افزونه پارسی دیت را نصب کنید Saturday, 16 November , 2024
4

دوگانگی فرهنگی دوگانگی سیاسی شد و سال گذشته به دوگانگی امنیتی تبدیل شد/ راهکار ربیعی برای جلوگیری از فروپاشی اجتماعی

  • کد خبر : 130365
دوگانگی فرهنگی دوگانگی سیاسی شد و سال گذشته به دوگانگی امنیتی تبدیل شد/ راهکار ربیعی برای جلوگیری از فروپاشی اجتماعی

در سال‌های اخیر دوگانگی در حوزه ارزش‌های فرهنگی به حوزه سیاسی رفته و به دوگانگی سیاسی تبدیل شده است. یعنی دوگانگی فرهنگی کم کم به دوگانگی سیاسی تبدیل شده و حتی از سال گذشته باعث شکل گیری دوگانگی امنیتی شده است. به نظر می رسد جامعه دارای دوگانگی ارزشی از ثبات برخوردار نبوده و لذا […]

در سال‌های اخیر دوگانگی در حوزه ارزش‌های فرهنگی به حوزه سیاسی رفته و به دوگانگی سیاسی تبدیل شده است. یعنی دوگانگی فرهنگی کم کم به دوگانگی سیاسی تبدیل شده و حتی از سال گذشته باعث شکل گیری دوگانگی امنیتی شده است.

به نظر می رسد جامعه دارای دوگانگی ارزشی از ثبات برخوردار نبوده و لذا در فوری ترین اقدام نیازمند سیاست مدارای ارزشی است. در اثر این دوگانگی، نوعی دوگانگی مردم با مردم نیز ایجاد شده است.

امروزه در سطح دانشگاه‌ها، ادارات، کلاس‌های درس و حتی کوچه‌ها و بازارها می‌توان شاهد نوعی تعارضات ناشی از دوگانگی ارزش‌های فرهنگی و سیاسی بود.

از دیرباز، بحث درباره موضوع شکاف نسلی در ادبیات علوم اجتماعی رایج بوده است. پنجره جمعیتی ایران در دهه‌های اخیر و سرعت توسعه و انتشار فناوری اطلاعات در زندگی مردم، دوگانگی‌های بین نسلی بسیاری را ایجاد کرده است. البته این پدیده مختص کشور ما نیست، بلکه در سراسر جهان نیز قابل رصد است.

در جوامعی مانند ما، یکی از راه حل های مهم برای کاهش شکاف ارزشی، زندگی با مدارا است که از تعمیق و حاد شدن تضادهای ارزشی جلوگیری می کند. بهبود ارتباطات و ایجاد انواع روابط مسالمت آمیز در جامعه می تواند مبنای تفاهم بین نسلی و بین افراد باشد.

عدم تحمل پدیده ای است که در یک دهه اخیر در خانواده های ایرانی به طور قابل توجهی مشاهده می شود. افزایش طلاق ها و انتخاب تنهایی نشان دهنده عدم تحمل خانواده هاست (با توجه به اهمیت نهاد خانواده برای جامعه، این پدیده نیازمند تحقیق و توضیح بیشتری است). یکی از ناسازگاری های تاریخی و شناخته شده در سطح جهانی، عدم تحمل فرهنگی و قومی است. این امر باعث جنگ ها و ناامنی های بسیاری در طول تاریخ شده است. کشور ما از نظر تنوع قومی، فرهنگی، مذهبی و مذهبی نیازمند درک بیشتر زندگی و همزیستی فرهنگی است.

مدارا امتیازی از سوی دولت مرکزی به فرهنگ ها و قومیت های دیگر نیست. بلکه سیاست مدارا پاسخ به نیاز است نه امتیاز. بردباری و گشودگی نسبت به کثرت های فرهنگی و قومی و سبک های زندگی متنوع یک ضرورت اجتناب ناپذیر است. چالش های گوناگون اقتصادی، فرهنگی و زیست محیطی کشور به گونه ای است که جز با تساهل و بردباری نسبت به همه هویت ها و مولفه های دینی و قومی، اختلاف سلیقه ها، اختلاف نظرها و چندگانه های سیاسی، بر آنها فائق نمی آید. در هر گروه، نهاد و سازمان اجتماعی، تفاهم و مدارا به عنوان یک عنصر حیاتی عمل می کند. حتی نگاهی گذرا به جامعه ایران گسترش قابل توجهی از تساهل کم، تفاهم و گفت‌وگوهای سازنده به‌ویژه بین نهادهای دولتی و ذینفعان آن‌ها را نشان می‌دهد.

این بی عدالتی را می توان در خرده سیستم های اجتماعی نیز مشاهده کرد. به نظر می رسد مهم ترین اقدام در گام اول پرهیز از سیاست های جنجالی است: قانون حجاب، فضای مجازی، سیاست های جدید در دانشگاه ها و …. در گام بعدی، به سمت ایجاد فضای گفتگو و گوش دادن به همه صداها و گسترش سیاست‌ها در جهت ارتقای تساهل، تساهل، گفت‌وگو و مشارکت مردم در حل مشکلات و گسترش نهادهای میانجی‌گری و نهادهای مدنی بی‌حفاظ و اصلاح رسانه‌ای و فرهنگی حرکت کنید. سیاست‌گذاری‌ها به‌ویژه در آموزش و پرورش، برای توسعه زندگی بردبار در جامعه است. تا زمانی که ساختار سیاسی این کمبود مضر اجتماعی را به درستی درک کرده و در جهت بهبود وضعیت تلاش کند، اقدامات بسیار دیگری قابل توصیه و اجراست.

23302

لینک کوتاه : https://iran360news.com/?p=130365

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.