بیتا فرهی که طی هفته های گذشته به دلیل عارضه ریوی و قلبی در بیمارستان بستری بود، بعدازظهر دیروز 13 آذرماه دار فانی را وداع گفت. فرهی در سال 1337 به دنیا آمد و در سن 65 سالگی درگذشت. این بازیگر که در سال 68 با فیلم «هامون» به سینمای دوستانا معرفی شد و با اولین قدم هایش در سینمای ایران به شهرت رسید، در تمام این سال ها تلاش کرد بهترین باشد. بنابراین تعداد فیلم ها و سریال های او در این 35 سال خیلی زیاد نیست. بازیگری که در دهه هفتاد اوج فعالیت هنری خود را پشت سر گذاشت، از دهه هشتاد با تغییراتی که سینمای ایران تجربه کرد، به ندرت نقش مورد نظر را پیدا کرد و جلوی دوربین رفت. بیتا فرهی که کار خود را با یکی از مهمترین فیلمهای سینمای روشنفکری ایران آغاز کرد، پس از همکاری با داریوش مهرجویی در دو فیلم «هامون» و «بانو» با فیلمسازان نسل مهرجویی مانند مسعود کیمیایی و بهمن فرمان آرا نیز همکاری کرد. . …با سینماگران نسل انقلاب مثل احمدرضا درویش. بیتا فرهی از اواسط دهه 1980 کمتر فعال شد. چه در سینما و چه در تلویزیون. بازیگری که با «هامون» مهرجویی به سینما آمده بود برای آخرین بار مقابل دوربین مهرجویی قرار گرفت و سرنوشت به گونه ای بود که «لمینور» مهرجویی آخرین فیلمی باشد که فرهی در اکران سینما ظاهر می شود.
از مثلثی که داریوش مهرجویی، خسرو شکیبایی و بیتا فرهی به عنوان بازیگران اصلی فیلم «هامون» تشکیل دادند، حالا هیچ کدام در این دنیا نیستند. خسرو شکیبایی در سال 1386 دار فانی را وداع گفت، چندی پیش داریوش مهرجویی را در یک حادثه تلخ از دست دادیم و بیتا فرهی دیروز از دنیا رفت.
مهشید در «هامون» زن طبقه متوسط
در اواخر دهه 60 مهشید در فیلم «هامون» از هر نظر متفاوت ترین شخصیت سینمای ایران بود. زنی از طبقه متوسط که عاشقانه و چالش هایش با حمید هامون چندین نسل را مجذوب خود کرد و شیفته فیلم شد. پیشرفت مهمی در شخصیت زن سینمای پس از انقلاب که هنوز در یادها مانده است.
بانو، زنی که در آستانه یک فصل سرد ایستاده است
بعد از درخشش در فیلم «هامون» دومین همکاری داریوش مهرجویی با بیتا فرهی می تواند نقش مهمی در تثبیت جایگاه این بازیگر داشته باشد. «بانو» در سال 69 اکران شد و قرار بود در دهمین جشنواره فیلم فجر در سال 1370 به نمایش درآید، اما این فیلم توسط معاونت سینمایی وقت توقیف شد و عجیب است که هفت سال بعد این فیلم در صفحه نمایش بدون حذف یک صحنه به این ترتیب بهترین بازی کارنامه سینمایی فرهی با هفت سال تاخیر دیده شد. او در نقش زنی ثروتمند که در زندگی شخصی خود آسیب دیده و به خیرخواهی او پاسخ مثبتی دریافت نمی کند، نقشی کاملاً منطبق بر شخصیت او بازی کرد. خانمی با وقار با پیشینه خانوادگی که حکایت از نوعی اشرافیت داشت که زمانش گذشته بود.
دکتر شکوه «کیمیا» فصل جدیدی در سینمای دفاع مقدس است
بیتا فرهی با چهره شهری و تجربه در فیلم های روشنفکرانه، انتخابی متفاوت از احمدرضا درویش در فیلم کیمیا بود. حضور زوج شکیبایی و فرهی که هامون مهرجویی را تداعی می کردند در فیلمی به نام دفاع مقدسی فصل جدیدی را در سینمای دهه هفتاد رقم زد. شخصیت دکتر شکوه در کیمیا با تعبیر دلسوزانه بیتا فرهی جلوه ای متفاوت از تصویر متعارف زن در سینمای دفاع مقدس پیدا کرد.
منیژه مجدی در «پروتستا»، تجربه یک زن طبقه پایین
بیتا فرهی در پایان دهه هفتاد با یکی از متفاوتترین پیشنهادهای زندگی هنری خود مواجه شد. پیشنهاد مسعود کیمیایی برای ایفای نقش یک زن شهری جنوب در فیلم اعتراض؛ یک چالش بزرگ برای بازیگری که شخصیتش بیشتر برای نقش یک زن طبقه متوسط مدرن مناسب بود. فصل های دیدار بیتا فرهی با داریوش ارجمند از سکانس های خاطره انگیز فیلم اعتراضی است.
خانم طالقانی در «خانه ای روی آب» غرور بدون تعصب
در ادامه همکاری بیتا فرهی با کارگردانان موج نوی سینمای ایران، پس از داریوش مهرجویی و مسعود کیمیایی، نوبت به بهمن فرمان آرا رسید تا از هنرنمایی این بازیگر منتخب در نقش مکمل بهره مند شود. در نقش خانم طالقانی، پرستاری که سابقه ای با دکتر سپید بخت داشته و اکنون از سرطان رنج می برد.
سیما در «خون بازی»، مادری در اوج است
می توان گفت بازی در «خون بازی» آخرین نقش آفرینی درخشان بیتا فرهی در سینمای ایران بود. فرهی با بازی در نقش مادری نگران سیما در کنار دختر شدیدا معتادش، بازی متفاوتی را در قالب شخصیت آشنای خود ارائه کرد.
اقدس الملوک بختیاری در «سرزمین مادری» آخرین عکس
آخرین تصویری که این روزها از بیتا فرهی می بینیم بازی در نقش اقدس الملوک بختیاری است. نقشی که فرهی بیش از یک دهه پیش در سریال «سرزمین مادر» ساخته کمال تبریزی بازی کرد و پس از پخش ناتمام آن در اوایل دهه نود، هم اکنون روی آنتن می رود. بازی احساسی فرحی در این سریال حالا که او رفته است، به نظر می رسد.