بازار؛ گروه خودرو: وزارت امنیت ابتدای سال جاری برنامه تولید یک میلیون و 700 هزار دستگاه خودرو برای صنعت خودرو را اعلام کرد. بررسی آمار وضعیت تولید خودروهای دولتی و خصوصی حاکی از محقق نشدن این طرح است. زیرا وزارت امنیت مدعی تولید 763 هزار دستگاه خودرو در شش ماهه نخست امسال است. عدم استراتژی و سردرگمی برنامه تولید خودرو در وزارت حراست، عباس علی آبادی را بر آن داشته تا توجه ویژه ای به واردات خودروهای برقی داشته باشد. برای بررسی وضعیت صنعت و بازار خودرو با عبدالله رازیان، عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس دهم به گفت وگو نشستیم.
معتقدم زمانی که وزارت حراست برنامه تولید یک میلیون و 700 هزار دستگاه خودرو را اعلام کرد، به زیرساخت ها، مواد اولیه، فاینانس و برآوردهای کارشناسی توجه نکرد.
* امسال طرح تولید یک میلیون و 700 هزار دستگاه خودرو از سوی وزارت حراست به خودروسازان ابلاغ شد، با توجه به اینکه وزیر امنیت به موضوع واردات خودروهای برقی توجه بیشتری دارد، به نظر شما این طرح به نتیجه می رسد؟
نماد پیشرفت صنعتی و اقدام دولت، خودرو است. فکر می کنم وقتی وزارتخانه برنامه تولید یک میلیون و 700 هزار خودرو را اعلام کرد، به زیرساخت ها، مواد اولیه، فاینانس و برآوردهای کارشناسی توجه نکرد. بنابراین پیش بینی می شد امسال حتی یک میلیون خودرو تولید نشود. تولید یک میلیون و 700 هزار دستگاه خودرو با توجه به شرایط فعلی صنعت و بازار تعلیق غیرممکن است.
*بسیاری از کارشناسان بر این باورند که وزیر صامت بیشتر توجه خود را به واردات خودروهای برقی معطوف کرده است تا تولید خودرو. نظر شما در این باره چیست؟
از آنجایی که عباس علی آبادی به عنوان سرپرست وزارت حراست نگاه متفاوتی به صنعت خودرو دارد و توجه چندانی به واردات ندارد، بازار خودرو نسبت به دو سال گذشته شرایط بهتری پیدا کرده است. اگرچه هنوز رقابتی در این بازار وجود ندارد و مشتریان نسبت به کیفیت و قیمت خودروها اعتراض دارند، اما حرکت به سمت خودروهای برقی و وارداتی حتی چینی می تواند این صنعت و این بازار را بهبود بخشد.
متاسفانه هیچ تلاشی به نفع مردم از سوی کمیسیون صنایع و معادن شورای اسلامی برای بهبود صنعت و بازار خودرو صورت نمی گیرد.
*برخی از فعالان صنعت خودرو معتقدند شورای اسلامی به وعده های وزارت صمت در خصوص تولید و واردات خودرو امتیازات زیادی داده است. شما عضو کمیسیون صنایع و معادن شورای اسلامی بودید. عملکرد این کمیسیون را چگونه ارزیابی می کنید؟
مماشات شورای اسلامی با دولت بسیار زیاد است، در دوره قبلی شورای اسلامی، اعضای کمیسیون صنایع و معادن متهم به نمایندگی دولت به جای ملت بودند، اما عملکرد این دوره از شورای اسلامی شورا مخالف دولت است خانه ملت می تواند نقش بسیار مهمی در پیگیری مشکلات و چالش های کنونی صنعت و بازار خودرو داشته باشد اما متاسفانه کمیسیون صنایع و معادن شورای اسلامی هیچ تلاشی برای بهبود صنعت خودرو و بازار خودرو نمی کند.
* با توجه به اینکه مدت ها در خانه ملت مسئولیت قانون گذاری صنعت خودرو را بر عهده داشتید، چرا برای صنعت خودرو استراتژی و برنامه ای وجود ندارد؟
متأسفانه دروازه بانان صنعت خودرو عمدتاً با شعار به جای برنامه، تولیدکنندگان را راهنمایی می کنند و ارتقای کمی و کیفی تولید را فراموش می کنند. تولید یا واردات خودرو در کشور از گذشته رقابتی نبوده و از این نظر نیز رقابتی نخواهد بود. مشتریان در این بازار نیز مجبور به خرید محصولات مونتاژ شده یا تولیدی با هر کیفیتی هستند. بنابراین تولیدکنندگان برای جلب رضایت مشتریان تلاشی برای بهبود کیفیت یا تنوع محصول نخواهند کرد.
در حال حاضر بخش خصوصی آمادگی کامل برای رهبری خودروسازان دولتی را دارد، اما متأسفانه افراد تأثیرگذاری در داخل و خارج از صنعت خودرو وجود دارند که مانع از دستیابی به این دستاورد مهم میشوند.
*دولت در دو خودروساز بزرگ کشور سهم بسیار کمی دارد، چرا صنایع خودروسازی به طور کامل خصوصی سازی نمی شود؟
چندی پیش آماری از زیان چند صد میلیارد تنی صنعت خودرو منتشر شد، در این شرایط چرا روند تولید ادامه دارد؟ اگر اجازه خصوصی سازی صنعت خودرو را می دادند، نه تنها ضرر نمی کرد، بلکه وضعیت خودروسازی هم بهتر می شد. در حال حاضر بخش خصوصی آمادگی کامل برای هدایت خودروسازان دولتی را دارد، اما متأسفانه افراد تأثیرگذار در داخل و خارج از صنعت خودرو هستند که مانع از وقوع یک اتفاق مهم میشوند. اگر رانت از صنعت و بازار خودرو حذف شود، بخش خصوصی می تواند خودروسازی را به درستی در مسیر رشد و تعالی قرار دهد.