به گزارش خبرگزاری مهر، المیادین در گزارشی به بررسی تونل های زیرزمینی مقاومت فلسطین در غزه و اهمیت این تونل ها پرداخت.
پس از شکست سخت یگان های ارتش رژیم اشغالگر قدس در مناطق مرزی غزه به دست رزمندگان مقاومت فلسطین، مقامات سیاسی و نظامی رژیم صهیونیستی با مشاهده اجساد سربازان خود در خیابان های نوار غزه، آنها مطمئن بودند که هزینه ورود به این منطقه جغرافیایی برای آنها بسیار بالا خواهد بود. منطقه ای که از نظر توانایی های انسانی و نظامی برای آنها ناشناخته است، به ویژه به دلیل وجود تونل های حماس در زیر آن. این تونل ها نوعی ذخایر استراتژیک برای عملیات و تحرکات میدانی و لجستیکی حماس به شمار می روند و خط دفاعی نامرئی و چالشی بزرگ و آشکار برای دشمن محسوب می شوند. چالش بزرگی که هرگونه ورود زمینی به غزه با هدف ضربه زدن به جنبش حماس را تهدید می کند.
بنابراین در جریان حمله به غزه، متجاوزان با موشک های مختلف به مناطق مختلف غزه حمله کردند تا این شبکه های تونلی پیچیده را منهدم کنند. جنگجویان حماس مدتهاست که از این تونلها بهعنوان پایگاه نظامی، انبار تسلیحات، محل سکونت، مخفیگاه و انبار اسیران (به گفته مقامات نظامی اسرائیل) استفاده میکنند. یکی از زندانیانی که طی اظهارات خود پس از اسارت در شهرک صهیونیستی در آنجا آزاد شد.کیبوتساو شبکهای از تونلهای عنکبوتشکل را توصیف کرد: «در جنوب، زمینهای اشغالی به او منتقل شده بود.
تاریخچه تونل های غزه چیست؟
در واقع سابقه استفاده از این تونل ها در غزه به اواخر دهه 90 قرن گذشته و آغاز دهه اول قرن بیست و یکم برمی گردد. با توجه به محاصره شدید غزه که پس از عملیات الاقصی تشدید شده است، این تونل ها راه نجات مردم غزه و کانال قاچاق کالا و سلاح محسوب می شد.
“دانی ریچموند استادیار دانشگاه بارک رایشمن رژیم صهیونیستی و نویسنده کتاب «نبرد زیرزمینی» در این بار وی گفت که پس از خروج نیروهای اشغالگر اسرائیل از نوار غزه در سال 2005 و به قدرت رسیدن حماس در سال بعد، ماهیت تونل ها شروع به تغییر کرد.
وی در ادامه تصریح کرد: دیدگاه اسرائیل در باره تهدید ناشی از این تونل ها نیز تغییر کرده است. در گذشته اسرائیل به اندازه امروز به این تونل ها توجه نمی کرد.
از دیدگاه باراک، این تونل ها منبع نگرانی استراتژیک برای اشغالگران است.
عملیات اسارتگیلاد شلیت» ارتش اسرائیل توسط حماس در سال 2006 و حرکت آن از طریق تونل ها به سمت غزه، تحول بزرگی در دیدگاه اسرائیل و شهرک نشینان این رژیم نسبت به این تهدید حل نشدنی ایجاد کرد. آنچه صهیونیست ها را بیشتر نگران و ترسان کرد این بود که یک دهه پیش رژیم اشغالگر قدس تونلی به طول 1.5 مایل و عمق 66 فوت پیدا کرد که از غزه تا سرزمین های اشغالی امتداد داشت. در آن زمان هزینه ساخت این تونل تقریباً 10 میلیون دلار برآورد شد و برای ساخت آن 800 تن بتن مورد نیاز بود.
به گفته باراک، حماس در طول سال ها یک شهر زیرزمینی در غزه ایجاد کرده است. به گفته وی، با توجه به محدودیت های شدید اسرائیل برای واردات مصالح ساختمانی به نوار غزه، کار انجام شده توسط حماس پروژه پیچیده ای بود.
اگرچه آمار دقیقی برای طول این تونل ها وجود ندارد، اما کارشناسان صهیونیست تخمین می زنند که حماس می تواند حدود 300 مایل را کنترل کند که معادل تقریباً 300 مایل تونل است.
اهمیت این تونل ها چیست؟
در واقع فرماندهان ارتش رژیم اشغالگر صهیونیستی تصور روشن و دقیقی از تونل های مقاومت ندارند و در این زمینه فقط برآوردهایی دارند که ممکن است اشتباه باشد. بنابراین رژیم صهیونیستی معتقد است اندازه و شکل این تونل ها متفاوت خواهد بود و راهروهای باریک آنها به اتاق های بزرگی ختم می شود که به عنوان انبار سلاح و پناهگاه فرماندهان حماس استفاده می شود.
همچنین (طبق اطلاعات منتشر شده توسط سازمان جاسوسی رژیم صهیونیستی)، عمق این تونل ها به 150 فوت می رسد که تقریباً به اندازه یک ساختمان 14 طبقه است. این شبکه از تونل ها سینوسی و ناهموار است. برخی از بخشهای این تونلها برای جلوگیری از کشف توسط اسرائیل طراحی شدهاند. به گفته صهیونیست ها، این تونل ها مجهز به برق بوده و از همه مهمتر موتور در داخل آنها در حال حرکت بوده و از چند گاری نیز برای حمل سلاح استفاده شده است.
جان اسپنسر، رئیس بخش مطالعات جنگ شهری در مؤسسه جنگ های مدرن در آکادمی نظامی ایالات متحده در این زمینه بار وی گفت: نوع خاک غزه – در مقایسه با سنگ های سخت موجود در مرزهای فلسطین و لبنان – امکان حفاری آسان را فراهم می کند و این موضوع به حماس اجازه می دهد تا شبکه تونل های خود را به سرعت گسترش دهد. وی افزود: حماس از بتن آماده استفاده می کند و این باعث افزایش سرعت ساخت و ساز می شود.
علاوه بر این، تحلیلگران می گویند که در سال های اخیر حماس مجبور شده است برای جلوگیری از کشف و در امان ماندن از حملات اسرائیل، عمق تونل ها را افزایش دهد.
رژیم صهیونیستی چه دلیلی برای حضور اسرا در تونل ها دارد؟ آیا امکان آزادسازی آنها وجود دارد؟
پس از آزادی یکی از اسرای صهیونیست به ناملیوشتزو با آزادی یک زندانی دیگر، اسرائیل نسبت به نگهداری برخی از زندانیان در تونل ها مشکوک شد. بنابراین، تل آویو بر این باور است که تعداد زندانیانی که ممکن است در تونل ها وجود داشته باشند مشخص نیست. به خصوص آن لیوشتز او گفت که در میان مجموعه 25 هيچ كس از دید زندانیان مخفی نگه داشته شده است.
بر این اساس، در روند بازگرداندن اسرا، تونلهای حماس برای اسرائیل و متحدانش (و آمریکا در رأس آنها) عوارض ایجاد میکند. از آنجایی که شبکه تونل ها گسترده و پیچیده است، ترسیم نقشه آنها تقریبا غیرممکن است و همچنین نفوذ به این تونل ها دشوار است.
“ادواردو لوتواککارشناس نظامی و نویسنده کتاب «هنر نوآوری نظامی» در این بار وی گفت: حماس می تواند با زیرزمین نگه داشتن زندانیان و آزادی آنها در روندی آهسته، مدت این درگیری را به ماه ها یا حتی سال ها افزایش دهد.
نبرد در داخل تونل ها چگونه خواهد بود؟
مقامات رژیم صهیونیستی اذعان دارند که نبرد در داخل تونل ها بسیار دشوار است و به مهارت خاصی نیاز دارد، به خصوص که تاکتیک ها و سلاح ها اغلب برای استفاده زیرزمینی مناسب نیستند. لوتواک در این بار می گوید: جنگ در تونل ها برای مبتدیان نیست.
همچنین مقامات رژیم صهیونیستی تاکید میکنند که انجام عملیات تهاجمی در داخل تونلها دشوار است، زیرا تاکنون سیستم ناوبری و ارتباطی اغلب در زیر زمین از کار افتاده است و حتی دستگاههای دید در شب نیز دچار مشکل شدهاند، زیرا این دستگاهها به کمی نور محیط نیاز دارند.
علاوه بر این، صدای شلیک گلوله در داخل تونل افزایش می یابد. این یک خطر بزرگ برای سرباز تک تیرانداز است و او باید از گوش خود محافظت کند.
از سوی دیگر، با توجه به اینکه تونل ها جزء لاینفک عملیات حماس هستند، منزوی کردن این شبکه یک اولویت و هدف روشن اسرائیل برای نابودی حماس است. اما اعزام ارتش به داخل تونل ها با خطر باورنکردنی همراه خواهد بود و در مواردی مانند نجات زندانیان آخرین راه حل محسوب می شود. اما بر اساس اظهارات تحلیلگران صهیونیست، این سناریو ایجاب می کند در نظر گرفتن پیچیده شدن به دلیل عوامل متعددی است.
آیا فناوری رژیم صهیونیستی قادر به یافتن تونل ها خواهد بود؟
در واقع، تکنولوژی ابزارهای مفیدی را در تونل زنی فراهم کرده است، اما روشی که در آن راه حل دریافت نکرده است زیرا رادار و سایر سیستم های رصد معمولی توانایی محدودی دارند پیدا کردن آنها تونل هایی به عمق 60 فوت زیر زمین دارند. به همین دلیل، ایالات متحده و اسرائیل ابزارهایی برای اندازه گیری امواج مغناطیسی، حرارتی و صوتی از این تاسیسات زیرزمینی ایجاد کرده اند. پنتاگون همچنین از برخی فناوری ها حمایت مالی کرده است. از جمله این فناوریها میتوان به فناوری «مار مکانیکی» اشاره کرد که میتواند به حسگرهای پیشرفته در اعماق زمین مجهز شود. فناوری «کرم مکانیکی» نیز از دیگر فناوری هایی است که ایالات متحده سرمایه گذاری کرده است. کرم های مکانیکی می توانند با خوردن خاک به مخفیگاه خود برسند (تضعیف پروژه).
بر اساس ارزیابی های آمریکایی، این ربات ها می توانند برخی از اقدامات رزمی را نیز انجام دهند. هنگامی که این روباتهای چرخدار با موانع روبرو میشوند، رباتهای پا میتوانند وارد گذرگاههای مخفی شوند و مهاجمان را با اسلحه، موشک یا بمب نابود کنند.
روبروی «اسکات ساویتزیکی از مهندسان ارشد شرکت «رند» که دههها جنگهای تونلی را مطالعه کرده است، هشدار داد که انسانها همچنان باید به داخل تونلها بروند و ممکن است با کمینها، مواد منفجره و مینهای مخفی مواجه شوند. این سوالی است که در انتظار سربازان ارتش اشغالگر اورشلیم است.
واحدسامور“چیه؟
لازم به توضیح نیست که ارتش رژیم صهیونیستی دارای یگان ویژه ای از یگان مهندسی خود است که به نام “سامور” نامگذاری شده است. این کلمه یک کلمه عبری به معنای سمور یا سمور است متصل و علاوه بر این، خلاصه “گذرها و تونل ها” است.
این نیروها از قوی ترین نیروهای اسرائیلی هستند و اگر در آینده با جنگجویان حماس وارد نبرد شوند، احتمالاً با درگیری شدید روبرو خواهند شد. علاوه بر این، طبق مطالعات انجام شده در سال 2020 بر اساس مصاحبه با 17 نفر از اعضای سابق واحد سامور اتفاق افتاد، این واحد از مدرن ترین فناوری ها استفاده می کند، اما به آنها وابسته نیست.
در نهایت بدون شک بسیاری از سخت ترین نبردهایی که در این جنگ رخ می دهد از دیدگان پنهان می ماند و در شرایطی اتفاق می افتد که برای بسیاری از ما غیرقابل تصور است. نتیجه نبرد ممکن است به آنچه در اعماق این تونل ها رخ دهد بستگی دارد. تونل ها اگر مسئولان رژیم اشغالگر قدس و سربازان این رژیم به فکر ورود به آن یا در واقع مکان آن باشند، گور دسته جمعی آنها می شود.