بازار؛ گروه کشاورزی: کودهای معدنی یا شیمیایی به طور گسترده ای برای بهبود حاصلخیزی خاک استفاده می شود. به طور کلی بازار کود از سه عنصر اصلی نیتروژن، فسفر و پتاسیم تشکیل شده است که نقش مهمی در رشد گیاه دارند. از این میان، نیتروژن مهم ترین است و تقریباً 56 درصد از مصرف جهانی مواد مغذی را به خود اختصاص می دهد. در سال 2020. کلسیم، گوگرد و منیزیم نیز به میزان کمتری در کودها استفاده می شود..
Statista از وب سایت آمار تحلیلی : اندازه کل بازار صنعت کود جهانی در سال 2021 به ارزش 193.8 میلیارد دلار تخمین زده می شود که اهمیت اقتصادی عظیم صنعت کود و سهم آن در پایداری کشاورزی جهانی را برجسته می کند.
از طرفی بر اساس آنچه سایت آمار تحلیلی دولتمرد ارائه می دهد در سال 2022، روسیه بزرگترین صادرکننده کودهای کشاورزی در جهان بود و ارزش صادرات آن در آن سال حدود 20.65 میلیارد دلار بود.. از سوی دیگر، کانادا با حدود 14 میلیارد دلار، چین با 11.38 میلیارد دلار، آمریکا با حدود 8.5 میلیارد دلار، مراکش با حدود 8 میلیارد دلار، عربستان سعودی با حدود 7 میلیارد دلار رتبه های دوم تا پنجم را به خود اختصاص داده اند. از نظر ارزشی صادرات در دوره مذکور انجام می شود.
ارزش بازار جهانی کود کشاورزی 193.8 میلیارد دلار است
در حالی که اندازه کلی بازار جهانی صنعت کود در سال 2021، ارزش آن حدود 193.8 میلیارد دلار بود که نشان دهنده اهمیت اقتصادی عظیم صنعت کود و سهم آن در پایداری کشاورزی جهانی است..
اما بحث کودهای کشاورزی در کشور با مشکلات و عوارض زیادی همراه است. بنابراین، به گفته کارشناسان، توزیع کودهای تقلبی در بازار بسیار رایج است و این باعث شده است که جامعه کشاورزی تا حد زیادی اعتماد خود را نسبت به کیفیت این مواد شیمیایی از دست بدهد.
محمد رحیم نیازی یکی از فعالان حوزه کشاورزی درباره کیفیت کودهای توزیع شده در مزارع کشاورزی می گوید: همانطور که می دانید اساس برخی از کودها فسفات های خارجی است که اغلب توسط شرکت های خدماتی حمایتی وارد می شود و توسط دستگاه های دولتی کنترل می شود. و بنابراین در مورد کیفیت این محصولات نمی توان اظهار نظر کرد. اما برخی از شرکت ها در بازار دخالت می کنند و ماده موثره کودهای کشاورزی را کم یا زیاد می کنند و سپس توزیع می کنند که مشکل ساز می شود.
توزیع کودهای با محتوای مواد آلی کم؛ علت بی اعتمادی به کشاورزان
نیازی با بیان اینکه اعتماد کشاورزان به حوزه کود کم شده است، تصریح کرد: در واقع با توجه به اینکه کشاورزان چند سال سابقه ذهنی بدی دارند، برخی شرکت ها تقلب کردند و در این زمینه کاستی هایی وجود دارد به این معنا ماده موثری است و به کودها کم اضافه می شود و به همین دلیل کشاورزان ما نسبت به این منطقه محتاط هستند. بنابراین درخواست ما این است که وزارت جهاد کشاورزی استاندارد مشخصی را تعریف کند و بر توزیع و صدور گواهینامه این محصولات نظارت کند.
وی ادامه داد: در واقع درخواست ما از وزارتخانه حمایت از شرکت های معتمد و همچنین کنترل شرکت هایی است که تقلب کرده اند. این بدان معناست که کیفیت کودهای توزیع شده بین کشاورزان باید به طور مرتب توسط وزارت جهاد نظارت شود، به ویژه توسط “مراکز خدمات” جهاد کشاورزی که شبکه ای از خدمات دهی به کشاورزان در نقاط مختلف کشور است و کارشناسان متخصص از سراسر کشور در آن حضور دارند. . کشور. پیشنهاد ما این است که یکی از وظایفی که برای این کارشناسان در حوزه تعریف شده است، پیگیری موضوع کود است. یعنی زمانی که کشاورز محصول را پرورش می دهد، نمونه برداری می کند و بر اساس کد اقتصادی و شناسه شرکت، شرکتی را که کود را به کشاورز تحویل داده است، شناسایی و نظارت می کند.
اریتره، مراکش و سوریه؛ تولید کننده انواع کودهای کشاورزی با بالاترین کیفیت
نیازی افزود: مشکل اینجاست که این کارشناسان حوزه می توانند کودهای مورد استفاده در مزارع را برای تحلیل تحلیلی ارسال کنند و با توجه به نتایج به دست آمده می توانیم مبنای بهتری برای قضاوت و ارزیابی داشته باشیم و مبنای قضاوت نیز همین تحلیل ها است.
این فعال حوزه کشاورزی درباره کشورهای تولید کننده کودهای کشاورزی با کیفیت بهتر نیز گفت: در واقع کشورهایی که دارای پایه کود فسفاته هستند مانند «اریتره، مراکش و سوریه» که از منابع فسفات برای کودهای شیمیایی استفاده می شود، بسیار غنی هستند. تولید با کودهای کشاورزی که کیفیت بهتری دارند.
نیاز فعال بخش کشاورزی: به طور کلی دو مشکل اساسی داریم، یکی کمبود و دیگری گرانی کود، هر دو در شرایطی که محصولات کشاورزی با قیمت پایین خریداری می شود.
نیازی بیان کرد: پایه ها از خارج از کشور وارد می شود اما مشکل اینجاست که کود خالص توزیع نمی شود و یکسری ترکیبات مواد و افزودنی های بی اثر وجود دارد که محصول را حجیم می کند و باید به این پایه اضافه شود. یعنی کود را با مواد افزودنی مخلوط کرده و سپس به صورت گرانول توزیع می شود که شرکت ها آن را کم یا زیاد می کنند. البته درصد ترکیبات و افزودنی ها را شرکت سازنده تعیین می کند. فقط وزارت جهاد کشاورزی باید آنها را کنترل کند، اما به طور کلی در کودهای شیمیایی، در کودهای ریزمغذی و در سمومی که از خارج می آیند، منافع تولیدکنندگان در وسط است و به همین دلیل ترکیباتی که اعلام می کنند. گاهی اوقات ناخالصی دارند، وزارت جهاد باید کنترل داشته باشد، به خصوص که ارز تا حدودی توسط دولت تامین می شود.
بر اساس این گزارش، موضوع دیگری که در ارتباط با کودهاست، علاوه بر کیفیت، بحث قیمت است و نیازی در این باره می گوید: به طور کلی دو مشکل اساسی داریم یکی کمبود و دیگری گرانی کود. . . کودها علاوه بر این، محصولات کشاورزی در حال حاضر با قیمت پایین خریداری می شوند، در حالی که برای تولید آنها از کودها و سموم گران قیمت استفاده می شود. مشکل اینجاست که یکی از ارکان توسعه و افزایش عملکرد کشاورزی، تغذیه است، اما از یک سو کمبود تغذیه برای محصولات کشاورزی داریم و از سوی دیگر با گرانی و کمبود نقدینگی کشاورزان مواجه هستیم. برای عرضه این محصولات