با توجه به مسافت در هر کیلومتر و بسته به نوع وسیله نقلیه، با تصویب هیأت وزیران، عوارض اخذ و تا تنظیم بودجه سالانه به حساب سازمان راهداری و حمل و نقل جاده ای در خزانه داری کل کشور واریز می شود. پس از تبادل توافق با سازمان برنامه و بودجه کشور باید صرف توسعه، بهسازی، نگهداری، ایمنی و بهسازی راه های کشور شود.
بر اساس بند «ج» تبصره 6 لایحه بودجه سال 1403، وزارت راه و شهرسازی موظف است در تمامی خودروها (به استثنای خودروهای عمومی دارای گزارش وضعیت و دانش سوار شدن با پلاک عمومی) که در تاریخ تردد می شوند، از دستگاه هوشمند استفاده کند. راه های شریانی بسته به مسافت در هر کیلومتر و بسته به نوع وسیله نقلیه با تصویب هیات وزیران عوارض دریافت و به حساب سازمان راهداری و حمل و نقل جاده ای در خزانه واریز می کنند. کل کشور حتی در قالب بودجه سالانه پس از مبادله موافقتنامه با سازمان. برنامه و بودجه کشور باید صرف توسعه، بهسازی، نگهداری، ایمنی و ارتقاء راه های کشور شود. اعمال جریمه تخلفات رانندگی تا زمان تسویه این عوارض به تعویق می افتد.
پرداخت عوارض بزرگراه معمولاً در همه کشورها وجود دارد و میزان آن بر اساس سختی ساخت، سختی نگهداری، مسافت، میزان تردد و تأثیر کاهش مسافت تعیین می شود.
عوارض بزرگراه یا عوارض بزرگراه مبلغی است که در ازای ساخت و نگهداری بزرگراه دریافت می شود. پرداخت عوارض بزرگراه معمولاً در همه کشورها وجود دارد و میزان آن بر اساس سختی ساخت، سختی تعمیر و نگهداری، مسافت، میزان تردد و تأثیر کاهش مسافت تعیین می شود. بسیاری از بزرگراه ها به عنوان مشارکت BOT بین دولت و بخش خصوصی ساخته شده اند. BOT به معنای میزان عوارضی است که در یک دوره چند ساله به شرکت ساختمانی تعلق می گیرد.
با احداث بزرگراه ها علاوه بر صرفه جویی در زمان و سوخت، تعداد تصادفات رانندگی نیز کاهش چشمگیری خواهد داشت، زیرا تمامی بزرگراه ها بر اساس استانداردهای روز ساخته شده اند تا رانندگان بتوانند با سرعت بالاتر و با استفاده و پرتاب کمتر حرکت کنند. خودت مدت زمان پرداخت عوارض پس از عبور از بزرگراه ها یک هفته است و سپس تا زمان پرداخت مبلغ عوارض به تدریج افزایش می یابد.