بازار؛ گروه ایران: کشاورزی یکی از مشاغل پرخطر در شهرهای مرزی شمال غرب کشور است. شغلی که همیشه با زندگی بازیگران اصلی آن همراه است، یعنی کسانی که برای کسب درآمد ناچیز 100 تا 200 هزار تومانی باید کالاهایی به وزن و حجم یخچال حمل کنند و از جاده سنگلاخی عبور کنند. .
شغل کاذبی که نه تنها باعث از کارافتادگی بسیاری از کارکنان خود شده، بلکه بسیاری از خانواده ها را از گرمای حضور پدر و نان آور در خانواده ها محروم کرده است. از این رو چند سالی است که بنیاد برکت با بررسی و شناسایی توانمندی ها و نقاط ضعف منطقه ای با کمک تسهیلگران خود سعی در کاهش اشتغال افراد در این شغل کاذب و کمک به توسعه اشتغال در منطقه دارد.
کمک های ارائه شده در قالب تسهیلات و دادن فرصت به روستاییان برای ترک کولبری و کسب درآمد مناسب و پایدار می توانند با امنیت جانی به رشد و توسعه منطقه خود کمک کنند.
هر متقاضی وام روستایی برکت یک کارآفرین است
پیمان ماشالله یکی از کشاورزان منطقه سردشت است که در گذشته مجبور به کار شد و اکنون با حمایت بنیاد برکت توانسته شغلی پیدا کند که فکرش را هم نمی کرد در آن مشغول به کار شود. مکانیک، حرفه ای که آن را می دانست اما سرمایه ای برای شروع آن نداشت.
شاید بنیاد برکت فقط برای یک نفر تسهیلات مهیا کرده باشد اما جوانان سردشتی به نوعی از این منابع مالی بهره مند می شوند و کارآفرین می شوند تا دیگران فرصت شغلی پیدا کنند و در آینده افراد کمتری باید زحمت بکشند.
وی در این خصوص به بازار گفت: خوشبختانه با امکاناتی که بنیاد برکت در نظر گرفت نه تنها توانستم درآمد خوب و پایداری کسب کنم، بلکه اکنون توانستم دست سه نفر دیگر را هم بگیرم و به آنها بدهم. فرصتی برای کسب درآمد آسان تر.
ماشاالله با اشاره به اینکه روزانه بین 1.5 تا 2 میلیون تومان درآمد دارد، افزود: هر چند با درآمدی که الان دارم می توانم به توسعه مکانیکی فکر کنم، اما اگر حدود 40 میلیون تومان تسهیلات دیگری به من بدهند خیلی سریعتر می توانم این کار را انجام دهم. من می خواهم به این هدف برسم و زمینه اشتغال بیشتر جوانان سردشتی را فراهم کنم تا آنها هم انگیزه داشته باشند و به کولبری نروند.
با این تفاسیر شاید بنیاد برکت برای افراد مجرد تسهیلاتی در نظر گرفته باشد، اما جوانان سردشتی به نوعی از این منابع مالی بهره مند می شوند و کارآفرین می شوند تا دیگران فرصت شغلی پیدا کنند و در آینده افراد کمتری نیاز به کار داشته باشند.
بازگشت برکت به زندگی ساکنان
یکی دیگر از کسانی که با حمایت بنیاد برکت توانستند برکت را سر سفره کولبران بیاورند، صاحب نانوایی برکت است. وی که در مجموع 100 میلیون تومان از تسهیلات مالی برکت دریافت کرده بود توانست زمینه اشتغال خانواده خود را فراهم کند و برای دو روستای دیگر نیز اشتغال ایجاد کند.
این نانوای درباره حمایت این بنیاد به بازار گفت: با وامی که گرفتم نعمت بسیار خوبی وارد زندگی ام شد و تصمیم گرفتم به پاس حمایت های بنیاد نام کسب و کارم را نانوایی برکت بگذارم.
به گفته این روستایی، اگر برکات از او حمایت نمی کرد، باز هم می توانست کولبر باشد و برای به دست آوردن مقدار کمی پول باید سلامت و حتی جانش را به خطر بیندازد تا بتواند مخارج زندگی خود را تامین کند.
اکنون تنها آرزوی او این است که بتواند با حمایت مالی دیگران نانوایی بربری راه اندازی کند و برای چند جوان دیگر مانند نانوایی سنگکی اشتغال ایجاد کند.
قابلیت هایی که باید تحقق یابد
یونس حق شناس یکی دیگر از روستائیان است که پس از اخذ مدرک لیسانس از یکی از دانشگاه های دولتی نتوانست شغلی پیدا کند و مجبور به بازگشت به روستا و پیشه قدیمی مردم منطقه خود یعنی کولبری شد.
کولبری با اینکه درآمدی اندک اما قابل تحمل برایش داشت، اما ریسک هایش باعث شد خیلی زود به فکر راه اندازی کسب و کار مناسب تری بیفتد. او 6 سال پیش کارگاه بتن ریزی را راه اندازی کرد اما سرمایه اندکی که داشت اجازه پیشرفت و رونق را به او نداد.
در همین زمان بود که طی ظرفیت پژوهی منطقه ای بنیاد برکت با مجری این بنیاد آشنا شد و توانست وی را برای اخذ تسهیلات در راستای توسعه فعالیت های خود متقاعد کند. اتفاقی که منجر به این شد که وکیل بتواند علاوه بر خود برای 16 نفر فرصت شغلی فراهم کند.
بنیاد برکت 7 هزار طرح اشتغال زایی را در مناطق مرزی کشور اجرا کرده و در نظر دارد امسال 1000 طرح دیگر را تنها در سه استان آذربایجان غربی، کردستان و کرمانشاه اجرا کند.
وی با اشاره به اینکه با حضور در بنیاد برکت توانست کسب و کار خود را 30 درصد توسعه دهد، به بازار گفت: با حمایت بنیاد برکت توانستیم کار خود را گسترش دهیم و افراد بیشتری را به کار بگیریم.
حق شناس ادامه داد: در گذشته هر کدام از بچه های اینجا کولبری می کردند و بعد از حمایت های بنیاد برکت دیگر نیازی به کولبری نداریم. درآمدی که الان داریم بیشتر از کولبری نیست، اما ثابت است و با امنیت همراه است.
کولبر سابق با اشاره به اینکه 90 میلیون تن کمک دریافت کرده است، افزود: در صورت حمایت بیشتر می توانیم برای افراد بیشتری شغل ایجاد کنیم. خوشبختانه در منطقه آنقدر ظرفیت وجود دارد که هر چقدر آن را توسعه دهیم باز هم متقاضی وجود دارد و فقط به پول نقد نیاز دارند. بنابراین اگر ظرفیت را 100 برابر کنیم باز هم متقاضی وجود دارد.
به گفته مرتضی نیازی، معاون اشتغال جامعه بنیاد برکت، این بنیاد 7 هزار طرح اشتغال زایی در مناطق مرزی کشور اجرا کرده و در نظر دارد امسال هزار طرح دیگر را در سه استان آذربایجان غربی، کردستان و کرمانشاه اجرا کند. .
تمامی این طرح ها با توجه به اقتصاد روستایی در زمینه توسعه باغات، استفاده از ظرفیت کشاورزی، سیستم های گلخانه ای، مصنوعات چوبی و … اجرا خواهد شد.