زهرا علی اکبری– در این مراسم رئیس دولت سیزدهم با ابراز خرسندی از وضعیت اقتصادی کشور تاکید کرد که این اولین پروژه بودجه ای است که بر اساس برنامه هفتم توسعه تهیه می شود.
وی با اشاره به اینکه میانگین تحقق برنامه های توسعه قبلی 35 درصد بوده است، قول تحقق برنامه هفتم را داد.
رئیس جمهور همچنین وعده هایی در خصوص مهار تورم داد و تاکید کرد: بدون شک ما به دنبال مهار تورم از طریق رشد تولید خواهیم بود نه رکورد. اگر نکته ای در این زمینه وجود دارد، هم در نهادهای اقتصادی دولت و هم در مجلس باید به آن پرداخته شود. در مسائل اقتصادی باید در جلسات تخصصی و کمیسیون ها یا در صحن علنی مجلس برخی موضوعات مطرح شود، اما گاهی لازم است برخی مسائل به جلسات غیرعلنی منتقل شود تا انتظارات تورمی ایجاد نشود و فعالان اقتصادی و بازار انجام دهند. نه ما دیدگاه های اقتصادی متفاوتی نداریم و نباید نتیجه را به مردم اعلام کرد.
بیشتر بخوانید:
نیمی از طلب ایران از کره جنوبی دود شد/ آیا پای وزیر سابق در فساد چای دخیل است؟
مبلغ عیدی کارگران مشخص شد/عیدی کمتر از این مقدار نیست
رئیس جمهور درباره مالیات و دستمزد چه گفت؟
رئیسی در بخشی دیگر از سخنان خود برخی از ویژگی های بودجه 1403 از جمله تنظیم واقع بینانه و انطباق آن با برنامه هفتم توسعه، توجه ویژه به حل معارضات در حوزه های بانکی و انرژی و همچنین اصلاح ساختار بودجه را برشمرد. . و گفت: در لایحه بودجه 1403 بر اساس تاکید مدیریت و مستندات قبلی، رشد اقتصادی 8 درصدی به عنوان هدف تعیین شده است که بر اساس آمار سه ماهه اول که نشان دهنده رشد 8 درصدی است. 7 درصد در بخش های مختلف در نفت، صنعت و کشاورزی، دستیابی به این هدف دور از انتظار نخواهد بود. البته تداوم آن نیز مستلزم کنترل و نظارت مستمر است.
رئیس جمهور تصریح کرد: توجه به انصاف در پرداخت ها در سطح استانی و کشوری، توجه به نقش مردم در اقتصاد و فعال سازی اقتصاد خصوصی و تعاونی از جمله مواردی است که در بودجه سال آینده در نظر گرفته شده است. کاهش مالکیت دولت و افزایش نظارت نیز در دستور کار دولت است و به دنبال اجرای آن هستیم.
رئیسی در خصوص میزان مالیات در بودجه 1403 گفت: در روزهای اخیر عده ای فکر می کردند مالیات کارمندان افزایش می یابد; خیر، اینطور نیست و در بودجه سال آینده به اخذ مالیات از فراریان مالیاتی توجه شده است. در بودجه 1403 مبنای مالیاتی جدیدی وجود ندارد، اما آنچه در این بودجه لحاظ شده جلوگیری از فرار مالیاتی و استیفای حقوق دولت و مردم است.
رئیس جمهور با اشاره به موضوع تناسب حقوق کارگران و مستمری بگیران ادامه داد: تناسب حقوق کارگران و مستمری بگیران همواره در دستور کار دولت بوده و در بودجه 1403 بر آن تاکید شده است.
دکتر رئیسی کاهش وابستگی دولت به نفت را یکی از دغدغه های دولت دانست و گفت: همواره سعی کرده ایم این وابستگی را کاهش دهیم. ضمناً باید کسری تراز عملیاتی در بودجه لحاظ شده و اصلاحاتی در این زمینه صورت گرفته باشد. در بودجه 1403 سعی کردیم احکام دائمی در بودجه لحاظ نشود و آنچه شأن یک بودجه را دارد در بودجه سال آینده لحاظ شود.
لایحه بودجه؛ مبنای اقتصادی یا سیاسی؟
کامران نداری، تحلیلگر اقتصادی در گفتگو با خبرآنلاین، با تاکید بر اینکه بودجه سال آینده بر اساس شعارهای سیاسی است نه واقعیت های اقتصادی، در رابطه با پیش بینی رشد اقتصادی هفت درصدی که در بودجه 1403 تهیه شده است، خاطرنشان کرد: در حال حاضر اقتصاد ما در بخش نفت کمتر از ظرفیت موجود است. چون نمی توانید صادرات داشته باشید. اگر تحریم ها برداشته شود یا آمریکایی ها سخت گیری ها را کاهش دهند و مسئولان ما بتوانند تحریم ها را دور بزنند، در سال آینده ظرفیت های مازادی در حوزه نفت وجود خواهد داشت که می توان از آن استفاده کرد و با توجه به ظرفیت های حوزه نفت، رشد اقتصادی ایجاد می شود. . می تواند در اقتصاد ایجاد شود که اغلب در سایر بخش ها موثر است.
این کارشناس اقتصادی افزود: امسال که رشد حوزه نفت افزایش می یابد، رشد اقتصادی به ویژه در صنعت وجود خواهد داشت. رشد بخش کشاورزی تا حدودی به شرایط اقلیمی بستگی دارد. اما رشد اقتصادی می تواند در صنعت ایجاد شود و در واقع بخش خدمات نیز در نتیجه بهبود خواهد یافت. بنابراین اگر آمریکا از شدت تحریم ها بکاهد یا بتواند از آن طفره رود، در سال 1403 می توانیم رشد اقتصادی را در اقتصاد و جامعه تجربه کنیم اما نه 7 درصد بلکه کمتر.
ندری تصریح کرد: این نکته را هم عرض کنم که این رشد پایدار نیست. یعنی به محض رسیدن به سقف تولید نفت، این رشد اقتصادی متوقف می شود. دولت تاکنون برنامه ای برای ایجاد تغییرات ساختاری که منجر به سرمایه گذاری و رشد تولید بیشتر در کشور شود، نداشته است. حتی ممکن است به دلیل فروش نفت بیشتر رشد موقتی داشته باشیم اما به دلیل ضعف نهادی و ساختاری اقتصاد ما این امر موقتی است و به دلیل اینکه راهکاری برای حل مشکلات ساختاری ما اندیشیده نشده است. بنابراین چشم انداز مثبتی در این مسیر در اقتصاد وجود ندارد.
این کارشناس اقتصادی درباره رشد واقعی اقتصاد گفت: اگر رشد موقت نفت را کنار بگذاریم، معتقد نیستم ظرفیت رشد اقتصادی کشورمان خیلی بیشتر از نرخ رشد جمعیت باشد. با توجه به اینکه نرخ رشد جمعیت حدود یک و نیم درصد است، ظرفیت رشد اقتصادی بلندمدت کشور ما تنها یک و نیم درصد است و باید تا حدودی کاهش یابد. تضعیف مداوم مؤسسات به این موارد اضافه شده است. یعنی اگر کارایی مؤسسات ما در طول زمان 25 درصد کاهش پیدا کند، باید از نرخ رشد جمعیت کم شود. به عنوان مثال، اگر نرخ رشد جمعیت را یک و نیم درصد در نظر بگیریم، میزان تخریب و کاهش عملکرد نهادها در ایران منفی 0.25 درصد است. در درازمدت، اگر اصلاحات ساختاری انجام نشود، رشد اقتصادی به طور متوسط در ایران باید خوشبینانه ترین درصد 1.25 درصد باشد، مگر اینکه دولت تصمیم به تغییر مسیر و پذیرش اصلاحات ساختاری و نهادی بگیرد.
بودجه ای با بحران کسری بودجه
وی با اشاره به اینکه برای سال آینده کسری بودجه داریم، پاسخ داد: متاسفانه دولت به جای اینکه اصلاحات ساختاری را بپذیرد که علاوه بر آن باید در هزینه های غیرضروری و بیهوده دولت بررسی شود، این کار را انجام نمی دهد، اما در عوض دولت هزینهها را در اقتصاد افزایش میدهد که لازم نیست و توجیه اقتصادی ندارد، دولت در هزینههای خود تجدیدنظر نکرده است، متاسفانه تمام کاری که دولت انجام داده افزایش فشار بر طبقات متوسط و فقیر یا کم درآمد بوده است.
ندری سپس خاطرنشان کرد: اکنون این سوال مطرح می شود که چگونه این فشار افزایش یافته است؟
رشد دستمزد کمتر از تورم
ندری تاکید کرد: حقوق و دستمزد نسبت به سال های اخیر کمتر از نرخ تورم افزایش می یابد. وی با اشاره به فضای مالی تاکید کرد: فشار مالی به اقشار متوسط و کم درآمد جامعه منتقل می شود.
وی همچنین با اشاره به نرخ تورم بالای سال آینده تاکید کرد: مشکلات و فشارهایی که در حوزه بازنشستگان و مستمری بگیران صندوق های بازنشستگی تامین اجتماعی مشهود است. از این رو اقدامات دولت بیشتر از آنکه اقدامات ساختاری باشد به طبقه متوسط و ضعیف جامعه فشار وارد می کند.
ندری در پایان خاطرنشان کرد: دولت اکثر اصلاحات پارامتریک را انجام می دهد اما این اصلاحات پارامتریک و این هزینه را اقشار متوسط و کم درآمد جامعه می پردازند. به عنوان مثال سعی در افزایش سن بازنشستگی دارد. متأسفانه دولت این کسری بودجه را با فشار بر طبقات متوسط و پایین جامعه حل می کند و منجر به فقیر شدن 80 درصد مردم می شود. یعنی دولت یک روند فقیرسازی را دنبال می کند، البته در همه دولت ها بوده، اما در دولت آقای رئیسی شدت بیشتری داشته است. فشار بر اقشار متوسط و کم درآمد جامعه در دوره دولت رئیسی نسبت به سایر دولت ها بسیار بیشتر بوده است.
۲۲۳۲۲۳