بازار؛ گروه استان ها: دولتمردان بر این باورند که توسعه تولید تنها راه حل عملی برای مهار تورم و رونق و رشد اقتصادی است. حمایت دولت، تسهیل فرآیندهای قانونی و حمایت بانکی به آسانی در دسترس است.
به گزارش خبرنگار بازار؛ خراسان رضوی که دارای ذخایر قابل توجه معدنی و سرمایه اندک از یک سو و همسایگی افغانستان و ترکمنستان از سوی دیگر، بهترین شرایط را برای تولید دارد و تاکنون رشد چشمگیری در این زمینه داشته است، اما مشکل اصلی در توسعه این بخش از استان از نظر زیرساختی و موانع قانونی ضعیف است، بنابراین رفع این دو مشکل بار سنگینی را از دوش تولیدکنندگان این منطقه برداشته و راه را هموار می کند.
در حالی که در سال 1401 مقرر شد ظرفیت تولید واحدهای صنعتی خراسان رضوی 20 درصد افزایش یابد اما بر اساس اعلام معاونت صنایع اداره کل صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی 80 درصد از این میزان مقدار ساخته شده است.
در تابستان به دلیل کمبود انرژی، صنایع دچار قطعی برق و حتی تعطیلی واحدها شدند و با فرا رسیدن فصل زمستان، احتمال قطع شدن گاز این صنایع وجود داشت. اتفاقی که آسیب جدی به این واحدهای تولیدی وارد می کند و عواقب جدی برای تولیدکننده و مصرف کننده دارد.
از این حیث فعالان فولاد توضیح می دهند که با کاهش واحدهای تولید گاز، صنایع موجودی خود را روانه بازارها می کنند و با پایان یافتن این موجودی، قیمت صنایع فولاد به دلیل عدم عرضه افزایش می یابد.
مشارکت صنعت در انرژی
ابراهیم حسینی کارشناس حوزه صنعت و انرژی در گفت و گو با بازار اظهار داشت: تصمیم گرفته ایم از تورم جلوگیری کنیم در حالی که قطع گاز و تعطیلی واحدهای صنعتی آثار منفی دارد.
اذعان می کند: افزایش قیمت کالاها، کاهش نیروی کار در کارخانه ها، فشار بیشتر بر صنعتگران و در نهایت تاثیر منفی بر اقتصاد کشور، همگی از آثار کمبود انرژی برای تولید است.
حسینی کارشناس صنعت و انرژی: دولت اساس کار امسال را بر مبنای افزایش تولید بنا نهاده و در عین حال به صنایع بزرگ اعلام کرده است که از ۱۲ ماه فقط ۸ ماه گازرسانی می کند. ماه های سال، پس این سیاست یک سقف و دو هوا خاصیت ضد تولیدی دارد!
وی با بیان اینکه صنعت کشور بار عمده تامین نیازهای ضروری جمعیت و اشتغال را به دوش می کشد و در حال حاضر 40 درصد از اشتغال کشور مربوط به بخش صنعت است، اظهار داشت: با این حال صنعت نسبت خوبی از منابع انرژی دارد. در اختیار شما خیر، کل گاز مصرفی بخش صنعتی در کشور کمی بیش از 10 درصد کل گاز مصرفی است.
ادامه می دهد: سهم صنعت از مصرف آب حدود 2 درصد و سهم آن از مصرف برق کل کشور 35 درصد است، اما با وجود این قطعی برق در صنعت همیشه اتفاق می افتد!اولویت دارند!
استاندارد دوگانه
این کارشناس اذعان می کند: دولت اساس کار امسال را بر مبنای افزایش تولید بنا نهاده و در عین حال به صنایع بزرگ اعلام کرده است که تنها 8 ماه از 12 ماه سال را گازرسانی می کند. پس این سیاست یک بم است و دو هوا خاصیت ضد تولیدی دارد!
میگوید: از سوی دیگر دولت از کارخانههای سیمان استان میخواهد در مواقعی که گاز طبیعی وجود ندارد، از سوخت دوم یا گازوئیل استفاده کنند، اما مشاهده میشود که اگر این کار را انجام دهند، زیر پای محیطبانان میمانند. سازمان و تولید جریمه های سنگینی را اعمال می کنند.
وی ادامه می دهد: با وجود اینکه این موضوع در جلسه هیات مدیره مطرح شد و مقرر شد سوخت کارخانه های سیمان به صورت مایع تامین شود، اما همچنان این کارخانه ها از طریق رسانه ها و همچنین تشکل های محیط زیست تحت فشار افکار عمومی هستند. در دولت
حسینی می گوید: تخصیص سوخت دولتی علاوه بر جریمه مصرف سوخت گازوئیل مستلزم طی مراحل پیچیده ای است که ابتدا باید در سامانه مربوطه ثبت نام کنید و پس از تایید جهاد کشاورزی و بازرگانی، سوخت تخصیص می یابد. به صنایع، به همین دلیل این روند آنقدر پیچیده است که صاحبان صنایع آن را به آنها می دهند.
ادامه میدهد: قابل توجه است که هزینه عرضه سوخت گازوئیل در بازار آزاد بسیار بالاست و همچنین اگر گازوئیل در بازار آزاد وجود داشته باشد، آن سوخت قاچاق محسوب میشود و در صورت مشاهده مسئولان مربوطه، جرم. مورد برای واحد صنعتی خریدار ارائه شده است.
شرایط شکننده صنعت فولاد
عضو هیئت مدیره انجمن صنفی کارخانههای نورد ایران همچنین بیان میکند: تنها سوخت مصرفی صنعت فولاد گاز است و این بخش امکان استفاده از سایر فرآوردههای سوختی را برای تولید ندارد.
احمد رضوی نیک در گفت و گو با خبرنگار بازار اظهار کرد: از آنجایی که 34 واحد صنعتی در زمینه تولید شمش فولاد و سایر طرح های فولادی با ایجاد اشتغال برای 9 هزار و 262 نفر در استان خراسان رضوی فعال هستند، بدون شک این حجم تولید فولاد در خراسان رضوی باید منبع پایدار انرژی به ویژه گاز داشته باشد.
یکی از اعضای هیئت مدیره انجمن کارخانه های نورد ایران توضیح می دهد: در صورت تامین گاز و برق این صنعت می تواند ظرفیت تولید خود را به 45 میلیون تن در سال برساند اما متاسفانه محدودیت های ناشی از کمبود انرژی حتی اجازه می دهد تا به 40 میلیون تن برسد. میلیون ها تن در سال تولید نمی کند.
مدیرعامل شرکت مجتمع فولاد نیک صدرای توس اذعان داشت: 75 هزار نفر در پایین دست صنعت فولاد در این حوزه شاغل مستقیم دارند و توقف خط تولید این اشتغال مهم را در کشور تهدید می کند.
وی اذعان می کند: علاوه بر اشتغال مربوط به این صنعت، در صورت تامین گاز مورد نیاز کارخانه های فولادسازی، این صنعت ظرفیت افزایش بیش از 50 درصدی تولید را دارد که می تواند رقم قابل توجهی را رقم بزند.
یکی از اعضای هیئت مدیره انجمن کارخانه های نورد ایران توضیح می دهد: در صورت تامین گاز و برق این صنعت می تواند ظرفیت تولید خود را به 45 میلیون تن در سال برساند اما متاسفانه محدودیت های ناشی از کمبود انرژی حتی اجازه دهید رسیدن به 40 میلیون تن میلیون ها تن در سال نمی دهد.
وی با اشاره به دستورات و تصمیمات لحظه ای مسئولان دولتی برای تولید انرژی اذعان می کند: در دو سال گذشته در تابستان با کمبود برق و در زمستان با کمبود گاز مواجه بودیم و به همین دلیل دولت از واحدهای تولیدی درخواست کرد. تا با خرید دیزل ژنراتور به طرفی انرژی بدهد که این انرژی را تامین کند در حالی که مسئولان دولتی توانایی تامین سوخت این دیزل ژنراتور را ندارند.
علت قطعی گاز چیست؟
قطعی گاز صنایع خراسان رضوی را تحت تاثیر قرار داده است، چرا که این استان یکی از منابع گاز سرخس را زیر پای خود دارد و برای بسیاری از مردم و صاحبان این صنعت سوال است، بنابراین مدیرعامل شرکت گاز استان خراسان رضوی پاسخ داد. چرا گاز وقتی قطع می شود پاسخ می دهد: در خراسان رضوی بیش از 2 میلیون و 600 هزار مشترک داریم که بعد از تهران بیشترین مشترک را داریم.
حسن افتخاری اذعان می کند: علاوه بر بخش داخلی، 7 نیروگاه، 5 مجتمع تولید فولاد و تعدادی واحد صنعتی بزرگ دیگر داریم که این صنایع در مجموع بیشترین گاز مورد نیاز خود را از تولید گاز تولید کرده اند. پالایشگاه هاشمی برای تامین نژاد علاوه بر اقدام مهمی که در خراسان رضوی رخ داد، یک مخزن ذخیره در فرخس داریم که یکی از بزرگترین منابع ذخیره گاز کشور و خاورمیانه است.
مدیرعامل شرکت گاز خراسان رضوی: مجموع گاز استخراجی از مخازن و پالایشگاه در زمان پیک مصرف 55 میلیون مترمکعب و مصرف استان در روزهای اوج مصرف 85 میلیون مترمکعب یعنی حدود 30 میلیون مترمکعب در روز در خراسان رضوی است. کمبود گاز داریم و بخشی از این مقدار از طریق منابع گاز جنوب و خطوط انتقال سراسری تامین میشود و بخشی دیگر به ناچار با اعمال محدودیتها و قطع گاز واحدهای بزرگ صنعتی تامین میشود.
ادامه میدهد: کل گازی که از ذخیرهسازی و پالایشگاه جمعآوری میکنیم در زمان پیک مصرف ۵۵ میلیون مترمکعب است، در حالی که مصرف استان در روزهای اوج مصرف ۸۵ میلیون مترمکعب است، یعنی حدود ۳۰ میلیون مترمکعب در روز در خراسان رضوی. کمبود گاز داریم و بخشی از این مقدار از طریق منابع گاز جنوب و خطوط انتقال سراسری تامین می شود و بخشی دیگر نیز به ناچار با اعمال محدودیت و قطع گاز واحدهای بزرگ صنعتی تامین می شود.
افتخاری با تاکید بر اینکه وقتی می دانیم در فصل زمستان با کمبود گاز مواجه هستیم چاره ای نداریم جز اینکه از صنایعی مانند صنعت فولاد بخواهیم در آن ایام دست از کار بکشند، تصریح کرد: در قانون نیز آمده است که در مواقع اضطراری با … وی ادامه داد: با تایید نهادهای امنیتی، گاز واحدهای صنعتی باید قطع شود، اگر این اتفاق بیفتد، قطعا مجوز قطع گاز فولاد را از مراجع امنیتی دریافت می کنیم.
وی می گوید: امروزه از نیروگاه ها می خواهیم که برق خود را با سوخت مایع تامین کنند، عمدتا نیروگاه های ما در استان گازوئیل می سوزند و تنها یک نیروگاه گازوئیل می سوزاند.
مدیرعامل شرکت گاز خراسان رضوی فرهنگ سازی برای مصرف بهینه را نیازمند همکاری بین وزارتخانه ای و حتی غیردولتی می داند.
افتخاری تصریح می کند: مشکل دیگر این است که اقدامات ما در این بخش خصوصی سریع نیست. به عنوان مثال برای افزایش راندمان وسایل گرمایشی باید چندین وزارتخانه دست به کار شوند، بخاری های ما در رده F یا E هستند، یعنی پایین ترین استاندارد را دارند، باید این مشکل را اصلاح کنیم و محصولات خود را ارتقا دهیم که در نهایت منجر به این می شود. برای کاهش مصرف انرژی بگذارید برخی وزارتخانه ها دست به کار شوند.
مدیرعامل شرکت گاز خراسان رضوی می گوید: برای بهینه سازی مصرف گاز، استفاده از تجهیزات پربازده بسیار پرهزینه است، از این رو گاهی ارائه این تجهیزات به مشترکین داخلی با قیمت گازی که می پردازند چندان توجیهی ندارد و به همین دلیل باید تدابیری برای همسوسازی اندیشیده شود. تولید و مصرف و بسیاری از آنها را با همکاری همه وزارتخانه ها در دستور کار قرار داد.