علیرضا عبدی، معاون وزیر آموزش و پرورش و رئیس سازمان نهضت سوادآموزی پیش از ظهر امروز در سخنرانی پیش از خطبه های نماز جمعه امروز (اول دی ماه) تهران که در مصلی ۴۴ ساله امام خمینی (ره) برگزار شد، گفت: . سالها پیش در 16 دی ماه 1358 فرمان تاریخی امام راحل (ره) بر اساس حرکتی مردمی، بسیجی، جهادی و هماهنگ در محور علم و دانش صادر شد و مردم ایران نیز برای حل آن تلاش کردند. مشکل بزرگ اجتماعی با گوش دادن به این فرمان بزرگ به صورت یکپارچه مشکل ساز شود.
وی افزود: 44 سال از این پیام تاریخی می گذرد و جمهوری اسلامی ایران در این مدت پیروزی های بسیار مهم و روشنی در زمینه سوادآموزی در کشور و چهره جهانی خود به دست آورده است.
رئیس سازمان نهضت سوادآموزی با اشاره به فرمان امام خمینی (ره) مبنی بر تشکیل این نهاد، تصریح کرد: در روز صدور این پیام، 47 درصد جمعیت جمهوری اسلامی ایران از حدود 35 میلیون نفر. مردم باسواد و بقیه بی سواد بودند. اما الان که در خدمت شما هستم این رقم تقریبا به 98 درصد رسیده است. یعنی 47 درصد افراد حاضر در بازی بین 10 تا 49 سال در سال 2058 و 98 درصد در سال 1402 سن داشتند.
وی ادامه داد: در 26 شهریورماه سال جاری دبیرکل یونسکو با صدور پیامی اعلام کرد که در 40 سال گذشته جریان سوادآموزی در جهان به طور متوسط 18 درصد رشد داشته است در حالی که در جمهوری اسلامی ایران این میزان است. رقم 50 درصد بود. این 2.5 برابر میانگین جهانی است.
عبدی گفت: علاوه بر این، جریان سواد در کشور ما صرفاً یک جریان خواندن و نوشتن نبوده است، آنچه در جهان سواد تلقی می شود عموماً برای خواندن و نوشتن کافی است، در حالی که طبق قانون اساسی نهضت فرمان امام علاوه بر خواندن و نوشتن، توجه به معارف دینی، تلاوت قرآن کریم و نیز توسعه فرهنگ اسلامی از نخستین نهضت های سوادآموزی بوده است.
وی افزود: نهضت سوادآموزی باسوادانی را کسانی می داند که حداقل پایه سوم را داشته باشند و از منظری دیگر اگر جمعیت سال 58 را 35 میلیون نفر و جمعیت فعلی کشور را 85 میلیون نفر در نظر بگیریم، رشد می شود. است دو و نیم از عظمت او چندین بار نشان داده شده است.
معاون وزیر آموزش و پرورش تصریح کرد: گرایش های سوادآموزی در دنیا معمولاً مطالبات اجتماعی دارد یعنی اگر فردی سواد نداشته باشد از حقوق اجتماعی محروم می شود در حالی که در کشور ما روند سوادآموزی مبتنی بر آگاهی، آگاهی و گفتار است. رشد، پیشرفت و تعالی است. یعنی اولاً فرد بی سواد باید تشویق شود و مشکل خود را بفهمد و ثانیاً جذب شود، رشد کند و تعالی پیدا کند و مراحل سواد را گام به گام طی کند تا به درجات بالاتر برسد.
وی ادامه داد: باید از همه افرادی که در این مسیر تلاش زیادی کردند تشکر و قدردانی کنم. از حجت الاسلام والمسلمین محسن قرائتی نماینده محترم و فقیه سازمان نهضت سواد آموزی که به جرأت می توان گفت پدر سوادآموزی جمهوری اسلامی ایران بود و سال ها در این راه تلاش کرد. همچنین؛ وزارت آموزش و پرورش؛ همچنین از وزرای قبلی به دلیل حمایت ویژه از نهضت سوادآموزی تشکر می کنم.
عبدی در پایان خاطرنشان کرد: باید از رئیس جمهور محترم جمهوری اسلامی ایران نیز تشکر کنم که در هیئت دولت تداوم تشکیلات نهضت سوادآموزی و رشد و توسعه آن بر اساس عملکرد جهادی را متذکر شدند.