بازار؛ گروه آب و انرژی: عرضه پلی اتیلن کیسه ای مدتی است که کاهش یافته و به یک سوم میزان قبلی رسیده است. بر اساس آنچه یکی از فعالان صنعت نفت که نخواست نامش فاش شود به بازار گفت: عرضه پلی اتیلن در 4 تا 5 هفته گذشته از حدود 2200 تن به 600 تا 700 تن رسیده است و این موضوع باعث شده است. رقابت شدید برای خرید و افزایش شدید قیمت ها وجود داشت. بنابراین قیمت کالایی که قیمت پایه آن حدود 26 هزار تومان بود، قیمت آن به 35 هزار تومان افزایش یافته بود.
در 4 تا 5 هفته گذشته عرضه پلی اتیلن از حدود 2200 تن به 600 تا 700 تن افزایش یافته است که منجر به رقابت شدید برای خرید و افزایش شدید قیمت ها شده است. بنابراین قیمت کالایی که قیمت پایه آن حدود 26 هزار تومان بود، قیمت آن به 35 هزار تومان افزایش یافته بود.
مقدار عرضه در هفته گذشته به حالت قبل بازگشت و به حدود 2 هزار تن رسید، اما بی ثباتی در وضعیت عرضه، تولیدکنندگان پایین دستی را با چالش های زیادی مواجه کرده است.
وی با انتقاد از عرضه قطره پلی اتیلن توسط واحدهای پتروشیمی مانند جم، امیر کبیر و امام می گوید: این محصول در تمامی ظروف و بسته بندی های پلاستیکی استفاده می شود و هرگونه اختلال در عرضه این محصول بر تمامی بخش ها تاثیر می گذارد.
تقاضای پلی اتیلن در بازار حدود 2500 تن در هفته است.
به گفته فعالان بازار، تقاضا برای پلی اتیلن در بازار معمولاً 2500 تن در هفته است اما به طور معمول بین 2000 تا 2200 تن در بورس عرضه می شود. لازم به ذکر است که در برخی موارد میزان عرضه حتی یک سوم تقاضای بازار را پوشش نمی دهد. به همین دلیل در اغلب موارد واحدهای صنعتی مجبورند بخشی از نیازهای خود را از بازار آزاد هر چند با قیمت های نجومی تامین کنند.
عجیب اینکه در هفته های اخیر قیمت پلی اتیلن در بازار آزاد تا 40 هزار تومان افزایش یافت.
فعال صنعت انرژی: سال گذشته به دلیل کمبود مواد اولیه تنها با ۵۱ درصد ظرفیت کار می کردند و این مشکل باعث افزایش قیمت تمام شده محصولاتشان شده است.
علاوه بر گرانی ناشی از کمبود عرضه در بورس، بسیاری از فعالان صنعتی مدعی هستند که به دلیل کمبود مواد اولیه نمی توانند از تمام ظرفیت خود استفاده کنند. یکی از فعالان صنعت انرژی مالک پالایشگاه دوم نفت در این باره می گوید: به دلیل کمبود مواد اولیه، سال گذشته تنها با 51 درصد ظرفیت کار می کردند و این مشکل باعث افزایش قیمت تمام شده محصولات آن ها.
خرید در بازار آزاد به دلیل عرضه ناکافی در بورس
وی همچنین از بی ثباتی عرضه محصولات در بورس انتقاد کرد و گفت: صنعتگر و تولیدکننده نمی داند هفته آینده می تواند نیاز خود را در بورس تامین کند یا خیر و این کار را برایش سخت می کند. به تجارت خود ادامه دهد زیرا زمانی که تولیدکننده تعهدی را می پذیرد تحت هر شرایطی باید به تعهدات خود عمل کند و بنابراین در صورت کمبود عرضه در بورس، خرید و فروش در بازار آزاد رونق می گیرد.
به گفته وی، هفته گذشته که حدود 2000 تن پلی اتیلن وارد بورس شد، تقاضای موجود حدود 2500 تن بود به طوری که این محصول را حدود 700 تومان بیشتر از قیمت پایه یعنی تقریبا 27 هزار تومان خریداری کردیم.
گفتنی است پتروشیمی تبریز، مارون، آریاسول، جم، سیسکو و امیر کبیر بیشترین تولید پلی اتیلن را در بین واحدهای پتروشیمی دارند.
این تولیدکننده راگ موتور در پاسخ به این سوال که ممکن است در خطوط تولید این واحدهای پتروشیمی مشکلی ایجاد شود، گفت: حتی اگر فرض کنیم خط یک یا حتی دو یا سه واحد پتروشیمی مشکل داشته باشد، آیا می توان قبول کرد. ? اینکه این مشکل حدود یک ماه به طول انجامیده و یک خط تولید برای مدت طولانی متوقف شده است؟