به گزارش رکنا، روز شنبه 4 آبان ماه 1402 بالاخره مانده مطالبات کشاورزان دانه روغنی که از اردیبهشت ماه به تاخیر افتاده بود پرداخت شد. قیمت خرید تضمینی کلزا در ابتدای کمپین گذشته 22 هزار تومان تعیین شد که پس از بررسی ها به 30 هزار تومان در هر کیلوگرم افزایش یافت و تولیدکنندگان کلزا که محصول خود را تحویل دادند بیش از 5 سال است که در انتظار پرداخت هستند. ماه ها تفاوت 8 هزار تومانی ناشی از فروش و تحویل هر کیلوگرم کلزا بوده است.
برخی کشاورزان نه تنها به تاخیر چند ماهه معترضند، بلکه مدعی هستند که طبق قانون سود دیرکرد نزد ما محاسبه نمی شود.
یکی از کشاورزان در این خصوص به رکنا نوشت: کلزا را قبل از گندم برداشت کردیم و به دولت تحویل دادیم، لطفا به خواسته کشاورزان عمل کنید، 6 ماه پیش کلزا را برداشت کردیم و به دولت تحویل دادیم و لایحه. به تازگی منحل شده است.
کشاورز دیگری نوشت: 14 هکتار کلزا تحویل دادم. با توجه به وعده دروغ پرداخت امروز و فردا تا چند سال آینده دیگر این کار را انجام نمی دهم و اصلا کلزا نمی کارم. هنوز پول کلزا را به من نداده اند. من برای همیشه با این کشتار خداحافظی می کنم».
گفتنی است لایحه بودجه 1403 به زودی تقدیم مجلس می شود و دولت باید برای تولید گندم، کلزا، جو و سایر محصولات کشاورزی بر اساس قیمت جدید سال آینده ردیف اعتباری در نظر بگیرد. بنابراین شایسته است از امروز به این مهم فکر کنیم تا کشاورزان در سال آینده که برداشت محصولات کشاورزی آغاز می شود نگران فرودین نباشند.
در همین رابطه گفتگوی رکنا با علیقلی ایمانی، مدیرعامل بنیاد ملی گندم کاران را بخوانید:
وضعیت خوب نیست و کشاورزان ناامید و دلسرد شده اند.
ایمانی ابتدا در پاسخ به این سوال که آیا مطالبات کلزاکاران پرداخت شده است؟ وی گفت: سرانجام روز شنبه پنجم دی ماه باقی مانده بدهی کلزکاران به طور کامل پرداخت شد.
وی در خصوص وضعیت کشاورزان نیز گفت: کشاورزان شغل خود را رها کنند یا به این شرایط سخت و وعده های بی اساس ادامه دهند. کشاورزان مجبورند امروز را به فردا و فردا را به پس فردا موکول کنند و به این وضعیت ادامه دهند تا بالاخره اتفاقی بیفتد. از یک سو نحوه پرداخت بهای گندم و کلزا از سوی دیگر عدم علنی بودن نرخ های تعیین شده توسط خود مسئولین در قانون که باید در پایان مرداد ماه مشخص شود و کشاورزان کاشت کنند. محصولات خود را بر همین اساس و قبل از سال جدید کشاورزی.
ایمانی افزود: این شرایط باعث دلسردی می شود و کشاورزان مجبور به فروش زمین خود و تغییر شغل می شوند و یا به همین وضعیت ادامه می دهند. از سوی دیگر پرداخت وام به کشاورزان به دلیل خشکسالی، سرمازدگی و مشکلات دیگر با تاخیر مواجه می شود و بانک ها به آنها فشار می آورند. از یک سو مطالبات کشاورزان با تاخیر پرداخت می شود و از سوی دیگر عدم اعلام قیمت محصولات جدید باعث شده کشاورزان نتوانند برای سال آینده گندم، جو و کلزا بکارند یا سبزی و صیفی جات بکارند. و محصولات سبزی.
کشاورز پولی برای خرید بذر گندم ندارد.
نسل جدید ترجیح می دهد به جای کشاورزی در خیابان سیگار بفروشد!
مدیر اجرایی بنیاد ملی گندم کاران گفت: مسائل حقوقی باید با شفافیت بیشتری رسیدگی شود و با مردم شفاف تر برخورد شود. همین امروز یک کشاورز به دیدن من آمد و قسم خورد که پولی برای خرید بذر گندم ندارد. این مشکل بر تولید و جایگاه کشاورزی کشور تأثیر می گذارد و ناامیدی کشاورزان ضرر و زیان را در پی خواهد داشت.
وی ادامه داد: چرا نسل جدید وارد عرصه کشاورزی نمی شود و ترجیح می دهد در خیابان سیگار بفروشد؟ چون کشاورز سرنوشت پدر و مادر و اجداد خود را می بیند، در عرصه حکومت داری باید به همه اقشار جامعه توجه شود. کشاورزان مازندرانی زمین های کشاورزی خود را فروختند و اغلب در آن ویلا ساختند و این بحران در حال سرایت به تمام مناطق کشور است. این رها شدن به این معناست که کشاورزان انگیزه ای برای تولید ندارند.
وقتی دست کشاورزان خالی باشد، وقتی کشاورزان نتوانند نهاده ها را به موقع و به مقدار کافی بخرند، تولید کشور متضرر می شود و با این شرایط سخت اقتصادی و مالی و تحریم ها باید نان، گندم و روغن خارجی برای مردم فراهم کنیم. ، که باعث آسیب به جامعه ایران خواهد شد
آنها هرگز سود تأخیر به کشاورز ندادند
ایمانی در پاسخ به این سوال که آیا مطالبات گندم کاران طبق قانون با سود دیرکرد محاسبه شده است، گفت: متاسفانه سود گندم کاران را محاسبه نکردند. بر اساس ماده 3 قانون خرید تضمینی محصولات کشاورزی مصوب اسفندماه سال گذشته در شورای افزایش قیمت و اتخاذ سیاست های حمایتی، مطالبات کشاورزان باید حداکثر ظرف 24 ساعت پرداخت شود و در غیر این صورت، به همین دلیل مطالبات کشاورزان را پرداخت می کنند. سود دیرکرد باید بر اساس سود روزشمار بانک مرکزی، محاسبه و به همراه قیمت اصلی به کشاورزان پرداخت شود، اما سود دیرکرد محاسبه نشده است.
این قانون هرگز اجرا نشده است. از گذشته تا به امروز هیچ سود دیرکردی پرداخت نشده و این رفتار مسئولان خلاف قانون است. وضعیت کلزاکاران اینگونه است. کشاورزان کلزا باید خدا را شکر کنند که به اصل مطالبات خود رسیده است.
اگر قانون به نفع مردم باشد اجرا نمی شود اما اگر به نفع دولت باشد به شدت اجرا می شود.
مدیرعامل بنیاد ملی کشاورزان در پاسخ به این سوال که کدام بانک ها به کشاورزان وام می دهند؟ گفت: وام متعلق به همه بانک هاست. کشاورزان پولی ندارند و به همین دلیل از بانک ها وام کشاورزی با سود ۲۳ درصد می گیرند و به ازای هر روز تاخیر ۶ درصد جریمه می پردازند. سوال این است که آیا فعالیت اقتصادی که برای آن نرخ سود سالانه 15 درصد تعیین شده است می تواند پاسخگوی وام 29 درصدی باشد؟
وی در پاسخ به این سوال که چگونه ممکن است طبق قانون بانک ها از کشاورزان وام با سود 29 درصد مطالبه کنند اما قانون به راحتی از سوی کشاورزان زیر پا گذاشته شود و ضامنی برای رعایت آن وجود نداشته باشد و مطالبه کشاورزان. دیر و بدون علاقه هستند؟ می توان گفت: وقتی قانون به نفع مردم است، دولت ها چندان مشتاق اجرای آن نیستند، اما زمانی که قانون به نفع دولت ها باشد، به شدت اجرا می شود و مثلاً از یک طرف تاخیر در اجرای آن. روزی 6 درصد کشاورزان سود می برند.
قانون در کشور باید فصل سخنرانی باشد.
وی با بیان اینکه مقام معظم رهبری بارها تاکید کردند که قانون در کشور باید زمان بیان باشد و در صورت غیرقانونی بودن آن سنگ تمام گذاشته نمی شود، گفت: مطالبات کشاورزان را به صورت مکتوب و با استناد به قانون مطرح می کنیم. قانون رئیس جمهور، مجلس و وزارتخانه ها را می فرستیم و سوال ما این است که چرا قانون رعایت نمی شود؟
محصول کلزا در ولایات سبز شده و اخیرا مطالبات کشاورزان را بابت کلزای سال قبل پرداخت کرده اند. در عین حال، حوزه کشاورزی در دنیا مورد حمایت و توجه ویژه قرار دارد. رشته کشاورزی شغل سودآوری نیست، اما از این نظر مهم است که غذای مردم را تامین می کند. اگر از فردا در نانوایی های کشور نان نباشد چه می شود؟
وی در ادامه گفت: مردم از صبح تا شب با محصولات کشاورزی زندگی می کنند. از غذاها (کره، شیر، عسل، پنیر، ماست، گوشت، مرغ، تخم مرغ و …) گرفته تا کفش، پارچه، لباس و… همه چیز مربوط به حوزه کشاورزی است و از این نظر اهمیت زیادی دارد. به همین دلیل مقام معظم رهبری تاکید دارند که باید از بخش کشاورزی و کالاهای تولید داخل حمایت شود، حتی اگر کالای داخلی گرانتر از خارجی باشد. تنظیم کننده سیاست های کلی نظام، مقام معظم رهبری است و دولت ها مجری این سیاست ها هستند.
ایمانی در پایان گفت: ما هم سعی می کنیم تا جایی که می توانیم پیگیری کنیم و کار دیگری نمی توانیم بکنیم. حتی نامه ای به مقام معظم رهبری درباره مطالبات گندم کاران ارسال کردیم و امیدواریم اتفاقات خوبی بیفتد.