به گزارش خبرنگار اجتماعی رکنابیا کمی گپ بزنیم من حیوانات را خیلی دوست دارم، از سگ و گربه گرفته تا پرندگان و آبزیان. من می خواهم آنها همیشه در سلامت کامل روی کره زمین باشند. من از داشتن یک سگ خانگی در خانه احساس بدی ندارم. همچنین گربه ها و پرندگان؛ اما من برای زندگیم چنین تصمیمی نگرفته ام. اما اگر از آنها مراقبت کنید، من به علاقه شما احترام می گذارم.
آنقدر که به سگ و گربه و … علاقه دارم در کوچه و خیابان نمی توان به آنها غذا داد. من نمی خواهم سگهای ولگرد آنها آنقدر زیاد خواهند شد که “پیروز”های کوچکی را که در طبیعت وجود دارند نابود خواهند کرد.
«عشق» اصولی دارد، زیادش کشنده می شود، کم خطرناک می شود، پس باید معقول و درست باشد. گربه های ولگرد و من عاشق سگ های ولگرد و… هستم. تا به دلیل یک اشتباه غیرارادی در عشق، یک چرخه بیولوژیکی از بین نرود.
شما مقصر این داستان نیستید که به حیوانات غذا می دهید. بلکه این آموزش است که در هیچ کجای آموزش عمومی، در سنین رشد شخصیت اجتماعی، حفاظت از حیات وحش آموزش داده نشده است.
ایران رتبه سوم مرگ و میر ناشی از هاری ناشی از گاز گرفتن سگ را در جهان دارد
جالب است بدانید که ایران از نظر تعداد کشته شدگان خشم این کشور در بین سالهای 2002 تا 2020 با 37 مورد مرگ در رده سوم جهان از نظر گازگرفتگی سگ قرار دارد. همچنین در سال 1401 بیش از 320000 سگ گزیدگی در کشور ثبت شد. اگرچه این اعداد عجیب به نظر می رسند، اما واقعی هستند.
دستورالعمل کنترل جمعیت سگ های ولگرد سال گذشته به شهرداری ها ابلاغ شد، اما اجرای آن کجاست؟
فهیمه اسلامی، دامپزشک و متخصص در این زمینه حیات وحش در گفتگو با رکنا می گوید: دستورالعمل کنترل جمعیت. سگهای ولگرد در سال 1401 به همه شهرداری کشور اعلام شده است؛ اما نتیجه اقدامات شهرداری ها برای افزایش جمعیت این سگ ها مشخص است! دستگاه قضایی باید این موضوع را رصد کند و شهرداری ها را در این مورد مطلع کند. به سختی می توانید کشوری را در دنیا پیدا کنید که در آن حیوان ولگرد وجود داشته باشد.
وی تاکید می کند: غذا دادن به حیوانات ولگرد مضر است، با این حال به نظر می رسد ناآگاهی مردم در این باره باعث می شود که به تغذیه سگ های ولگرد ادامه دهند. بیش از 5 تا 6 میلیون سگ ولگرد در کشور وجود دارد و اکنون در جمعیت سگهای ولگرد این وضعیت بسیار جدیتر شده است. برای هر «واکسن هاری» باید پول زیادی خرج شود. وزارت بهداشت هزینه زیادی دارد. حتی عقیم کردن سگ ها نیز راه حل چندان عملی نیست.
این دامپزشک در ادامه می گوید: بعد از هاری از مدفوع گوشتخوارانی مانند سگ روی سبزی ها و علف ها کیست هیداتید تولید می شود. این کیست باعث آسیب به کبد، ریه ها و سایر اندام های بدن می شود. اگر هر پستانداری از جمله انسان این سبزی را مصرف کند به این کیست مبتلا می شود و گاهی درمان های فوق العاده سختی خواهد داشت و حتی جراحی لازم می شود. از طرفی سگ های ولگردی هم داریم که در مناطق حفاظت شده به صورت گله به حیوانات وحشی حمله می کنند که برای حیات وحش بسیار خطرناک است. در برخی از تالاب های کشور نیز مشاهده می کنیم که از تخم ها و جوجه های پرندگان مهاجر تغذیه می کنند.
و می افزاید: در شرایطی که مردم ناآگاهانه به این حیوانات ولگرد غذا می دهند، دادستان باید وارد ماجرا شود. تا زمانی که این سگ ها و گربه ها غذا داشته باشند، تولیدمثل بیشتری خواهند داشت. سگ های ماده در هر تولد 6 تا 12 توله سگ به دنیا می آورند.
گربه های شهری حامل بیماری هستند.
وی در خصوص گربه های شهری که ناقل انواع بیماری ها هستند، می گوید: برخی با غذا دادن بی رویه به این گربه ها و گذاشتن غذا در همه جا جلوی گربه ها، شهر را به زباله دانی تبدیل می کنند.
این دامپزشک با اشاره به اینکه آموزش و پرورش و رسانه ها وظیفه آموزش و اطلاع رسانی در این زمینه دارند، می گوید: در بیشتر بوستان های تهران که نگاه می کنید ماهی تن، برنج، گوشت، مرغ و… دیده اید. این احتمال وجود دارد که این گربه ها سلامت و زیبایی شهر را از بین برده باشند.
گربه های شهری نیز می توانند هاری را منتقل کنند
وی در پایان همچنین به این موضوع که این حیوانات واکسن دریافت نمی کنند و قرص ضد انگلی مصرف نمی کنند، ناقل «هاری» و برخی انگل ها هستند، اضافه می کند: هاری تنها با گاز گرفتن منتقل نمی شود. پنجه گربه روی بدن فرد نیز می تواند باعث انتقال این بیماری شود. علاوه بر این، اگر بزاق دهان حیوان روی پوستی که دارای خراش یا زخم است، بیفتد، می تواند هاری را نیز منتقل کند. گربه ها در تهران دیگر موش شکار نمی کنند. چون به راحتی آن را دارند. به همین دلیل است که کنترل ماوس خارج از محدودیت است. موش که مسئول 90 درصد بیماری های عفونی است و اگر گربه گرسنه باشد موش را شکار می کند و از این طریق به کنترل جمعیت آن آفت کمک می کند.