به گزارش رکنا، لغو ماشین بنزینی در غیاب سرویس مدرسه سرنشینان مجروح شدند و حال یک دانش آموز وخیم است.
گفته می شود تمامی سرنشینان که دانش آموز مدرسه شبانه روزی بودند دچار جراحات و شکستگی استخوان در قسمت های مختلف بدن شده اند که یکی از این دانش آموزان با سطح هوشیاری پایین در بیمارستان ایرانشهر بستری شد.
یکی از والدین عبدالقدوس ایراندوست دانش آموزی که به دلیل تصادف در وضعیت وخیمی قرار دارد و سطح هوشیاری او پایین است، درباره این حادثه دو روز پیش گفت: متاسفانه آموزش و پرورش برای ارائه خدمات همکاری نمی کند. . برای دانش آموزان ما در گرما و سرما مجبورند ساعت ها در کنار جاده منتظر کامیون های سوخت بمانند و حتی گاهی دیر به مدرسه می رسند یا به دلیل عدم سرویس دهی کلاس را از دست می دهند.
رستم ملایی، مدیر آموزش و پرورش شهرستان سرباز در گفت و گو با خبرنگار ایلنا گفت: خودرویی که دانش آموزان در جریان این تصادف با آن تردد می کردند، خودرویی بود که متعلق به یکی از والدین دانش آموزان بود.
روایت معلم و دانشآموزی که با ماشینهایی که سوخت میسوزند به مدرسه میروند.
رکنا چند روز پیش از این حادثه دلخراش در گزارشی که با معلم مدرسه ای در منطقه سیستان و بلوچستان داشت، درباره بحران کمبود سرویس مدارس و جابجایی دانش آموزان با خودروهای سوختی هشدار داده بود.
در این گزارش نوشته شده بود:
عبید ملک رئیسی به خبرنگار اجتماعی رکنا می گوید: 51 درصد این استان را شهرستان ها تشکیل می دهد. در این شرایط، کودکان برای تحصیل در مقاطع بالاتر مشکل پیدا می کنند. زیرا در اکثر شهرک ها مدارس متوسطه اول و دوم وجود دارد که مرکزی هستند و دانش آموزان شهرهای اطراف باید به این مدارس بروند. حال در چنین شرایطی برخی خانواده ها را تصور کنیم که اجازه نمی دهند فرزندانشان برای درس خواندن چند کیلومتری راه بروند.
وی با اشاره به اینکه در چنین شرایطی به دلیل دوری از مدرسه بچه ها سرویس مدرسه ندارند، می گوید: این بچه ها با موتورسیکلت به مدرسه می روند یا ما معلمان تعدادی از بچه ها را در جاده می بریم. ما ماشین می رانیم یا با سوخت به مدرسه می آییم.
ملک رئیسی معلم سیستان و بلوچستان ادامه می دهد: زمانی که در منطقه مرزی صفر معلم بودم خدمت من و شاگردانم پر سوخت بود. در آن زمان بخشی از مسیر را با ماشین های بین شهری انجام می دادم، اما مدرسه در جایی بود که حتی مسافر هم نمی رفت. فقط ماشین های سوخت تویوتا و لندکروز رفتند و ما جلوی کامیون های سوخت نشستیم. مکانی خطرناک که چاره دیگری در آن وجود نداشت. اگر این حامل های سوخت نبودند، ما در این فکر می ماندیم که چه کار کنیم. یادم می آید یک بار بیش از یک هفته مرز را بستند و کامیون های حامل سوخت به آنجا رفت و آمد نداشتند، در همان شهری که مدرسه ام بود ماندم تا مرز را باز کردند و ماشینی آمد و مرا با خود برد. الان هم شرایط به همین منوال است و تغییری نکرده است. سوخت فروش ها حتی از ما پول نمی گرفتند و همکاری می کردند. وقتی با برخی از آنها صحبت کردم دیدم دانشجویانی هستند که به این کار روی آورده اند.
این معلم می افزاید: در روستایی که 10 خانوار دارد نمی توان مدرسه راهنمایی ایجاد کرد. اینها نیاز به نیروی کار، ساخت مدرسه و… دارد که اصلا عقلانی نیست. تنها راهی که به نظر می رسد بهترین است مدارس شبانه روزی است.
سودآورترین شغل اینجا راننده تحویل سوخت و شاگرد تحویل سوخت است.
و در ادامه می گوید: موقعیت جغرافیایی بر طرز تفکر کودکان تأثیر می گذارد. از آنجایی که استان سیستان و بلوچستان نزدیک به مرز است و خانواده ها از نظر مالی ضعیف و ناتوان هستند و سرپرست خانواده به دلیل کهولت سن نمی تواند کسب درآمد کند. بنابراین دانش آموزان نقش والدین را بازی می کنند. سودآورترین کار سوخترسانی و شاگرد سوخترسانی است. بعضی از دانش آموزانم را می بینم که بعضی روزها به مدرسه نمی آیند. وقتی می پرسم کجا بودند، می گویند ما به مرز (برای جستجوی سوخت) رفته بودیم.
عبید ملک رئیسی تاکید می کند: زمانی که معلم خرید خدمات بودم، به بچه ها توصیه می کردم برای آینده خوب درس بخوانند و برخی مشاغل را کنار بگذارند. آن ها هم گفتند تو از آن معلم های بی پولی، چرا باید مثل تو باشیم اگر بتوانیم درآمد خوبی داشته باشیم؟ من به آنها گفتم که اگر تحصیلات خوبی داشته باشید، در هر شغلی که دارید بهتر می توانید رشد کنید. کاش این حرف ها تاثیر داشت پنج نفر از شاگردانم از سال گذشته تا امسال ترک تحصیل کردند و این خیلی ناراحت کننده است.
عبید ملک رئیسی معلم شاغل در سیستان و بلوچستان می افزاید: بخشی از مهجوریت ها به دلیل بی مهری خانواده هاست. مثلاً در کلاس هشتم دانش آموز مستعدی داشتم که درجا شعر فارسی و بلوچی می گفت. این روزها با شنیدن خبرش متوجه شدم که ترک تحصیل کرده است. اگر خانوادهاش برای استعداد او ارزش قائل بودند، اکنون میتوانست درس بخواند و در نوشتن شعر توانایی بیشتری پیدا کند. اما متاسفانه اینطور شد.
مدارسی که تا اواسط آبان معلم نخواهند داشت
این معلم در پایان با اشاره به مشکلات دیگر دانش آموزان این استان می گوید: مدارسی را در سیستان و بلوچستان می شناسم که معلم تا امروز سر کلاس نرفته است. شورا و دهیاران هر روز می آیند و می گویند معلم می آید. اما هنوز خبری نیست و بچه ها هنوز درس نخوانده اند. علاوه بر این، به دلیل اینکه دانش آموزان مناطق محروم کتاب رایگان دریافت می کنند، برخی از دانش آموزان ما هنوز کتاب دریافت نکرده اند. من خودم یک چاپگر در خانه دارم و یکی دو درس را به تنهایی برای دانش آموزانم چاپ کرده ام تا عقب نمانند.
بحران جاده و جاده در سیستان و بلوچستان
اگر به بحران جاده سیستان و بلوچستان اشاره کنیم، اشتباه نیست.
بحران راه و جاده در استان سیستان و بلوچستان به عنوان یکی از مشکلات اصلی این استان شناخته می شود. این استان دارای زیرساخت های جاده ای نامناسب است که باعث ایجاد محدودیت در حمل و نقل و ارتباطات منطقه ای و بین المللی شده است.
عواملی مانند زمین شناسی نامناسب، شرایط سخت اقلیمی، عدم توجه به توسعه زیرساخت های راه و کمبود منابع مالی و انسانی کافی باعث بحران در حوزه راه و راه سازی این استان شده است.
برای حل این مشکل توجه به توسعه زیرساختهای جادهای، سرمایهگذاری در این حوزه، ایجاد طرحهای جامع برای توسعه راهها و همچنین همکاری دولتهای مرکزی و محلی و بخشهای خصوصی و بخشها ضروری است. بین المللی همچنین برنامه ریزی مناسب برای توسعه راه و راهسازی با توجه به نیاز منطقه می تواند به بهبود شرایط این منطقه کمک کند.
خبرنگار: آزاده مختاری