به گزارش بازار، اندیشکده مرکز تحقیقات انرژی و هوای پاک (CREA) در گزارشی جدید اعلام کرد که یک سال پس از معرفی مکانیسم گروه هفت حداکثر قیمت برای فروش نفت حمل شده روسیه از طریق دریا، این سازوکار توانسته درآمد مسکو را افزایش دهد و صادرات نفت را کاهش دهد، اما به پتانسیل کامل خود نرسیده است.
اتحادیه اروپا، کشورهای G7 و استرالیا با هدف محدود کردن درآمدهای مسکو، حداکثر قیمت 60 دلار در هر بشکه را بر صادرات نفت دریایی روسیه از 5 دسامبر سال گذشته اعمال کردند. بر اساس مکانیسم حداکثر قیمت، شرکتهای G7 و اتحادیه اروپا نمیتوانند خدمات حملونقل، بیمه و مالی نفت و فرآوردههای نفتی روسیه را که بالاتر از حداکثر قیمت تعیین شده فروخته میشوند، ارائه دهند.
روسیه تا حد زیادی مجبور به استفاده از ناوگانی از کشتیهای موسوم به کشتیهای ارواح، که بیشتر آنها نفتکشهای فرسوده هستند، برای انتقال نفت برای جلوگیری از رسیدن به سقف قیمتها، شده است. این ناوگان نفت را به کشورهایی مانند چین و هند انتقال می دهند که بسیار دورتر از مشتریان سنتی روسیه هستند و در نتیجه هزینه حمل و نقل به طور قابل توجهی بالاتر است.
در گزارش مرکز CERA آمده است: اگرچه واضح است که تحریم ها عزم روسیه برای مبارزه را کاهش نداده است، اما تحلیل این مرکز نشان می دهد که ممنوعیت واردات نفت به اتحادیه اروپا و سقف قیمت گروه هفت، درآمد این کشور از صادرات نفت را کاهش داده است. 14 درصد کاهش یافته است.
بر اساس برآوردهای CERA، ممنوعیت واردات و سقف قیمت باعث شده روسیه 36.8 میلیارد دلار (34 میلیارد یورو) از درآمد صادراتی خود را از دست بدهد. این اثر بسیار کمتر از آن چیزی است که میتوان به آن دست یافت و سقف قیمتها تأثیر گذاشته، اما نتوانسته است پتانسیل خود را بهکار گیرد.
به گفته تحلیلگران CERA، تحریم ها بر درآمدهای صادراتی روسیه در نیمه اول سال 2023 تأثیر گذاشت، اما عدم اجرا، تثبیت و کنترل سقف قیمت به روسیه اجازه داد تا این تأثیر را در نیمه دوم سال جبران کند.
غرب در حال تلاش برای تشدید سخت گیری علیه کسانی است که مکانیسم سقف قیمت نفت روسیه را دور می زنند.
بر اساس گزارش اویل پرایس، در هفته های اخیر آمریکا چندین کشتی و مالکان آنها را به دلیل نقض مکانیسم حداکثر قیمت تحریم کرده است.