ناصر ایمانی و محمد عطریانفر دو شخصیت سیاسی اصولگرا و اصلاح طلب به بررسی موضوع کنترل صلاحیت ها در هیات های اجرایی و نظارت و پیش ثبت نام انتخابات پرداختند.
به گزارش Intiter به گزارش خبرآنلاین، ناصر ایمانی از چهره های سیاسی اصولگرا و محمد عطریانفر از اعضای شورای مرکزی حزب کارگزاران سازندگی مهمانان خبرگزاری خبرآنلاین بودند تا در کافه خبر در فضای 4 ماه. او تا انتخابات مجلس دوازدهم ماندگار شد.
عطریانفر در این مناظره انتخاباتی که جزئیات آن در روزهای آینده در خبرگزاری خبرآنلاین منتشر می شود، پیش ثبت نام انتخابات را تصمیمی اشتباه دانست که فرصت تصمیم گیری را از چهره های مطرح گرفته است.
ناصر ایمانی اما معتقد است که نه پیش ثبت نام و نه رد صلاحیت در هیأت های اجرایی دلیل حضور کم مردم در انتخابات نیست و باید ریشه را در جای دیگری جست و جو کرد.
عطریانافر: وی قبل از ثبت نام در انتخابات از فرصت همه گروه های سیاسی استفاده کرد
محمد عطریانافر با انتقاد از مصوبه مجلس مبنی بر تغییر قانون انتخابات و افزودن مرحله پیش ثبت نام برای نامزدها در انتخابات مجلس، گفت: مصوبه مجلس اقدامی عجولانه و عجولانه بوده و طبیعتاً آثار و تبعات خود را به این صورت نشان می دهد. همه گروه های سیاسی تردید دارند.
عضو حزب واسط بیان کرد: البته من به شخصه هیچ اعتراضی به مبنای مصوبه مجلس ندارم، یعنی مثلاً نظام و سازمان برگزارکننده انتخابات مقدمه ای را تحت عنوان پیش ثبت نام معرفی کند. ، هیچ مشکلی وجود ندارد. قوانین زیادی را می توان تصویب کرد و بعد از مدتی می تواند موفق شود یا شکست بخورد و تغییر کند، این می تواند یکی از آن مصوباتی باشد که قابل اجراست.
و افزود: اما ماجرا از اینجا سخت و غم انگیز می شود که گروهی پشت سر این موضوع شروع به سازماندهی مخفیانه با هنجار قانونی می کنند. یعنی آقایان بیایند سازوکاری را اجرا کنند که فرصت را از گروه ها و احزابی که مدعی هستند نقش آنها برای گرم کردن انتخابات مهم است و می توانند نیروهای خود را به حضور در انتخابات دعوت کنند، بگیرد.
این چهره سیاسی اصلاح طلب تصریح کرد: زمان بسیار کوتاه یک هفته یا 10 روز برای این امر کافی یا کافی نبود. در انتخابات قبلی و قبل از دوره های قبل در مجلس دهم و یازدهم مشاهده می شود که تعداد نامزدهای انتخاباتی در گام اول مثلاً 16 میلیون و 25 هزار نفر است اما در این ماجرا که اتفاقاً محدود شد. تاریخ رکورد 42000 نفر شد چه شد؟
نظارت مشورتی پدر انتخابات و احزاب است
عطریانفر گفت: از این مقایسه نتیجه می شود که تولید مثلاً 25 هزار نفر و 16 هزار نفر باشد با همه محدودیت هایی که ذاتی نظارت اختیاری و پدر انتخابات و احزاب است اما موج ضعیف و نسیم کوچکی وجود داشت. که بالاخره تعدادی از مردم حضور نیافتند، زیرا حضور آنها تعیین کننده کارایی مجلس است.
وی تاکید کرد: آن وقت می بینیم که ماجرا از این قرار است که اساسا عنصر تجربه، کارآمدی و عنصری که تفاهم داشته باشد و بتواند مسئولیت متقابلی را در قبال دولت و مردم داشته باشد وجود ندارد. حالا این را در شرایطی می گویم که احزاب ما اعم از چپ و راست از نتایج اولیه انتخابات و بررسی صلاحیت ها در هیأت های اجرایی انتقاد کردند و رد صلاحیت ها بین ثبت نام و عبور از کانال هیأت های اجرایی بود. که قبلا برای یک سال و نیم بوده، تا 2 درصد بوده است، از 25 تا 28 درصد خواهد بود.
شخصیت های برجسته سیاسی احساس بی احترامی کردند و ثبت نام نکردند
این عضو شورای مرکزی حزب کارگزاران سازندگی تاکید می کند: با پیش ثبت نام انتخابات، چهره های مطرح فرصت تصمیم گیری نداشتند. آنها این فرصت را پیدا نکردند و احساس بی احترامی کردند زیرا دولت به دخالت آنها توجهی نمی کرد، بنابراین آنها نشستند و گفتند که تماشا خواهند کرد، اما چه کسی از دیدن این داستان رادیکال، افراطی، بی پروا و تبلیغاتی سود می برد؟ همه دود به چشم دولت و مردم می رود.
ایمانی: بیش از 20 نفر هستند که معتقدیم نباید رد صلاحیت می شدند
ناصر ایمانی، فعال سیاسی اصولگرا نیز در بخشی از این مناظره انتخاباتی درباره اعلام نتایج ارزیابی صلاحیت ها توسط هیات های اجرایی و انتقاد از روند بررسی که در برخی موارد بسیار عجیب است، گفت: : به چهره هایی فکر می کنم که در مرحله هیات های اجرایی رد صلاحیت شدند (که البته این نتیجه نهایی نیست و باید دید در نهایت چه اسامی در شورای نگهبان بیرون می آید تا بتوانیم قضاوت کنیم. آن را نباید صرفاً از نظر سیاسی دید، سوال اینجاست که چهره های اصلی که واقعاً صلاحیت رفتن به مجلس و حضور در ریاست جمهوری را دارند، فارغ از نظرشان، چه کسانی هستند، چند نفر در هیأت های اجرایی رد صلاحیت شدند؟ مثلا من و شما معتقدیم که نباید رد صلاحیت می شدند. پنج نفر هستند؟ آیا 10 نفر هستند؟ 20 نفر؟ من شک دارم بیشتر از این وجود داشته باشد. مشکل من با این 10-20 نفر نیست. حالا طبق یک قاعده کلی از این 10 تا 20 نفر در نهایت تعدادی از آنها تایید می شوند.
وی افزود: معتقدم فضای استیصال سیاسی که در سال های اخیر ایجاد شده به گونه ای است که چهره های شایسته وارد میدان نمی شوند. البته شاید اگر من بودم نمی رفتم. شاید من و آقای عطریانفر باید برای ثبت نام می رفتیم و نرفتیم. به هر دلیلی باید از مردانی از این دست پرسید که اگر روی نیمکت سبزها بنشینند می توانند تصمیمات مجلس را تغییر دهند اما نرفتند، دلایل ثبت نام نکردن چه بوده است؟ اما فارغ از دلایل، به هر حال شرکت نکردند.
دلیل مشارکت کم مردم در انتخابات رد صلاحیت نشدن 10، 20 نفر است.
این فعال سیاسی تصریح کرد: مشکل من این 10 یا 20 رد صلاحیت نیست. من نمی خواهم بگویم این رد صلاحیت ها درست است اما فرض کنیم همه این رد صلاحیت ها نادرست بوده که البته در هیات اجرایی است و حالا باید برویم ببینیم در شورای نگهبان چه می شود، فرض کنید 10 آنها هم تایید شده اند، اما کار ما مجلس نیست. مشکل ما این است که می گوییم مشارکت کم است، این حرف ها نیست، اگر 10 یا 15 نفر بودند مشارکت از X درصد به X به اضافه فلان درصد نمی رسید، کارایی مجلس فلان نمی شد. به علاوه چنین درصدی، این اتفاقات نمی افتاد.
چرا باید پزشکان رد صلاحیت شوند؟ با هیچ منطقی جور در نمیاد
ایمانی تصریح کرد: موضوع را کوچک نکنیم. هر جا در فضای روزنامه نگاری صحبت می کنیم، مدام از رد صلاحیت صحبت می شود. آره آنها باید زمان بیشتری را صرف رد صلاحیت کنند. مثلا چرا باید پزشکان رد صلاحیت شوند؟ به هیچ منطق و دلیلی نمی خورد. این نیست که ما با همه نظرات آنها موافق باشیم، مشکل این نیست، اما شما واقعاً این چیزها را درک نمی کنید.
وی گفت: اساساً من یک انتقاد کلی به رد صلاحیت ها دارم، فرقی نمی کند که چند نفر رد صلاحیت شوند، فرقی نمی کند که آن فرد متعلق به چه جریان سیاسی باشد یا اصلاً متعلق به هیچ جریان سیاسی نباشد (به این اتفاقات) و فکر می کنم که بنیادها باید در بحث رد صلاحیت ها گذاشته شود و این ها رعایت نمی شود. مثلا در انتخابات ریاست جمهوری 1400 نگاه کنید یک نفر رد صلاحیت شد که واقعا تعجب همه را برانگیخت. (علی لاریجانی) من هیچ یک از این موارد را شایستگی نمی دانم.
من نمی خواهم از عملکرد شورای نگهبان دفاع کنم اما…
این چهره سیاسی اصولگرا خاطرنشان کرد: 30 هزار نفر برای انتخابات ثبت نام می کنند که ناگهان در خبری اعلام می کنند از آن 30 هزار نفر 28 هزار نفر رد صلاحیت شده اند! همه فکر می کنند 28 هزار نفر پرونده سیاسی بودند! نه! شاید مدرک شما کامل نباشد یا واجد شرایط نباشید، تعداد محدودی از افراد مشمول رد صلاحیت ما هستند. من نمی خواهم از عملکرد شورای نگهبان دفاع کنم و قطعا به برخی از اقدامات این شورا انتقاد دارم. در مجموع فکر می کنم این موضوع در قانون اساسی این گونه نوشته نشده است و نباید اساساً مسئولیت نظارت بر انتخابات بر عهده شورای نگهبان باشد، اما به هر حال مسئولیت قانونی دارد.
ایمانی تصریح کرد: پس فرض کنید چند نفر به دلایل غیرقابل قبولی از سوی هیات های اجرایی و نظارت رد صلاحیت شوند و این هم درست نیست اما من می گویم مشکل ما افزایش مشارکت نیست. تصور نکنید اگر این چند نفر تایید شرکت کنند چه می شود، اگر رد شوند چه می شود!
بحث مشارکت را حل کنیم، آیا تکلیف ناکارآمدی قانونگذاری حل می شود؟
ایمانی بیان کرد: به تاریخ انتخابات های مختلف نگاه کنید، در برخی از انتخابات بیشترین رد صلاحیت ها را داشتیم، اما حضور مردم بالا بود، برعکس آن هم بود، پس این موارد را زیاد به هم ربط ندهید. بله، موضوع رد صلاحیت در نوع خود جای نگرانی دارد، اما اگر بخواهیم مستقیماً آن مسائل را به مشارکت ربط دهیم، مسیر اشتباهی را طی کرده ایم. حالا که خودتان می خواهید مشارکت را به نحوی حل کنید، با کارآمدی قوه مقننه چه می خواهید بکنید؟ دیگر بحث مشارکت نیست.
وی تاکید کرد: افرادی در حوزه های انتخابیه به صورت قانونی و قانونی با رای مردم آن حوزه به مجلس می آیند اما طرف مقابل از نظر فنی و علمی صلاحیت ندارد! می خواهی با این چه کار کنی؟ دغدغه ما باید روی این موضوع متمرکز شود. ما مرتب قبل از انتخابات می نشینیم و می گوییم رد صلاحیت! رد صلاحیت! حالا اگه این رد صلاحیت رد بشه مشکلت حل میشه؟ به نظر شما مثلا مشارکت ما دو برابر می شود؟ نه! پس آیا باید ببینیم چرا مشارکت کم است؟ چرا کارایی مجلس پایین است؟ ما باید به این مسائل بپردازیم.