به گزارش خبرنگار مهر، در روزهای اخیر دیوان عدالت اداری دو سوال را در حوزه نظام آموزشی باز کرده و هر روز افراد زیادی در اخبار منتظر تصمیم دیوان عدالت اداری هستند.
دیوان عدالت اداری در هفته های اخیر در مورد دو موضوع سن پذیرفته شدگان دانشگاه فرهنگیان و برگزاری آزمون ورودی مدارس استعدادهای درخشان وارد عمل شده است.
عجیب اینکه هر دو رأی دیوان عدالت اداری با واکنش یا مخالفت نهاد مربوطه نظام آموزشی مواجه شده است.
رای اول؛ لغو شرط سنی برای پذیرش در دانشگاه فرهنگیان
در پرونده دانشگاه فرهنگیان شاکی یکی از متقاضیان بود که استاد دانشگاه بود. لغو شرط سنی استخدام رسمی به دلیل اینکه دانشجویان دانشگاه فرهنگیان از بدو ورود رسماً در وزارت آموزش و پرورش استخدام می شوند و خلاف قوانین کشور است، درخواست وزارت آموزش و پرورش است. شرایط سنی برای پذیرش در دانشگاه فرهنگیان.
این موضوع در دیوان عدالت اداری مورد بررسی قرار گرفت و نهایتاً رأی هیئت عمومی دیوان عدالت اداری این بود که چون دانشجویان متعهد به رعایت موضوع قانون مذکور شدند؛ آنها از ابتدای تحصیل مشغول به کار هستند. بر این اساس رعایت ضوابط عمومی استخدامی از جمله حداکثر سن اشتغال الزامی است.
طبق رای دادگاه تعیین سن 24 سال بر خلاف سن مقرر در بند قانونی است و این تعیین سن باعث محرومیت بسیاری از افراد از شرایط عمومی شغل می شود.
اگرچه دیوان عدالت اداری شرط سنی را برای استخدام رسمی آزمایشی در وزارت آموزش و پرورش از طریق دانشگاه فرهنگیان لغو کرد. با این حال وزارت آموزش و پرورش همچنان در تلاش است نظر خود را در خصوص تعیین سن مشخص برای ورود به دانشگاه فرهنگیان لحاظ کند.
وزارت آموزش و پرورش در نظر دارد که برای ورود به عرصه معلمی نباید بیش از 24 سال سن داشته باشید و اصولا معلمی با سی سال سابقه کار ظرفیت لازم برای معلمی را در 50 سالگی ندارد.
علی فرهادی سخنگوی وزارت آموزش و پرورش در نشست خبری خود درباره سن پذیرفته شدگان دانشگاه فرهنگیان گفت: ملاک سن درج شده در دفترچه پذیرش است و سن 24 سال نیز در کتاب درج شده است. در نظر بگیریم که جوانی که در 24 سالگی وارد دانشگاه می شود حداقل تا 26 سالگی درس می خواند. با 30 سال سابقه باید تا 56 سالگی تدریس کند. قطعا اگر سن معلمی از 60 سال بیشتر شود برای معلم سخت و غیر قابل تحمل است.
هنگام صدور رأی و درج در روزنامه رسمی، مراجع خوانده موظفند مفاد رأی را به طور کامل اجرا کنند و در صورت عدم اجرای رأی دادگاه، مرجع خوانده مسئول جبران خسارت ذی نفعان خواهد بود.
فرهادی در آن نشست خبری مدعی نقض رای دیوان عالی کشور شد و گفت: دیوان عالی کشور این موضوع را بر اساس رای شرایط استخدامی اضافه کرده است، در حالی که اینجا بحث استخدام نیست، بحث پذیرش است. به دانشگاه. در حال حاضر محدودیت سنی 24 سال است مگر اینکه شورای عالی انقلاب فرهنگی تصمیم دیگری بگیرد.
فرهادی در واقع شورای عالی انقلاب فرهنگی را به عنوان تصمیم گیرنده نهایی در این زمینه معرفی کرد.
با مشورتی که از دیوان عدالت اداری داشتیم؛ دادگاه هرگونه تغییر در حکم قبلی خود را رد کرد.
دیوان عدالت اداری در واکنش به سخنان سخنگوی وزارت آموزش و پرورش اعلام کرد: سخنان سخنگوی وزارت کشور هیچ مسئولیتی برای ما ایجاد نمی کند. رأی دادگاه تغییر نکرده و رأی صادره از مجمع عمومی به قوت خود باقی است.
دیوان عدالت اداری اعلام کرد: چرا وزارت آموزش و پرورش هنوز رأی دیوان را اجرا نکرده است؟ باید از آموزش و پرورش بپرسید
لذا تعیین شرط سنی 24 سال در دفترچه آزمون سراسری برای متقاضیان مغایر با نظر دیوان عدالت اداری می باشد.
یک مقام آگاه دیوان عدالت اداری در ادامه سوال خبرنگار مهر درباره آرای صادره گفت: رای دیوان عدالت اداری در تاریخ 29 تیرماه سال جاری صادر و در روزنامه رسمی نیز منتشر شد. طبق ماده 92 دیوان عدالت اداری، مراجع خوانده مکلفند به هنگام صدور رأی و درج در روزنامه رسمی مفاد رأی را به طور کامل اجرا کنند و در صورت عدم اجرای رأی دیوان، مرجع خوانده. مسئول جبران خسارت اشخاص بوده و ذی نفع خواهد بود و مشمول ماده 112 قانون دیوان که تجدیدنظرخواهی از رأی دیوان می باشد. جمع شده است.
رای دوم؛ برگزاری آزمون ورودی دانش آموزان با استعدادهای درخشان.
مدارس سمپاد دانش آموز دوره اول و دوم متوسطه را می پذیرد و بر اساس کنکور دانش آموزان را انتخاب می کنند. تا پیش از این دانش آموزانی که در مقطع متوسطه اول وارد این مراکز می شدند در امتحانات مقطع متوسطه دوم شرکت نمی کردند.
دیوان عدالت اداری این رویه را غیرقانونی دانست و طی مصوبه ای از سازمان مدارس سمپاد خواست تا برای دانش آموزان خود آزمون ورودی را نیز برگزار کند.
بر اساس این حکم، دیوان عدالت اداری برای انتقال از دوره اول به دوره دوم، دانش آموزان باید مجددا در آزمون شرکت کنند.
الهام یاوری مدیرعامل سازمان ملی پرورش استعدادهای درخشان هفته گذشته در جریان حضور در اولین برنامه تلویزیونی اظهار داشت: برخی از دانش آموزان نگران از دست دادن فرصت های آمادگی برای امتحان بودند و نگران اختلال در روند آموزشی خود بودند.
یاوری از همکاری دیوان عدالت اداری خبر داد و گفت: خوشبختانه با همکاری قضات محترم دیوان عدالت اداری حکم نهایی این شد که دانشجویانی که در حال حاضر دانشجوی سمپاد هستند (یعنی هفتم، هشتم فعلی) و دانش آموزان پایه نهم از شرکت در این آزمون حذف می شوند.
یاوری با اشاره به طراحی دوره آموزشی 6 ساله برای دانش آموزان سمپاد گفت: فکر می کنیم این حکم دیوان عدالت اداری برنامه ریزی ما برای طراحی دوره آموزشی 6 ساله را مختل کرده است. تغییر میان دوره ای دانش آموزان، برنامه های آموزشی دانش آموزان را مختل می کند. البته حکم دادگاه محترم است و باید آن را اعمال کنیم.
یاوری از اختلال در برنامه های آموزشی مدارس سمپادی صحبت کرد و ابراز امیدواری کرد که بتواند نظر دادگاه را معکوس کند.
دیوان عدالت اداری با اشاره به صدور اصلاحیه خود اعلام کرد: این تصمیم تاریخی فراموش نخواهد شد و برای والدینی که نگران وضعیت فرزندان خود بودند که در حال حاضر دانش آموز مدارس تیزهوشان هستند. نمی توانم اما حکم دادگاه هنوز پابرجاست.
یک مقام آگاه دیوان عدالت اداری در گفتگو با خبرنگار مهر تاکید کرد: دادگاه ها قاعدتاً رأیی را که صادر می کنند با نظر اصلاح نمی کنند. این مصوبه ای است که صادر شده و اگر می خواهید آن را تغییر دهید باید به صورت قانونی انجام شود. اینکه یک مقام مسئول فقط می خواهد با رسانه ها صحبت کند. هیچ حرفه ای صحبت نکرده است.
این فرد بیان کرد: از مجاری قانونی نیز نظر خود را اعلام کنند. اعلام کنند بر اساس کدام ماده به سند اعتراض دارند. اعلام نارضایتی بدون جزئیات و عدم ابراز آن از مجاری قانونی کمی رسانه ای و تبلیغاتی است. رای دادگاه معتبر و قطعی است و البته عطف به ماسبق نخواهد بود. اما در صورت اعتراض، طرف مقابل می تواند از مجاری قانونی اقدام کند.