به گزارش بازار، عبدالحکیم ریگی با بیان اینکه مبادلات تجاری ایران و پاکستان حدود 2.5 میلیارد دلار است، گفت: در صورت فراهم شدن زیرساخت ها، ظرفیت تجاری دو کشور به 5 میلیارد دلار می رسد. البته برای رسیدن به این هدف، بازنگری در قرارداد تعرفه ترجیحی یا آغاز تجارت آزاد با پاکستان ضروری است.
وی در پاسخ به سوالی درباره اخبار منتشر شده یک سال قبل از آغاز تجارت آزاد با پاکستان، گفت: در این مدت مذاکراتی برای آغاز تجارت آزاد بین دولت دو کشور و وزرای تجارت کشور انجام شده است. دو کشور در صورت تایید این قرارداد، الزام قانونی خواهد بود.
ریقی با بیان اینکه عدم عضویت ایران در سازمان تجارت جهانی با قراردادهای تجارت آزاد جبران می شود، تصریح کرد: پاکستان تقریباً کالای وارداتی ندارد و این موضوع باید با مذاکره با کشور مقابل حل شود.
رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و پاکستان در ادامه مزیت ایران در رقابت با سایر کشورها در پاکستان را موقعیت جغرافیایی آن عنوان کرد و گفت: قرارداد تعرفه ترجیحی که بر اساس آن برخی محصولات دارای معافیت 10 تا 30 درصدی، مرز مشترک و کاهش هزینه های حمل و نقل، یکی از مزیت های ایران برای رقابت در پاکستان است. البته برای افزایش رقابت پذیری باید به دنبال کاهش هزینه های حمل و نقل، تامین زیرساخت ها و نرم شدن مرزها باشیم.
گفتنی است ایران و پاکستان در سال 2013 قرارداد تعرفه ترجیحی امضا کردند اما از سال 2017 واردات بیش از 2000 قلم کالا ممنوع و بسیاری از کالاهای مشمول قرارداد تعرفه ترجیحی ایران و پاکستان ممنوع شد. همچنین در این لیست قرار گرفته است. اما آذرماه سال گذشته سخنگوی وقت وزارت امنیت از احیای معاهده تعرفه ترجیحی ایران و پاکستان خبر داد و مقرر شد واردات برخی کالاهای ممنوعه از این کشور آزاد شود و ایران نیز می تواند. صادرات کالا به پاکستان با تعرفه کمتر و اصل تجارت ترجیحی با پاکستان احیا شد. اما به نظر می رسد این تصمیم هنوز به طور کامل اجرایی نشده است.
به نظر می رسد یکی از موارد مورد مناقشه برای تجارت آزاد، بخش نساجی و پوشاک است که پاکستان ظرفیت صادرات خوبی دارد، اما واردات این کالاها به ایران ممنوع است.
در مجموع، تحلیل آمار تجارت ایران و پاکستان نشان میدهد که تراز تجاری ایران با پاکستان طی 10 سال مورد بررسی همواره به نفع ایران بوده است، اما در دو سال اخیر واردات ایران از پاکستان با نرخ بسیار بالاتری رشد کرده است. در مقایسه با صادرات ایران به پاکستان و سهم برنج از ارزش کل صادرات ایران از این کشور بیش از 85 درصد بوده است.
بخش قابل توجهی از صادرات غیرنفتی ایران به پاکستان را سایر گازهای نفتی نامبرده و هیدروکربن های گاز مایع در ظروف 1000 سانتیمتر مکعبی و بالاتر تشکیل می دهد که حدود 15 درصد از ارزش کل صادرات را به خود اختصاص می دهد. پس از این محصول، قیر روغنی تقریباً 10 درصد از ارزش کل صادرات و شیرخشک گاو صنعتی که میزان چربی آن از 1.5 درصد وزنی بیشتر نباشد، تقریباً 9 درصد از ارزش کل صادرات محصولات اصلی صادراتی را به خود اختصاص داده است. کالا به پاکستان گاز طبیعی مایع، نفت و سایر محصولات تقطیر قطران زغال سنگ، سایر مواد پلاستیکی، بوتان مایع، شمش های آهن و فولاد، گوجه فرنگی و خرما از دیگر کالاهای صادراتی به پاکستان هستند. در مجموع 10 محصول مذکور بیش از نیمی از ارزش صادرات ایران به پاکستان را تشکیل می دهند که شاید نشان دهنده تنوع کم صادرات ایران به این کشور باشد.
این در حالی است که در سال 1401 برنج سفید صیقلی یا صیقل داده شده با سهم حدود 76.8 درصد از ارزش کل، برنج نیمه آسیاب با سهم حدود 8.6 درصد و کنجد بدون احتساب بذر آن با سهم حدود 4 درصد از ارزش کل. ارزش کل. در مجموع، عمده واردات کالاهای وارداتی از پاکستان بوده است. بنابراین در مجموع بیش از 85 درصد صادرات ایران از این کشور شامل برنج است. سایر محصولاتی که بیشترین واردات از پاکستان را به خود اختصاص می دهند عبارتند از انبه تازه یا خشک، موز سبز یا خشک، سایر گاوها به جز شتر اصیل، سایر شترها و گونه های شتر به جز نژاد اصیل، ماشین آلات بطری های بسته، استخوان و غیره. و نوشیدنی های گازدار، پلی استایرن های دیگر، و همچنین پارچه های تار و پود از کنف یا سایر الیاف نساجی. در مجموع 10 محصول فوق تقریباً 98.8 درصد از ارزش کل واردات ایران از پاکستان را تشکیل می دهند.