افزونه پارسی دیت را نصب کنید Sunday, 24 November , 2024
3

کسری تراز تجاری به 7.7 میلیارد دلار رسید

  • کد خبر : 119307
کسری تراز تجاری به 7.7 میلیارد دلار رسید

آفتاب نیوز: تراز تجاری هفت ماهه کشور از سال 92 تا 1402 روندی نوسانی داشته است که بررسی ها نشان می دهد با آغاز به کار دولت سیزدهم تراز تجاری هفت ماهه کالاهای غیرنفتی امیدوارکننده بوده اما روند منفی را تجربه کرده است. با زمان بنابراین در هفت ماه تراز تجاری این کالاها به نتیجه […]

آفتاب نیوز:

تراز تجاری هفت ماهه کشور از سال 92 تا 1402 روندی نوسانی داشته است که بررسی ها نشان می دهد با آغاز به کار دولت سیزدهم تراز تجاری هفت ماهه کالاهای غیرنفتی امیدوارکننده بوده اما روند منفی را تجربه کرده است. با زمان بنابراین در هفت ماه تراز تجاری این کالاها به نتیجه منفی 7.7 میلیارد دلاری رسید.

میانگین تراز تجاری هفت ماهه در دولت های یازدهم و دوازدهم روند منفی داشت، اما با روی کار آمدن دولت سیزدهم و با گذشت بیش از دو سال از این دولت، میانگین تراز تجاری هفت ماهه کالاهای غیرنفتی افزایش یافته است. بهبود یافته. اما تراز تجاری کشور همچنان به سمت واردات متمایل است.

در این گزارش تراز تجاری هفت ماهه کالاهای غیرنفتی کشور برای سال‌های 92 تا 1402 به تفصیل بررسی می‌شود.

در این نظرسنجی ها از آمار تراز تجاری استفاده شده است. تراز تجاری به معنای تفاوت ارزش دلاری صادرات و واردات کشور است. وقتی تراز تجاری یک کشور مثبت است به این معنی است که ارزش صادرات بیشتر از واردات است. از طرفی اگر منفی باشد به این معناست که ارزش واردات از صادرات بیشتر است و ارز از کشور خارج می شود.

در این گزارش از آمار گمرک ایران برای محاسبه تراز تجاری هفت ماهه استفاده شده است. گمرک ایران هر سال به جز سال 1393 آمار ماهانه تجارت خارجی را ارائه کرده است. به همین دلیل آمار هفت ماهه تجارت خارجی امسال به طور تقریبی محاسبه شده است.

آمارهای گمرک ایران نشان می دهد که روند تجارت خارجی دولت یازدهم تا زمان توافق برجام کافی نبوده است. بدین ترتیب تراز تجاری کشور در سال 2013 به سمت واردات تا 9.4 میلیارد دلار متمایل شد.

در پایان دولت یازدهم و با باز شدن افق تجارت خارجی کشور، تراز تجاری ایران به 1.6 میلیارد دلار رسید. به عبارت دیگر در آن سال نزدیک به 1.6 میلیارد دلار ارز از صادرات کالاهای غیرنفتی جمع آوری شد.

بر اساس محاسبات در دولت یازدهم میانگین تراز تجاری کشور در هفت ماهه منفی 4.6 میلیارد دلار بوده است.

پس از آغاز دوره دوازدهم دولت به تدریج شرکت های خارجی وارد کشور شدند و واردات کالاهای خارجی شدت گرفت. بنابراین تراز تجاری کشور در سال 2016 معادل منفی 5 میلیارد دلار بوده است. پس از ورود شرکت های بین المللی، تجارت به تدریج به تعادل رسید و در سال 2017 تراز تجاری کشور بار دیگر مثبت شد. در این سال ارزش دلاری صادرات 2.3 میلیارد دلار از واردات پیشی گرفت و ارزآوری بالایی برای کشور ایجاد کرد.

پس از تحلیف دونالد ترامپ و خروج ایالات متحده از برجام؛ تجارت خارجی کشور با شوک منفی جدی مواجه شد. اثرات این حادثه به حدی بود که ارزش صادرات کشور به شدت کاهش یافت و تراز تجاری کشور را به بدترین سطح در 11 سال اخیر رساند. بر اساس آمار، تراز تجاری کشور در سال 2018 به سطح منفی 10.4 میلیارد دلار رسید که خسارت زیادی به تجارت خارجی کشور وارد کرد.

در پایان سال 2018 و با شروع همه گیری کرونا؛ تجارت خارجی در سراسر جهان با مشکلاتی مواجه بود. این مشکل در سال 2019 ادامه یافت. این موضوع برای ایران جدی‌تر از سایر کشورها بود. دلیل آن تحریم کالاهای صادراتی کشور و فشار شدید بیماری همه گیر بر اقتصاد ایران بود. بنابراین با وجود کاهش واردات کشور به دلیل کاهش تجارت جهانی، صادرات هفت ماهه ایران در سال جاری با کاهش شدیدتری نسبت به واردات مواجه شد. این اتفاق باعث شد تراز تجاری 8.1 میلیارد دلار منفی شود.

فشار ناشی از همه گیری ویروس کرونا و تحریم های ایالات متحده، میانگین تراز تجاری هفت ماهه این کشور را به منفی 5.3 میلیارد دلار رساند. به این ترتیب دولت دوازدهم در شرایط نامساعدی به کار خود پایان داد.

با آغاز به کار دولت سیزدهم تراز تجاری کشور پیشرفت خوبی داشته به طوری که در هفت ماهه اول سال 1400 تراز تجاری به منفی 900 میلیون دلار رسید. این روند مثبت زیاد دوام نیاورد. بنابراین تراز تجاری هفت ماهه کالاهای غیرنفتی در سال گذشته به تراز منفی 3.5 میلیارد دلاری رسید.

آخرین آمار گمرک ایران از تجارت کشور در هفت ماهه امسال نشان می دهد تراز تجاری کشور در پایان مهرماه ۷.۷ میلیارد دلار به نفع واردات بوده است. این جهش بیش از 2 برابری از سال 1401 به امسال نشان از عملکرد نامناسب دولت سیزدهم در سال جاری دارد.

آمارها نشان می دهد میانگین تراز تجاری هفت ماهه تا اواسط دولت سیزدهم منفی 4 میلیارد دلار بوده است. حال سوال اینجاست که آیا این روند منفی بهتر می شود یا این مصوبه تا پایان دولت سیزدهم ادامه خواهد داشت؟

لینک کوتاه : https://iran360news.com/?p=119307

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.