دنیای کتاب و آیات در سال 2023 چندین شخصیت تأثیرگذار و مهم را از دست داد. از برندگان جایزه نوبل ادبیات گرفته تا یکی از مهمترین نویسندگان ادبیات عرب که در قید حیات بود و نویسنده مهمی که البته نوبل را نبرد.
به گزارش ایسنا، با نزدیک شدن به پایان سال 2023 میلادی، مروری داریم بر برخی از نویسندگان و اهالی ادبی که در سال گذشته درگذشتند.
لویزا گلیکشاعر برنده جایزه نوبل ادبیات و شاعر سابق ایالات متحده آمریکا در 13 اکتبر در 80 سالگی درگذشت. در سال 2020، گلیک برای “صدای شاعرانه متمایز که تجارب شخصی را با زیبایی ساده جهانی کرده است” نامزد جایزه نوبل ادبیات شد. به این ترتیب او پس از 27 سال اولین زن آمریکایی برنده جایزه نوبل ادبیات شد. «تونی موریسون» اولین زن آمریکایی بود که در سال 1993 به عنوان برنده جایزه نوبل ادبیات معرفی شد.
«گلیک» اولین اثر خود را با عنوان «ارشاد» در سال 1968 منتشر کرد و خیلی زود به یکی از مهمترین شاعران ادبیات معاصر آمریکا تبدیل شد. از او حدود 12 مجموعه شعر و چندین مقاله در زمینه شعر منتشر شده است. یکی از قابل توجه ترین مجموعه شعرهای این شاعر «نیلوی وحشی» است که در سال 1371 منتشر شد و در شعر «دانه های برف» بازگشت شگفت انگیز زندگی پس از زمستان را به زیبایی توصیف کرد. گلیک در سال 1993 جایزه پولیتزر را برای مجموعه شعر “نیلوفر وحشی” که با مضامین رنج، مرگ و تولد دوباره سروده شده بود دریافت کرد. «آورنو» یکی دیگر از مجموعه شعرهای مهم «گلیک» است که در سال 2006 منتشر شد. این مجموعه نمایشی از داستان «پرسفونه» و «هادس» خدای مردگان و اساطیر یونان باستان است. از دیگر آثار شاخص این شاعر می توان به مجموعه سال 1393 او با عنوان «شب پاک و وفا» اشاره کرد.
“آنتونیا سوزان انسنادا” این رماننویس و منتقد انگلیسی برنده جایزه در ۱۶ نوامبر در سن ۸۷ سالگی درگذشت. این نویسنده که با نام Es Byte شناخته میشود، رمانهای پیچیده و تحسینشدهای از جمله The Possession: A Romance، برنده جایزه بوکر در سال 1990 نوشته است و در طول زندگی حرفهای خود جوایزی را به دست آورده است. بسیاری از شخصیت های ادبی در نشان شوالیه فرانسه گنجانده شدند. هنر و ادبیات.
کتابهای دیگر او شامل چهار رمان درباره بریتانیا در دهههای 1950 و 1960، از جمله باکره در باغ، زندگی بیجان، برج بابل و زن سوتزن و همچنین یک کتاب کودک در سال 2009 است. “آنتونیا سوزان بایت” او شروع به تدریس کرد. در سال 1962 در دانشگاه کالج لندن و دو سال بعد اولین رمان خود را به نام سایه خورشید منتشر کرد. آخرین اثر او مجموعه ای از داستان های کوتاه با عنوان قوزک های مدوسا: مجموعه ای از داستان های برگزیده بود که در سال 2021 منتشر شد. این نویسنده در سال 2018 جایزه ادبی هانس کریستین اندرسن را دریافت کرد و به عنوان یکی از 50 نویسنده برتر بریتانیایی از سال 1945 توسط روزنامه تایمز معرفی شد. . .
«خالد خلیفه».این نویسنده سوری که همواره به عنوان یکی از مهمترین نویسندگان معاصر ادبیات عرب شناخته می شد، در 9 شهریور در سن 59 سالگی درگذشت. رمانهای «خلیفه» که در نقاط مختلف جهان مخاطبانی پیدا کرده بود، از او وقایع نگار برجسته جنگها و رویدادهای سیاسی کشورش ساخت.
این نویسنده در سال 1964 متولد شد، در حومه حلب بزرگ شد و در دانشگاه همان شهر تحصیل کرد. او یک رمان را در حین تحصیل به پایان رساند، اما آن را کنار گذاشت، زیرا احساس می کرد بیش از حد از صدای نویسندگان دیگر وام گرفته است. اولین رمان منتشر شده او با عنوان “نگهبان فریب” در سال 1993 منتشر شد. او دومین رمان خود را در سال 2000 منتشر کرد، اما سومین رمان او به نام “در ستایش نفرت” بود که در سال 2006 منتشر شد و توجه مخاطبان بین المللی را به خود جلب کرد. لری پرایس که سه رمان دیگر خلیفه را ترجمه کرده بود، این رمان را در سال 2012 به انگلیسی ترجمه کرد.
“مارتین والزر”یکی از مهمترین نویسندگان آلمانی دوران پس از جنگ جهانی دوم، در 26 جولای در سن 96 سالگی درگذشت. «مارتین والزر» نویسنده و رمان نویس معاصر آلمانی در سال 1927 در شهر «بودنسی» در ایالت بایرن به دنیا آمد که در زمان حیات خود توانست به شهرت جهانی دست یابد و یکی از شناخته شده ترین نویسندگان آلمانی پس از دوم است. جنگ جهانی و یکی از جنجالی ترین نویسندگان آلمانی با عقاید سیاسی متفاوت.
والزر در دانشگاه توبینگن و رگنسبورگ ادبیات، فلسفه و تاریخ خواند. او خیلی پیش از دیگران پدیده ناسیونالیسم آلمانی را کشف و نقد کرد. علاوه بر این، با انتشار رمان «دفاع از کودکی» در سال 1991، او یکی از اولین کسانی بود که درباره اتحاد مجدد آلمان صحبت کرد. مارتین والزر به نسل نویسندگان برجسته آلمانی پس از جنگ تعلق داشت. نویسندگانی مانند هاینریش بل، زیگفرید لنتز و گونتر گراس. نسلی که بیشتر به علل جنگ و فجایع بعدی می پردازد. او در آثار خود عمدتاً به غایت ناشی از عدم مقاومت و ثبات در برابر دیکتاتوری و جنگ افروزی می پردازد. اولین رمان والزر با نام «ازدواج های فیلیپسبورگ» درباره طبقه مرفه آلمان پس از جنگ نوشته شد. از دیگر رمان های او می توان به اسب فراری، زندگی نامه عشق، دفاع از کودکی و مرگ یک منتقد اشاره کرد. رمان «عروسی فیلیپسبورگ» او برنده اولین جایزه هرمان هسه شد. او همچنین برنده جایزه گئورگ بوشنر در سال 1981 و جایزه صلح برای نشر کتاب در آلمان در سال 1998 شد.
“کانزابورو هفت” یکی از نویسندگان بزرگ ژاپنی و برنده جایزه نوبل ادبیات، سوم مارس در سن ۸۸ سالگی درگذشت. آثار او که شامل داستانها و مقالات میشود، به طیف گستردهای از موضوعات، از نظامیگری و خلع سلاح هستهای گرفته تا بیگناهی و تروما میپردازد. او در مواجهه با آنچه او شکست های کشورش می دانست، مدافع جسور بی سابقه ای شد. برخی ژاپنی ها او را نویسنده ای آشکارا غربی می دانند و سبک او را اغلب با ویلیام فاکنر مقایسه می کنند.
بسیاری از داستان ها و مقالات نویسنده به نوعی تحت تأثیر وقایع زندگی او قرار گرفته اند، از جمله تأثیر جنگ بر جامعه ژاپن در رمان هایی مانند فریاد خاموش – که شاهکار او توسط کمیته نوبل محسوب می شود – و تولد پسرش. . هیکاری، که او را به سمت این سوق داد، او را به کشف تجربه خود به عنوان پدر یک کودک معلول در رمانهای A Personal Affair و A Quiet Life سوق داد. کنزابورو اوئه که در سال 1935 در روستای دورافتاده شیکوکو متولد شد، پنجمین فرزند از هفت فرزندش بود و با داستانهای محلی مادربزرگ و مادرش بزرگ شد. هنگامی که پدر او در جنگ جهانی دوم در سال 1944 درگذشت، مادرش شروع به آموزش کتاب هایی مانند ماجراهای هاکلبری فین به او کرد. «اوه» در سال 1994 برنده جایزه نوبل ادبیات شد و تا دهه هفتم زندگی خود به نوشتن ادامه داد. او آخرین کتاب خود را در سال 2013 منتشر کرد.
“میلان کوندرا”. نویسنده فرانسوی تبار چک و خالق رمان معروف «سبک غیرقابل تحمل تو» پس از یک دوره بیماری طولانی در 11 جولای در سن 94 سالگی در پاریس درگذشت.
کوندرا در شهر برنو چک به دنیا آمد، اما در سال 1975 پس از رد شدن به دلیل انتقاد از حمله شوروی به چکسلواکی، به فرانسه مهاجرت کرد. او به دلیل سبک خود در بازنمایی مضامین و شخصیت هایی که بین واقعیت دنیوی زندگی روزمره و دنیای عالی ایده ها شناور هستند، تحسین می شود. اولین رمان کوندرا، جوک، در سال 1967 منتشر شد و تصویری تکان دهنده از رژیم کمونیستی چکسلواکی ارائه کرد. این اثر اولین قدم کوندرا برای تبدیل شدن به یک منتقد در تبعید بود.
او در سال 1976 به روزنامه فرانسوی لوموند گفت که سیاسی خواندن آثارش به معنای ساده سازی بیش از حد آنها و در نتیجه پنهان کردن معنای واقعی آنهاست. رمان «سبک تحمل ناپذیر تو» که در ایران با نام «بار هستی» نیز ترجمه شد، در سال 1363 منتشر شد. این رمان پرمخاطب ترین کتاب کوندرا است و درباره مشکلات یک زن و شوهر و سختی انطباق با زندگی در ایران است. چکسلواکی. فیلیپ کافمن کارگردان آمریکایی در سال 1988 بر اساس این کتاب به همین نام فیلمی ساخت. کوندرا اگرچه معتقد است رمان هایش برای ساخت فیلم مناسب نیست، اما در ساخت این فیلم به عنوان مشاور همکاری داشته است.
سپس در سال 1990 رمان «جاودانگی» کوندرا منتشر شد.این کتاب در مقایسه با دیگر آثار او که بیشتر اندیشههای سیاسی را ارائه میکند، محتوای فلسفی عمیقتری دارد و مفاهیم جهانیتری را در بر میگیرد. او در سال 1987 جایزه ملی اتریش برای ادبیات اروپا را دریافت کرد. علاوه بر این، در سال 2000 برنده جایزه بین المللی “سخت تر” شد. این نویسنده در سال 2007 جایزه ملی ادبیات جمهوری چک را دریافت کرد.
از دیگر آثار معروف کوندرا که در ژانرهای ادبی رمان، داستان کوتاه، شعر، مقاله و نمایشنامه نوشته شده است می توان به «عشق خنده دار»، «دون خوان»، «زندگی جای دیگری است»، «پارتی خداحافظی»، «والس وداع»، صاحب کلید، «ژاک و اربابش»، «هیچ کس نمی خندد»، «آخرین ماه می»، «کلاه کلمنتیس»، «خنده و فراموشی»، «هنر رمان»، «آهستگی»، آنها خاطرنشان کردند: «عهدات تحریف شده»، «هویت» و «جهل».
انتهای پیام