کارمزد ساخت، حق الامتیاز و سود فروشنده از این قبیل کالاها مشمول 9 می شود. % مالیات بر ارزش افزوده، در نتیجه چند برابر شدن نرخ مالیات بر ارزش افزوده کالاهای فروخته شده (یعنی طلای اصلی معاف است و سود و دستمزد مشمول 9 درصد مالیات بر ارزش افزوده می شود)، از این پس فروشندگان طلا و جواهرات. هنگام فروش طلا و جواهرات باید فاکتورهای نوع 2 صادر کند.
وی افزود: ثبت اطلاعات و ملیت خریدار در فاکتور نوع 2 الزامی نیست. بلکه در این نوع فاکتورها فقط اطلاعات فروشنده و مشخصات کالا به همراه نرخ مالیات بر ارزش افزوده به صورت جداگانه برای حقوق و کارمزد ثبت می شود و برای طلای اصلی مالیات بر ارزش افزوده دریافت نمی شود. از آنجایی که امکان تفکیک معافیت طلای اصل از ارزش افزوده و نرخ سود و کارمزد 9 درصد در رسید کارتخوان وجود ندارد، به همین دلیل قبض کارتخوان چاپی به عنوان فاکتور الکترونیکی پذیرفته نمی شود.
عضو هیأت مدیره اتاق بازرگانی ایران در ادامه گفت: واحدهای تجاری به غیر از طلا فروشان که در 6 ماهه اول سال 1402 بیش از 18 میلیارد تومان فروش داشته اند در صورت نرخ ارزش افزوده محصولات خود. تک رقمی است (مثلاً فقط 9 درصد) بله، نیازی به صدور فاکتور در سامانه مودیان ندارند. بلکه رسید صادر شده توسط دستگاه POS یک فاکتور الکترونیکی محسوب می شود. اما اگر فروش یک واحد تجاری در 6 ماهه اول سال جاری از 18 میلیارد تومان فراتر رود و نرخ مالیات بر ارزش افزوده کالاهای آن واحد تجاری نیز متفاوت باشد (مثلا رستورانی که با مالیات بر ارزش افزوده غذا می فروشد. نرخ 9 درصد فروش نوشابه با نرخ مالیات بر ارزش افزوده 16 درصد گفت: اتحادیه باید در نظام مالیاتی فاکتورهای نوع 2 صادر کند.
سخنگوی اتاق اصناف ایران در پایان به لزوم ثبت اتحادیه در سامانه مودیان اشاره کرد و گفت: تمامی اتحادیه ها بر اساس جواز کسب توسط سازمان امور مالیاتی در سامانه مودیان ثبت شده اند، بنابراین برای ثبت نام در نظام مالیاتی که غیرقانونی است، باید مجددا ثبت نام و وجه از آنها دریافت شود.