به گزارش گروه اجتماعی ایسکانیوزقبل از کشف انسولین و داروهای رایج ضد دیابت، بیماران دیابتی با گیاهان دارویی و درمان های سنتی درمان می شدند. تا به امروز اثر مثبت بیش از 1200 گیاه دارویی در کاهش سطح گلوکز خون و یا کاهش عوارض ناشی از آن شناخته شده است. در طول 10 تا 20 سال گذشته، تحقیقات بالینی و آزمایشگاهی زیادی بر روی گیاهان دارویی مورد استفاده در درمان دیابت انجام شده است.
بیشتر بخوانید:
عواقب بی توجهی به درمان دیابت
با توجه به دسترسی به منابع گیاهی، عوارض جانبی کمتر گیاه درمانی، مقبولیت برای اکثر بیماران و عدم محدودیت در تولید یا واردات مواد اولیه دارویی، تحقیق برای دستیابی به منبع دارویی گیاهی موثر ضروری به نظر می رسد. در این گزارش مطالبی در رابطه با اثربخشی یک سری گیاهان دارویی با خاصیت کاهنده گلوکز خون که در طب سنتی ایران برای درمان دیابت تجویز می شود و گزارش های بالینی و آزمایشگاهی معتبری در داخل و خارج از ایران وجود دارد که نشان می دهد. که موثر هستند.ارائه شده است.
شنبلیله (Trigonella foenum-graecum): شنبلیله یا شنبلیله گیاهی است پنهان، یکی از دو لپهها با گلبرگهای مجزا که از خانواده نخود، زیرخانواده پروانههای راسته گل سرخ است. در طب سنتی ایران، شنبلیله از نظر علمای طب سنتی، طبیعتی گرم و خشک دارد و از برگهای آن برای رفع سرفه سرد، ورم طحال و کبد، کمردرد و سرماخوردگی مثانه استفاده میشده است.
زکریای رازی از شنبلیله برای درمان دیابت استفاده می کرد. کاربردهای دارویی شنبلیله را می توان در طب سنتی کشورهای دیگر در روم باستان و مصر ذکر کرد که برای تسهیل زایمان و افزایش شیر مادر برای دردهای قاعدگی و ناراحتی های معده از آن استفاده می کردند. ترکیبات اصلی دانه شامل ساپونین ها، آلکالوئیدها و الیاف موسیلاژینی است. دانه شنبلیله دارای روغن ثابتی است که حاوی 6 درصد اسیدهای چرب، 28 درصد ترکیبات موسیلاژ و 22 درصد پروتئین، اسیدهای آمینه آزاد، کربوهیدرات ها، فلاونوئیدها، روغن فرار و استرول ها است. در مطالعات حیوانی، مصرف دانه شنبلیله قند خون ناشتا را به صورت حاد و مزمن کاهش می دهد.
در یک مطالعه حیوانی، عصاره خشک دانه شنبلیله با دوز 15 میلی گرم بر کیلوگرم وزن حیوان توانست قند خون را در موش های آزمایشگاهی دیابتی کاهش دهد. علاوه بر این، مشتقات غنی از فیبر عصاره شنبلیله باعث کاهش گلوکز و کلسترول خون در سگ های دیابتی شده است. در مطالعات بالینی بر روی انسان دیابتی، اثربخشی این داروی گیاهی در کاهش قند خون مشاهده شده است. در یک مطالعه، تجویز روزانه یک گرم عصاره هیدروالکلی خشک دانه شنبلیله به بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 به مدت 2 ماه منجر به کنترل قند خون شد.
در این مطالعه محققان به این نتیجه رسیدند که علاوه بر شنبلیله، رژیم غذایی و ورزش نیز ممکن است در کنترل و کاهش قند خون بیماران دیابتی نوع 2 موثر باشد.در دو مطالعه مشابه، دانه شنبلیله باعث بهبود سطح قند خون شد.قند خون در بیماران دیابتی نوع 2 اما اثربخشی این داروی گیاهی در چندین مطالعه بالینی رد شده است. همچنین در یک مطالعه بالینی که بر روی بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 در پژوهشکده گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی انجام شد، ترکیب دانه های این گیاه با سایر گیاهان دارویی منجر به بهبودی از دیابت شد.
منبع: طبنا
انتهای پیام/