بازار، گروه استان ها: مردم استان سمنان آن را چله می نامند زیرا معتقدند زمستان به دو دوره 40 روزه چله کوچک و بزرگ تقسیم می شود. شب چلهدهی را یلدا نیز میگویند، یلدای گرامیداشته میشود، یلدای زنده نگهداشته میشود، یلدای که هر سال ستارههای آن بر سفرههای مردم استان سمنان کمتر دیده میشود.
مراسم یلدای اهالی استان سمنان مانند جاهای دیگر است، دید و بازدید از منازل سالمندان بیشترشان سال ها بازنشسته بودند و از این سر فرش لاکی به آن سر سفره می انداختند. و همه بچه ها و نوه ها و نتیجتا آمدند پیاده تا شب چله را گرامی بدارند که 40 روز است سرما را پشت سر گذاشته و امشب به زندگی ما راه می یابد.
دغدغه تامین غذای شب یلدا
«ننه سرما» معمولاً برای بچه ها غذا می آورد و برای بزرگترها تهیه آن دغدغه است که خیلی از آنها در دهه اخیر ده برابر شده است و عجیب است که بچه های دبیرستانی ما سر سفره های یلدا می نشینند. پسته 40000 تومانی و 950000 تومانی خورده اند!
سیب زرد کیلویی 45000 تومان و سیب قرمز کیلویی 42000 تومان است.
این دغدغه ها جایی برای روایت باقی نگذاشته است، مراسمی که از قدیم در استان سمنان زیر کرسی بزرگان و شبات چله که طولانی ترین شب سال است و مردم معتقدند باید آن را گرامی داشت. اما به چه قیمتی
در این گزارش سعی می کنیم با توجه به آخرین قیمت های منتشر شده از سوی شورای قیمت استان سمنان در تاریخ 29 آذرماه سال جاری، موز و خشکبار، بدون تشریفات و با کمترین امکانات ممکن، یک یلدای ساده را محاسبه کنیم. ، نارگیل و آناناس و حتی بادام و کباب و غیره و فقط برخی از عناصر روتین زندگی هر خانواده را بررسی می کنیم، حال و روز را بدانیم.
قیمت یک یلدا چقدر است؟
اولاً باید گفت برای پدربزرگ و مادربزرگی که دو فرزند متاهل و یعنی پنج مهمان دارند، یک شب گردش محاسبه می شود.
پس از این توضیحات این را نیز باید اضافه کرد که چله هر شب سه هزینه نسبتاً اساسی دارد: اول میان وعده و نهار، دوم شام و سوم میوه. در نتیجه اگر بخواهیم برای این هفت نفر که دور یک سفره جمع شده اند، 200 گرم نخود و کشمش، شکلات، بادام زمینی، تخمه آفتابگردان، آبپاش خشک، ذرت بوداد، چای، یک کیلو شیرینی و 200 گرم حلوا یا کنجد. برای سیاه شدن باید 500 هزار تومان هزینه کنیم زیرا این اقلام به ترتیب 50، 40، 30، 60، 40، 140، 80 هزار تومان قیمت دارند.
طباطبایی کارشناس اقتصادی: تصمیمات اقتصادی دولت ها در دو دهه اخیر عامل این وضعیت کنونی است.
علاوه بر این، چای، نوشابه، شربت و سایر نوشیدنی ها با هم 100 هزار تومان با کمترین قیمت تمام می شود، چغندر، دو کیلوگرم سیب، دو کیلوگرم پرتقال، دو کیلوگرم خیار، دو کیلوگرم انار و یک هندوانه. : قیمت آن 450 هزار تومان است زیرا در میادین میوه و تره بار استان سمنان سیب زرد کیلویی 45 هزار تومان، سیب قرمز کیلویی 42 هزار تومان و هندوانه 25 هزار تومان است. انار نیز 35 هزار تومان فروخته می شود.
یلدای نجومی
تا الان فقط دو مورد اول 1500000 تومان بوده و اگر شام را به ساده ترین شکل ممکن در نظر بگیریم یعنی مقداری آش رشته و برنج ساده با مرغ چون قیمت مرغ 82500 تومان و هر پرس مرغ است. چلو کمتر از 140 هزار تومان نیست و شام دقیقا یک میلیون تومان است.
یعنی یلدای کوچولو بدون هیچ تشریفاتی دو میلیون و پنجاه هزار تومان می شود و آن هم برای یک مهمانی سه ساعته; این به معنای یک چهارم حقوق مصوب وزارت کار و بازنشستگان است. سوال اساسی در اینجا این است: اینها کمترین هزینه ممکن برای کمترین تعداد مهمان است و در نتیجه چند درصد از افراد جامعه می توانند دو میلیون تومبا را برای یک شب بیرون خرج کنند؟
از طرفی واردات آجیل، موز، خرمالو، خشکبار و تعویض شام برای سوپ و گوشت و شیرینی ساده برای شیرینی بیشتر به مبلغ حیرت انگیز سه میلیون و 800 هزار تومان برای مهمانی سه ساعته و برای مادربزرگ و پدر. ما رشد می کنیم. لازم به ذکر است که تمامی عوامل یکسان بوده و تنها عناصر ذکر شده تغییر کرده اند.
چرا اوضاع اینجوری شد؟
اما چرا گرانی ها اینگونه شد؟ یک کارشناس مسائل اقتصادی که به طور اتفاقی این هفته پدربزرگ شد و به مناسبت آمدن نوه جدیدش در شب یلدا با فرزندانش جشن می گیرد، به خبرنگار بازار می گوید: واقعیت این است که تصمیمات اقتصادی دولت در دو سال گذشته تصاحب می کند. دهه ها عامل این وضعیت کنونی است.
سید رضا طباطبایی با بیان اینکه در علم اقتصاد یک اصل مهم وجود دارد و آن اینکه مردم مسئول افزایش قیمت نیستند بلکه دولت ها هستند، افزود: هر چقدر هم که بخواهیم افزایش قیمت ها را به تحریم ربط دهیم، شرایط در میانه وجود دارد. شرق و غیره، ما هنوز باید آن را بپذیریم. افزایش قیمت در نتیجه تصمیمات اقتصادی نادرست به وجود می آید و عوامل متعددی دارد که یکی از آنها نقدینگی است.
کارشناس اقتصادی: قیمت مرغ در فروردین ماه امسال افزایش یافت، در مهرماه دوباره گران شد و هفته گذشته روند افزایشی داشت
وی افزود: دولت ها مسئول افزایش نقدینگی هستند زیرا با چاپ پول، ناتوانی در کنترل اوضاع و بی اعتمادی مردم و برداشت وجوه خود از بورس و بانک ها و هدایت پول مردم به سمت دلالی، خانه سازی و … فروش ماشین و دلار». و… به تورم دامن می زنند.
سیاست های غلط اقتصادی
این کارشناس اقتصادی گفت: اقتصاد کشور به ویژه از زمان دولت احمدی نژاد به وضوح از مسیر اصلی که رهبر معظم انقلاب اسلامی همواره بر آن تاکید داشته اند منحرف شده و هیچ اقتصاددانی نتوانسته آن را به مسیر اصلی بازگرداند و روحانی و دولت های رئیسی حتی اوضاع را بدتر کرده اند، یعنی باید بپذیریم که بخش زیادی از کار از دست دولت رفته است.
طباطبایی مدعی شد که قیمت مرغ در فروردین امسال افزایش یافت، در مهرماه گران شد و هفته گذشته دوباره گران شد و چه توجیهی جز اینکه دولت از کنترل خارج شده است؟ وی گفت: دولت در تعدیل قیمت برای بازار اقلامی مانند مرغ کوتاهی کرده و از سوی دیگر از تثبیت قیمت سفارشات دست بر نمی دارد و در نتیجه وضعیت به بن بست رسیده است. “
به گفته این کارشناس و دیگر کارشناسان همفکر، ما نیازمند تحول و اصلاح ساختاری در حوزه اقتصاد و بیش از همه مهار تورم هستیم، زیرا دولت ها یکی پس از دیگری تنها با وعده اصلاح به میدان می آیند، اما در تمرین کرده اند. نه برنامه ای و نه توانایی بهبود وضعیت و مردم قربانی این تصمیمات اشتباه می شوند.
در سال های اخیر دولت ها با نظارت بر بازار سعی در بهبود وضعیت داشته اند، اما مشکل اینجاست که ریشه گرانی در انبار میوه نیست. از سوی دیگر برگزاری نمایشگاه های عرضه مستقیم از دیگر سیاست های دولت است، اما این نمایشگاه ها می توانند در بهترین حالت هزینه را از سه میلیون تومان به 300 هزار تومان کاهش دهند و این دردی از مردم دوا نمی کند.