به گزارش بازار، طرح مبارزه با برخی برندهای پوشاک قاچاق از سال ۱۳۹۶ آغاز شد و تا پایان سال ۱۳۹۸ به صورت غیر متمرکز ادامه داشت. اما متاسفانه به دلیل عدم تداوم اجرای این طرح و عدم نظارت جدی همچنان برندهای قاچاق به صورت آشکار در بازار دیده می شود.
لازم به ذکر است که تا کنون تولیدکنندگان پوشاک و اتحادیه تولید و صادرات نساجی و پوشاک ایران بارها از ایجاد فضای امن برای قاچاق کالا در کشور انتقاد کرده و خواستار اجرای مجدد مصوبات قبلی قانون مبارزه با قاچاق کالا در کشور شده اند. حوزه پوشاک قاچاق و برخورد جدی تر با عرضه کنندگان کالای قاچاق در سطح بازار موجود بود.
در همین راستا اخیرا اتحادیه تولید و صادرات منسوجات و پوشاک ایران در نامه ای خطاب به مقام معظم رهبری به سهولت ورود پوشاک و سایر کالاها به کشور از طریق اشکال مختلف از جمله گمرک اشاره کرده است. تشریفات عبور مرزی، دریانوردان، تلنجی، مناطق آزاد و با در نظر گرفتن گسترش مرزها و نبود گلوگاه، موثرترین راه مقابله با این ویروس شدید فلج کننده، انجام آن در سطح پیشنهادی است و برای تشدید اقدامات متقابل
در بخشی از این نامه آمده است: هر چند طبق فرمان معظم له نهادهای متولی مبارزه با قاچاق کالا باید مصمم باشند که اقدامات قاچاقچی کاملاً سودآور و همراه با خطر بوده و نوع آن. قاچاقی که از مبادی ورودی تا محل فروش در بازار صورت می گیرد باید مشمول اقدامات مختلف این مبارزه شود که متاسفانه اکنون شاهدیم که مقابله در همه زمینه ها و بازار پوشاک کشور رها شده است. در حال حاضر متاثر از قاچاق بیش از سه میلیارد دلاری است، مشکلی که پنهان است، در حالی که حرکت عملیاتی و مثبتی برای رفع این معضل به ویژه در سطح عرضه وجود ندارد.
لازم به ذکر است که مقام معظم رهبری نیز بارها در دیدارهای مختلف با اصناف و کارگران و تبیین شعارهای سال بر اهمیت مقابله با قاچاق کالا قبل از مبادی ورودی به مبادی فروش در بازارها تاکید کرده اند. لذا با توجه به مطالبات تولیدکنندگان ایرانی و فرمایشات مکرر رهبری، این انتظار وجود دارد که تجربه موفق اجرای طرح ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز در سال 97-96 تکرار شود.
بررسی اقدامات سال های 1396 و 1397 برای مقابله با برندهای پوشاک قاچاق نشان می دهد که در این طرح با نظارت بیشتر، تمرکز بر واحدهای تجاری بزرگ مستقر در مجتمع های تجاری بزرگ تهران و شهرهای بزرگ بوده و پس از این اقدامات، ریسک و هزینه های قاچاق پوشاک به کشور افزایش یافت و پس از آن تولید داخلی کشور تا حد زیادی رونق گرفت.
با وجود اثرات مثبت متعدد مبارزه با قاچاق و رضایت تولیدکنندگان پوشاک، متاسفانه وفور کالای قاچاق در بازار نشان می دهد که عملکرد متولیان امر در زمینه مبارزه با قاچاق پوشاک با نوسانات زیادی همراه بوده است. به طور کلی اقدامات لازم به صورت مستمر انجام نشده است. به همین دلیل بیش از 35 درصد بازار پوشاک به ارزش حدود 3 میلیارد دلار در اختیار قاچاق قرار دارد.
با نزدیک شدن به ماه های پایانی سال و بازار شب عید، اتحادیه تولید و صادرات نساجی و پوشاک ایران و تولیدکنندگان در این نامه خواستار از سرگیری اقدامات مقابله ای با قاچاق پوشاک به ویژه در سطح عرضه به صورت مستقیم و مستمر هستند. و متولیان این حوزه ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز، فراجا، واجا و سایر نهادها هستند و امیدوارند مسئولان این حوزه به صورت مستمر و بدون اطلاع رسانی از اقدامات خود در رسانه های عمومی اطلاع رسانی کنند. هر حرکت نمایشی و ارائه آمار غیرواقعی در مورد قصور از انجام وظیفه.