روزنامه لبنانی الاخبار به نقل از منابع مصری از وجود توافقی بر سر تبادل اسرا بین گروه های فلسطینی و رژیم صهیونیستی تحت نظارت قطر و آمریکا خبر داد که احتمالا در روزهای آینده اعلام خواهد شد.
این منابع به جزئیات شرایط فلسطین برای تحقق این توافق یعنی لزوم برقراری آتش بس انسانی پنج روزه و مخالفت رژیم صهیونیستی با درخواست توقف کامل حملات اشاره نکردند.
منابع مصری اعلام کردند مذاکرات کنونی که با مشارکت کمیته اطلاعات رژیم صهیونیستی در قاهره و با تماس های شدید با قطر در حال انجام است حول دو موضوع می باشد. اولی مربوط به وضعیت غیرنظامیان غزه است که توسط حماس دستگیر شده اند و دومی مربوط به سربازان صهیونیستی است که با اسرای فلسطینی در زندان های رژیم صهیونیستی مبادله خواهند شد. زندانیان غیرنظامی دارای تابعیت دوگانه احتمالا آزاد خواهند شد، اما گروه های فلسطینی می گویند که تکمیل این توافق بدون توقف کامل درگیری ها توسط رژیم صهیونیستی محقق نخواهد شد.
رژیم صهیونیستی از طریق میانجیها امکان تمدید ساعتهای آتشبس روزانه را برای نهایی شدن این توافق مطرح کرده است، اما گروههای فلسطینی آن را کافی نمیدانند.
بخشی از اختلافات در مذاکرات به دلیل عدم توافق بر سر قیمت بهینه برای آزادی زندانیان غیرنظامی است. از جمله شرایط گروه های فلسطینی تامین نیازهای ملت فلسطین در غزه و رسیدن فوری کمک های بشردوستانه و حل بحران انسانی حتی به صورت جزئی است تا فلسطینی ها حداقل شهدای خود را که در دست قدرت هستند به خاک بسپارند. زباله
منابع مصری اعلام کردند که اکنون همه چیز در دست واشنگتن است به ویژه اینکه فشاری که بر رژیم صهیونیستی وارد می کند هنوز کافی نیست. با این حال، اروپا نیز می تواند نقشی داشته باشد، حتی اگر غیرمستقیم باشد، مانند موضع فرانسه. این فشارها و فشارهای موجود بر رژیم صهیونیستی از جبهه لبنان بر موضع دولت بنیامین نتانیاهو تأثیر خواهد داشت. خود نتانیاهو به دلیل درگیری های داخلی و تظاهرات علیه خود تحت فشار است.
به نظر می رسد قاهره با درخواست مقاومت فلسطین مبنی بر آتش بس چند روزه در ازای آزادی اسرای صهیونیست موافق است، اما تل آویو تاکنون از ارائه تعهدات روشن در ازای آزادی اسیران خودداری کرده است. گذرگاه رفح توسط صلیب سرخ
با توجه به محتوای تماسهای مصر و آمریکا، موقعیت قاهره به دلیل حضور زندانیان در چندین منطقه پراکنده در نوار غزه است، بنابراین گرد هم آوردن آنها در یک مکان مستلزم زمان بیشتری است. مخصوصاً به این دلیل که آنها دست یک گروه نیستند، بلکه دست چند گروه هستند.
مصر معتقد است که به دلایل متعدد از جمله حمایت مستمر آمریکا و اروپا در حال حاضر نمی توان درباره پایان جنگ و توقف دائمی درگیری یا حتی آتش بس طولانی مدت صحبت کرد. به ویژه آلمان به رژیم صهیونیستی و اظهارات تند کابینه این رژیم که هنوز به هیچ یک از اهداف جنگ دست نیافته است.
قاهره نگران است که تل آویو بتواند مناطق شمالی غزه را به طور کامل از ساکنان خود تخلیه کند و این خطرات را در مرزهای مصر با نوار غزه افزایش خواهد داد. مصر به وضوح با درخواست های رژیم صهیونیستی برای تبادل اطلاعات درباره گروه های فلسطینی در نوار غزه مخالفت کرده است.
مصر در حال حاضر در تلاش است تا کاروان های حامل کمک های بشردوستانه را برای تسهیل ورود آنها پس از توافق آتش بس ظرف چند ساعت آماده کند.
قاهره در جریان نشستهایی که در حاشیه نشست سران کشورهای عربی و اسلامی در ریاض برگزار شد، نسبت به کمبود جدی کمکهای بشردوستانه در نوار غزه هشدار داد.
مصر علاوه بر تماس با طرف های عربی، با پاریس نیز برای بررسی کمک های دریایی فرانسه به غزه صحبت کرده است.
مصر از فرانسه خواست تا این اقدام را برای حفاظت از جان غیرنظامیان تسریع کند و واشنگتن را برای تسهیل این روند تحت فشار قرار دهد.
310310