امید محمدی; بازار: فلسفه برپایی «نمایشگاه خودرو» در کشورهای پیشرفته، معرفی محصول جدید است، اگر شرکتی در طول یک سال فعالیت «نوآوری» نداشته باشد، الزامی به «حضور» در نمایشگاه نخواهد داشت. اما در ایران متأسفانه «برپایی» نمایشگاه معنایی برعکس اهداف آن دارد. شنیده ها حاکی از آن است که اگر تولیدکننده ای خودروی جدیدی برای ارائه نداشته باشد، با «تحمیل» هزینه های گزاف به خودروسازان، «مجبور» می شود تا در نمایشگاه ها شرکت کند. از این حیث همزمان با آغاز رسمی نمایشگاه خودرو اصفهان، با حمیدرضا امیری مقدم، کارشناس صنعت خودرو درباره «تعهد» شرکت کنندگان در این نمایشگاه گفت وگویی انجام دادیم که هیچ توجیهی ندارد.
در سرتاسر جهان، نمایشگاهها اغلب در دسترس بخشهای تخصصی، مانند اتاقهای بازرگانی و انجمنهای تجاری، برای انتقال و انتشار دستاوردها و درخواستها هستند.
* همواره این سوال از سوی برخی از شرکت کنندگان و بازدیدکنندگان نمایشگاه های خودرو در کشور مطرح می شود که چرا باید تنها یک تیم اجرایی برای برپایی نمایشگاه های خودرو وجود داشته باشد و این نمایشگاه ها در دنیا در انحصار افراد باشد؟
در سرتاسر جهان، نمایشگاهها اغلب در دسترس بخشهای تخصصی، مانند اتاقهای بازرگانی و انجمنهای تجاری، برای انتقال و انتشار دستاوردها و درخواستها هستند. فکر می کنم صنعت خودرو کشور در شرایط فعلی نیازی به نمایشگاه های زیادی ندارد، متأسفانه «نمایشگاه خودرو» متحمل هزینه هایی است که عده ای طلب می کنند. اکثر شرکتهایی که در این نمایشگاهها شرکت میکنند ارزش افزودهای کسب نکردهاند و مزایای برگزاری این جلسات نصیب برخی از افراد وزارت صمت میشود.
وزارت امنیت و برخی از قدرت های سیاسی محلی نیز حضور خودروسازان بزرگ در نمایشگاه های استانی را ضروری می دانند.
* قبلاً به منفعتی که برپایی نمایشگاه های خودرو برای برخی افراد در وزارت امنیت دارد اشاره کردید. کدام بخش از وزارت امنیت بیشترین فشار را برای حضور خودروسازان وارد می کند؟
نهادهای وزارت مخفی خودروسازان را برای حضور در نمایشگاه های مختلف خودرو تحت فشار قرار دادند. به گفته نهاد وزارت اسرار، برخی از کارشناسان این وزارتخانه باید آنها را به این جلسات تحمیلی با دیکته «کمک» به خودروسازان ببرند. علاوه بر این، برخی از قدرت های سیاسی محلی نیز حضور خودروسازان بزرگ در نمایشگاه های استانی را مجبور می کنند. متاسفانه فساد مافیای صنعت خودرو وارد نمایشگاه ها شده و عده ای از آن سود می برند.
آیا برگزارکننده نمایشگاه یا شرکت های خودروسازی باید اعلام کنند که در کدام نمایشگاه گزینه کیفیت و ایمنی را کشف کرده اند؟
*دلیل برگزاری نمایشگاه های خودرو در کشور را استفاده از نظر بازدیدکنندگان برای بهبود تولید یا عرضه محصول می گویند، علاوه بر ارائه دستاوردها، نظر شما در این باره چیست؟
آیا نظر مشتریان یا بازدیدکنندگانی که برای دریافت خودرو باید یک سال صف بکشند می تواند مشکلی را برای خودروسازان حل کند؟ وقتی یک شرکت خودروسازی در مورد رنگ سپر یک محصول نظرسنجی می کند، آیا بر اساس نظرات بازدیدکنندگان خواهد بود؟ آیا برگزارکننده نمایشگاه یا شرکت های خودروسازی باید اعلام کنند که در کدام نمایشگاه گزینه کیفیت و ایمنی را کشف کرده اند؟ وقتی خودروی «مرجع» در کشور به حد اولیه نرسیده است، آیا خارجی ها به ویژه چینی ها با این شرایط می خواهند نظر مشتریان را جویا شوند؟
* وزارت حراست به عنوان متولی صنعت خودرو برای بهبود آن چه باید بکند؟ گران ترین قسمت در نمایشگاه ها کدام قسمت است؟
من معتقدم که وزارت امنیت موظف است ایده ها و نوآوری های صنعتگران و مبتکران جوان را تشویق کند. اگر وزارتخانه این وظیفه را به درستی انجام ندهد، صنعت خودرو رشد نخواهد کرد. در پاسخ به قسمت دیگر سوال شما باید گفت که بخشی از هزینه نمایشگاه مربوط به برگزارکنندگان آن است و هزینه های اصلی مربوط به ساخت غرفه هاست که گاهی هزینه غرفه ها بیشتر از هزینه شرکت در نمایشگاه خودرو