روزنامه جمهوری اسلامی امروز در سرمقاله خود نوشت؛
ما تا به حال به شانس اعتقاد نداشتیم، اما سابقه تواضع مقامات کشورمان در برابر طالبان ما را متقاعد کرده است که شانس حداقل در روابط بین الملل جایگاهی دارد. شاهد زنده سفر یک هیأت اقتصادی متشکل از 30 نفر از اعضای حکومت طالبان به تهران برای تقویت بنیه مالی کسانی که به ما ایرانی ها لقب هیرمند نمی دهند.
همزمان با سفر «مولائبدالغنی برادر» معاون نخست وزیر دولت طالبان و هیئت 30 نفره وی به تهران، نخستین نشست تخصصی اقتصادی طرفین به میزبانی «محمدعلی نیکبخت» برگزار شد. . ، وزیر جهاد کشاورزی ایران. در این نشست طرفین با برشمردن توانمندی های خود در زمینه های کشاورزی، آبزی پروری و فراساحلی خواستار توسعه همکاری ها در این زمینه ها شدند. در این جلسه که با حضور مسئولان وزارتخانه های نیرو، راه و شهرسازی، اقتصاد و امور خارجه، مناطق آزاد به ویژه بندر چابهار برگزار شد، مسائل گمرکی جانبی، خودروهای ترانزیتی و ترانزیتی به تفصیل مورد بحث و بررسی قرار گرفت. و ایجاد تسهیلات در این زمینه تا کمیسیون های متخصص به بررسی این موضوعات به سمت همکاری مشترک ادامه دهند.
فوری/ همکاری وزارت اطلاعات ایران و طالبان در دستگیری 3 مامور موساد/ پهپاد انتحاری پرتاب نشد.
دولت موقت افغانستان باید به تضمین حقوق ایران توجه ویژه داشته باشد.
این متن خبر منتشر شده درباره سفر رسمی یکی از عالی ترین مقام های حکومت طالبان به تهران است که از روز شنبه هفته جاری آغاز شده است. ملا عبدالغنی برادر، در عین حال معاون نخست وزیر دولت خودخوانده طالبان، یکی از قدرتمندترین افراد این گروه تروریستی است که در انعقاد قرارداد سازش با آمریکا در سال 1400 و تبانی نقش اساسی داشت. با دولت این کشور بر سر افغانستان حکومت طالبان ایجاد کند. آنچه در این سفر بیش از هر چیز باید مورد توجه قرار گیرد این است که حکومت جمهوری اسلامی ایران در عین عدم به رسمیت شناختن حکومت طالبان در افغانستان، در آن سطح با آن تعامل دارد.
نکته دیگر اینکه با وجود حضور نماینده وزارت نیرو در دیدار با هیئت طالبان، در خبرهای منتشر شده موضوع حمله ایران به هیرمند مطرح نشده است! رئیس جمهور کشورمان در اردیبهشت ماه سال جاری به حاکمان افغانستان هشدار داد که در صورت عدم دادن عنوان ایران به هیرمند با آنها مقابله خواهند کرد. نه تنها رهبران طالبان تا کنون ایران را به رسمیت نشناخته اند، بلکه حدود 6 ماه از آن تاریخ می گذرد، بلکه یکی از آنها رئیس جمهور و مردم ایران را تهدید به انتحاری کرده است. در عین حال به مقامات کشورمان هشدار دادیم و از آنها خواستیم که با اقدامات سیاسی و اقتصادی به طالبان برای احقاق حقوق ملت ایران فشار بیاورند، اما آنها این کار را نکردند و هر روز به آنها باج دادند. .
اهرم های پیشنهادی کارشناسان امور افغانستان شامل بازپس گیری سفارت این کشور در تهران از دست طالبان، قطع روابط اقتصادی از مسیر چابهار، نظارت دقیق بر مرزها و بازگرداندن اتباع افغانی است که به طور غیرقانونی وارد ایران شده اند. متأسفانه مقامات دولتی به هیچ یک از این پیشنهادات عمل نکرده و حتی مراودات سیاسی و اقتصادی با طالبان را افزایش داده اند. این روش قطعاً به صلاح کشور ما نیست و تجربه دو سال و چند ماه اخیر نشان داده است که حکومت خودخوانده طالبان در برابر مهربانی و فروتنی مقامات ایرانی احساس می کند و حاضر به رعایت قوانین نیست. . . و به وظایف قانونی خود عمل کنند.
شکی نیست که سفر هیأت تجاری و اقتصادی 30 نفره حکومت طالبان به تهران تنها امتیاز مضاعف به این گروه می دهد و تأثیری در اجبار آنها به انجام وظایف قانونی در قبال ایران نخواهد داشت. بسیار عجیب و تاسف آور است که تا زمانی که حکومت خودخوانده طالبان با وضعیت هیرمند مخالفت نکرد، تعاملات این گروه با حکومت جمهوری اسلامی ایران به صورت غیر رسمی انجام می شد و اکنون با سفر رسمی هیأت اقتصادی 30 نفره. مردم وارد مرحله جدیدی شده است که کمتر از آن است که حکومت نامشروع این گروه را بر افغانستان به رسمیت نمی شناسد. قطعاً اعطای این همه امتیاز به گروهی که حاضر به توسل به آرای مردم برای مشروعیت در داخل نیستند و در روابط خارجی بر خلاف حقوق قانونی کشورمان لجاجت می کنند، به صلاح منافع ملی ما نیست.
2727