بازار؛ گروه استان ها: از اواخر آبان ماه قیمت مرغ در کشور با افزایش چشمگیری مواجه شد و در برخی از استان های کشور به دلیل کاهش توزیع، قیمت مرغ از قیمت مصوب بالاتر رفت و به مرزها رسید. 100 هزار تومان.
این در حالی است که گلستان نیز که رتبه دوم تولید مرغ در کشور را دارد از این شوک قیمتی مستثنی نبوده و این محصول پروتئینی با قیمتی بالاتر از قیمت مصوب در فروشگاه های این استان به فروش می رسد.
برخی از کارشناسان و فعالان این صنعت کاهش واردات کنجاله سویا و ذرت را دلیل افزایش قیمت مرغ می دانند.
خبرنگار بازار برای بررسی مسائل و ریشه یابی دقیق تر این مشکل گفتگویی را با یعقوب کوثری مدیر کارخانه خوراک طیور بذر بیتامین رامیان ترتیب داد.
کوثری معتقد است که میزان واردات ذرت و کنجاله سویا با مقدار تولید همخوانی ندارد و این امر تولیدکننده را مدام به چالش می کشد.
وی بزرگترین مشکل پیش روی تولیدکنندگان را دخالت دولت در واردات نهاده ها می داند و معتقد است دولت برای ایجاد تعادل در بازار باید به بخش خصوصی تکیه کند.
مشروح این گفتگو را در ادامه می خوانید.
* توضیح مختصری در مورد شرکت «بیتامین استرآباد» برای مخاطبان ارائه دهید.
شرکت استرآباد بیتامین در سال 1376 تاسیس شد و فعالیت خود را در زمینه خوراک دام و طیور، بسته بندی مرغ و زنجیره مرغ آغاز کرد. کارخانه خوراک دام و طیور طبق سیاست های این گروه در سال 1397 با نام تجاری «بیتامین دانه» در شهرستان گنبدکاووس آغاز به کار کرد و پس از 6 ماه توانست در رتبه 65 کارخانه خوراک دام قرار گیرد.دام و طیور. در استان گلستان چهارم است.
کارخانه جدید این مجموعه در همان سال 1400 در شهرک صنعتی رامیان افتتاح شد و هم اکنون 70 نفر به صورت مستقیم و 120 نفر به صورت غیر مستقیم در این کارخانه مشغول به کار هستند.
این مجتمع در سال های اخیر 7000 تن آبزیان گرمسیری به افغانستان و ترکمنستان صادر کرده است. اکنون مجوزهای لازم برای از سرگیری صادرات کارخانه جدید اخذ شده است.
* از آنجایی که 70 درصد قیمت کل محصولات پروتئینی مربوط به خوراک است. به عنوان یک تولید کننده خوراک طیور، چه راهکارهایی را برای کاهش هزینه پیشنهاد می کنید؟
تامین قطره ای نهاده ها مشکل بزرگ کارخانه های خوراک دام و طیور است. 99 درصد ذرت و سویا وارداتی است که بیشتر آن در دست دولت است و قطعا بزرگترین چالش تولیدکننده دخالت دولت در واردات است، زیرا میزان واردات با تولید ارتباطی ندارد. راه حل کنترل قیمت، ورود به بخش خصوصی در زمینه واردات نهاده ها و رقابتی کردن این بازار است.
30 درصد خوراک طیور از کنجاله سویا و 60 درصد از کنجاله ذرت تشکیل شده است. توزین مرغ گوشتی در بازه زمانی 45 روزه انجام می شود اما در این مدت واردات نهاده ها متوقف و یا به طور ناگهانی کاهش می یابد و در نتیجه تولیدکننده مجبور به خرید نهاده از بازار آزاد می شود که این امر باعث افزایش قیمت مرغ می شود. از سوی دیگر دولت تولیدکننده را مجبور می کند مرغ را با قیمت اجباری عرضه کند اما تولیدکننده نمی تواند به این تکلیف عمل کند زیرا متضرر می شود که در نهایت دود این عدم اقدام به چشم مصرف کننده می رود.
مثلا؛ تفاوت قیمت دولتی کنجاله سویا با قیمت آزاد 17 هزار تومان است. در شرایط کاهش واردات این نهاده، تولیدکننده مجبور می شود آرد سویا را در بازار آزاد با نرخ کیلویی 37 هزار تومان خریداری کند که عواقب این اقدام متوجه مصرف کننده خواهد بود.
قیمت سفارش در هیچ کجای دنیا پذیرفته نمی شود. اگر واردات نهاده ها از دست دولت خارج و به بخش خصوصی سپرده شود، تولید بر اساس کیفیت انجام می شود و قیمت در بازار رقابتی تعیین و کنترل می شود.
* قوانین و مقررات خلق الساعه چه تأثیری در تولید دارد؟
طی چند سال گذشته مرغدار موظف بود غلات مورد نیاز خود را مستقیماً از کارخانه خریداری کند. تولید کننده غلات را به قیمت دولتی به مرغدار تحویل می دهد، اما با کمبود کنجاله سویا در بازار مواجه می شود و قیمت را افزایش می دهد. در چنین شرایطی هیچ تضمینی برای بازپس گیری هزینه از تولیدکننده وجود نداشت.
اگر جهاد کشاورزی و پشتیبانی امور دام در زمان مناسب کنجاله سویا را در اختیار تولیدکننده کود قرار دهد مشکلی پیش نمی آید اما نبود این نهاده باعث ایجاد مشکل در چرخه تولید شده است.
* مزیت های تولید کود دامی در کارخانه های خوراک دام نسبت به تولید کود کشاورزی چیست؟
سیاست کارخانجات دام و طیور مبتنی بر سلامت است و تمامی فرآیندهای بهداشتی از ورود نهاده ها تا تولید کود رعایت می شود.
نهاده های کارخانه خوراک توسط واحد کنترل کیفیت نمونه برداری می شود و تمامی پروتکل های بهداشتی تایید می شود، اما این مراحل برای تولید کود در مزرعه انجام نمی شود. همچنین دانه تولید شده در کارخانه ها به صورت پلت و سیلندر با بهترین کیفیت به دست مرغدار می رسد.
ضمناً در این روش تمام پروتئین و انرژی لازم در کود تولیدی وجود دارد که در توزین یکنواخت تمام جوجه های مرغداری بسیار موثر است اما کود تولیدی در مزرعه این خاصیت را ندارد و باعث می شود تعدادی مرغ وزن بیشتری داشته باشند و وزن دیگران در یک بازه زمانی معین کمتر باشد.
* آیا از فناوری های جدید تولید پروتئین در مجموعه خود استفاده می کنید؟
گروه بیتامین یک شرکت دانش بنیان ایجاد کرده است که در زمینه لارو مگس تحقیق می کند. اقدامات اولیه انجام شده و قصد داریم از این حشرات برای تولید خوراک پرندگان استفاده کنیم.
* از آنجایی که کارخانه های خوراک دام و طیور جزء بخش کشاورزی هستند، چه مزایایی از این بخش در مجموعه شما گنجانده شده است؟
تا زمانی که کارخانجات خوراک دام و طیور تحت حمایت جهاد کشاورزی نباشند، فرقی نمیکند که جزو این بخش باشند یا نه.
سیاستهای این بخش باید بر اساس نتایج حاصل از نشستهای فعالان این صنعت با دولت باشد، اما تاکنون در چنین رویداد مثبتی حضور نداشتهایم و از مزایای این بخش، تغذیه دام و پرنده ها. کارخانه ها.
* به عنوان یک تولیدکننده در حوزه دام و طیور چه انتظاراتی از جهاد کشاورزی دارید؟؟
صنعت طیور با موجودات زنده مرتبط است و به شدت وابسته به زمان است، بنابراین نمی تواند منتظر تصمیمات مختلف دولت در فرآیند تولید باشد.
این صنایع نگران قطعی برق در تابستان و قطعی گاز در زمستان هستند. جهاد کشاورزی می تواند با تامین و پرداخت بهای حامل های انرژی و همچنین با تامین به موقع و نظارت صحیح بر واردات نهاده ها به رونق این صنعت کمک کند.
سال گذشته که استان گلستان با کمبود و قطعی گاز مواجه بود، برای ادامه تولید گازوئیل را در بازار آزاد با نرخ هر لیتر 3 هزار تومان خریداری می کردیم.
همچنین سال گذشته به دلیل تعطیلی صنایع در روزهای خاصی به دلیل کمبود برق، مجبور شدیم کاهش تولید را در ساعات دیگری از شبانه روز که فرسودگی ماشین آلات و اضافه کار بوده جبران کنیم. کارگران لوس بسیار افزایش یافتند.