بازار؛ گروه راه ها و خانه ها: مهدی چمران در مراسم «روز جهانی شهرسازی» با موضوع «تامین مالی آینده پایدار شهری» با اشاره به اینکه در برخی نقاط تهران ساختمانهایی برخلاف وسعت منطقه، محلهها و حتی کوچهها ساخته میشود، اظهار داشت: مدتها قبل برخی از مناطق در محدوده شهر تهران نبودند اما اکنون با توسعه شهرنشینی این مناطق جزو مناطق جنوبی تهران هستند که در بازدیدها شاهد ساخت و سازها در پنج تا شش طبقه هستیم. ساختمانی در کوچه ای بسیار باریک و محدود که از شاخصه های معماری و شهرسازی دور است.
در بازدیدها مشاهده می کنیم که در کوچه ای بسیار باریک و محدود ساختمانی پنج تا شش طبقه در حال ساخت است که با شاخص های معماری و شهرسازی فاصله دارد و در این نوع ساخت و سازها پیمانکاران ثروتمند می شوند.
چمران ادامه داد: در این نوع ساخت و سازها برج سازان و پیمانکاران ثروتمند می شوند اما خسارات زیادی به شهر وارد می شود و در برخی مواقع به دلیل افزایش جمعیت شهرداری مجبور به صدور پروانه ساخت می شود.ساخت و ساز در سازه های ویران شده .
رئیس شورای اسلامی شهر تهران یادآور شد: ساخت و ساز و خرید و فروش نقش مهمی در توسعه نادرست بسیاری از شهرهای کشور داشته و شهرها و شهروندان را با مشکلات زیادی مواجه کرده است. متاسفانه اکثر شهرهای ما قدیمی و بر اساس شرایط گذشته ساخته شده اند و محله های جدید بدون پیش بینی شرایط و آینده نگری لازم و بدون در نظر گرفتن اصول و قواعد شهرسازی ساخته می شوند.
اکثر ساخت و سازها توسط افرادی انجام می شود که هیچگونه تحصیلات آکادمیک معماری ندارند و اصول معماری مدرن یا معماری ایرانی اسلامی را نمی دانند.
چمران گفت: باید بررسی شود که چند درصد از ساختمان های موجود در تهران یا سایر شهرهای کشور توسط معماران واقعی و آموزش دیده طراحی شده است. متاسفانه بررسیها نشان میدهد که بخش بزرگی از ساخت و ساز توسط افرادی انجام میشود که تحصیلات آکادمیک معماری ندارند و به هیچوجه با اصول معماری مدرن یا معماری ایرانی-اسلامی آشنایی ندارند.
برخی افراد فرصتطلب بدون اخذ پروانه ساختمانی زمین را تصرف میکنند و از اجاره بها برای دریافت امتیاز آب، برق و گاز و هنگام ساخت ساختمان استفاده میکنند. ما درک می کنیم که این ساختمان بدون مجوز ساخته شده است و باید تخریب شود.
وی ادامه داد: برخی افراد فرصت طلب بدون اخذ پروانه ساختمانی زمین را تصرف می کنند و از اجاره بها برای دریافت امتیاز آب، برق و گاز استفاده می کنند و در زمان احداث ساختمان؛ ما درک می کنیم که این ساختمان بدون مجوز ساخته شده است و باید تخریب شود. این رویه اشتباهی در نظام اداری کشور است و نهادهای ذیربط باید اقدامات بیشتری انجام دهند و جلوی فرصت طلبان را بگیرند.
در شهرهایی مانند تهران برای احیا و بازسازی بافت فرسوده باید بر اساس جمعیت مجوز چند طبقه صادر کنیم.
رئیس شورای اسلامی شهر تهران حوزه های معماری و شهرسازی را از هم جدا دانست و اظهار داشت: بیشترین ساخت و سازهای غیراصولی در شهرهای بزرگ از جمله تهران انجام می شود. در شهرهای تازه تاسیس، ساخت و ساز با حساسیت و ضوابط خاصی انجام می شود، اما در شهرهایی مانند تهران، برای احیاء و احیای بافت فرسوده، باید با توجه به جمعیت، مجوز چند طبقه صادر کنیم.
رئیس شورای اسلامی شهر تهران ادامه داد: با توجه به افزایش دانشجویان در سال های اخیر مجبور به افزایش تعداد دانشکده ها و تفکیک رشته های معماری و شهرسازی شدیم. اما اصل اساسی این است که برای کار در معماری و ساختمان ابتدا باید دانش لازم را در زمینه طراحی شهری کسب کرد و سپس به سراغ ساخت و ساز رفت.
وی در پاسخ به این سوال که آیا روند صدور پروانه ساختمانی کند شده است؟ وی گفت: مردم از طولانی شدن این روند ناراحت هستند و لازم است. سیستم اداری باید در این زمینه اصلاح و به روز شود.