به گزارش بازار، در هفتاد و هفتمین گزارش از سری گزارشهای «پایش تحولات تجارت جهانی»، مجموعهای از تحولات اخیر در سطح جهانی و منطقهای محیط ژئواکونومیک ایران ارائه شده است و آخرین روندها و پیشبینیهای اقتصادی تهیهشده توسط بزرگترینهای مورد بررسی قرار گرفته است. نهادهای اقتصادی بین المللی، در قالب داده های جدید.
در بخش تحولات جهانی، حواشی ابتکار کمرند و مسیر چین بررسی شده است. در این زمینه پس از کناره گیری محتاطانه ایتالیا از مشارکت در طرح کمربند و جاده و انتقاد چین از سیاست های غرب و دلیل این اتفاق، آرژانتین در توافقی نانوشته و ضمنی با آمریکا ناخرسندی خود را از سیاست های کمونیستی چین اعلام کرد. پیوستن به بریکس باعث شد تا قطعه دیگری به پازل اتحاد آمریکا علیه چین اضافه شود.
اثرات منفی تغییر سیاست های آرژانتین پس از روی کار آمدن رئیس جمهور جدید، مرکوسور را نیز متاثر کرد و توافق اروپا با این کشورها به دلیل مخالفت آرژانتین به نتیجه نرسید.
از سوی دیگر، فرصت دو ساله ای که توافق موقت بین اروپا و دولت بایدن به دو طرف برای دستیابی به راه حلی پایدار داد، ماه آینده به پایان می رسد و اروپا باید در مورد تعرفه های اعمال شده در دوران ترامپ تصمیم گیری کند. برخی از محصولات تصمیمی که ممکن است به معنای بازگشایی پرونده چالشی فوق در سازمان تجارت جهانی علیه ایالات متحده باشد.
از نظر منطقه ای، تلاش عربستان سعودی برای تبدیل شدن به یکی از باثبات ترین اقتصادهای جهان باعث شده است که این کشور سرمایه گذاری زیادی در طرح سبز عربستان سعودی و کربن زدایی انجام دهد، در حالی که زمینه را برای نمایشگاه 2030 فراهم کرده است. افزایش مازاد تجاری و به طور کلی افزایش تجارت حجم این کشور با گستره وسیعی از کشورها، به ویژه ترکیه، همراه با رشد بخش کوچک و متوسط، حرکت قطار اقتصادی را به سمت سرنوشت توسعه سرعت بخشیده است.
امارات متحده عربی در راستای سیاست افزایش همکاری با اقتصادهای آینده و با هدف دوبرابر کردن تولید ناخالص داخلی خود در دهه آینده، مرحله اول توافقنامه مشارکت اقتصادی جامع با کلمبیا، سومین اقتصاد بزرگ در جهان را تکمیل کرد. قاره آمریکا از جنوب و یک دروازه احتمالی به این قاره.
همچنین دست یاری کشورهای شورای همکاری خلیج فارس به سوی مصر دراز شده است و اولین نشست این کشورها با حضور مسئولان اتاق های بازرگانی مربوطه با مصر برگزار شد تا برای مقابله با چالش های پیش رو همکاری کنند. بحران اقتصادی جهانی و بستر مناسبی برای گفتگو و تبادل تجربیات بین این کشورها فراهم شود.
در بخش تحقیقات جدید، سه گزارش اخیرا منتشر شده به ترتیب توسط بانک جهانی، UNCTAD و سازمان تجارت جهانی در مورد موضوع حمایت از توسعه کریدور میانی موسوم به Transcaspian، تلاش چین برای دستیابی به وضعیت خنثی کربن مورد بررسی قرار گرفت. تا سال 2060 و وضعیت تجارت جهانی در سال 2023 مورد بحث قرار گرفته است.
متن کامل گزارش 77 از سلسله گزارش های رصد تحولات تجارت جهانی اینجا خواندن.