بازار؛ گروه استان ها: «سرزمین طلای سفید» نامی بود که در سال های نه چندان دور برای توصیف استان گلستان به کار می رفت. روزگاری 157 هزار هکتار از اراضی کشاورزی استان به کشت پنبه اختصاص داشت و 28 کارخانه پنبه در استان فعالیت داشتند که با سیاست های غلط از بین رفتند.
امسال 15 هزار و 300 هکتار از اراضی کشاورزی گلستان به کشت پنبه اختصاص یافت، این در حالی است که سال گذشته این سطح زیرکشت 20 هزار هکتار بود، بنابراین نه تنها پیشرفتی در کشت این محصول نداشتیم، بلکه با کاهش سطح زیرکشت نیز مواجه هستیم. . حوزه.
این روزها که منابع آبی استان وضعیت مناسبی ندارد و کشاورزان گلستانی از سر ناامیدی و ناامیدی مجبور به کشت برنج هستند، مسئولان گلستانی به فکر احیای طلای سفید در این استان شمالی افتاده اند.
آنها در جلسات متعدد خواستار یک سیاست مستقل برای پنبه شدند و اظهار داشتند که استفاده از ارقام مقاوم به خشکی مناسب برای برداشت مکانیکی نیز در حال تحقیق و مطالعه است.
تجربه نشان داده است که در کشورهایی که پنبه از بین رفته امکان احیای آن وجود نداشت و در کشور ما که مشکلات و معضلات زیادی وجود دارد قطعا بازگشت به دوران طلایی پنبه بسیار دشوارتر خواهد بود.
برخی خواهان تشکیل شورای عالی پنبه مستقر در گرگان و پیگیری راه اندازی سازمان ملی پنبه در گلستان هستند و معتقدند این اقدامات می تواند به بهینه سازی سیاست ها در زمینه تجارت و کشت پنبه کمک کند.
این در حالی است که برخی از پیشکسوتان این صنعت بر این باورند که احیای پنبه مستلزم پرداخت یارانه منظم و کافی و همچنین استفاده از ارقام جدید است.
در همین رابطه خبرنگار بازار با «محی الدین هاشمی» تاجر و پیشکسوت صنعت پنبه گفت و گو کرده است. وی بازگشت به دوران طلایی پنبه گلستان را تقریبا غیرممکن می داند و تنها راه احیای این صنعت را توسعه مکانیزاسیون می داند.
هاشمی در این گفتگو به دلایل موفقیت کشت پنبه در گذشته و همچنین روش های نوین کشت در سایر کشورها اشاره می کند. مشروح این گفتگو را در ادامه می خوانید.
* آیا می توان با تغییر الگوی کشت پنبه را احیا کرد؟
تجربه نشان داده است که در کشورهایی که پنبه از بین رفته امکان احیای آن وجود نداشت و در کشور ما که مشکلات و مشکلات فراوانی وجود دارد، قطعا بازگشت به دوران طلایی پنبه بسیار دشوارتر خواهد بود.
* به نظر شما دلایل فراموش شدن پنبه چیست؟
خرد شدن زمین را می توان یکی از دلایل از بین رفتن این محصول دانست، زیرا در گذشته چندین هزار هکتار از اراضی را پنبه کشت می کردند که با هواپیما سمپاشی می شد، اما امروزه زمین ها به دو قسمت یک و یک تقسیم شده است. حتی نیم هکتار
گلستان به دلیل استفاده از سموم، سموم و کودهای شیمیایی غیرمجاز به عنوان منطقه سرطان ریه شناخته می شود و این نهاده ها زمین های کشاورزی را به بیابان تبدیل کرده است.
قبلا از خودکفایی در تولید گندم صحبت می کردیم، اما امروز نه تنها در تولید گندم خودکفا نشدیم، بلکه پنبه را هم تخریب کردیم و چندین هزار هکتار زمین به قطعات کوچک تبدیل شده است. و کمترین خسارتی که وارد می کند این است که سطح بین دو مزرعه بدون کشت باقی می ماند و این به اصطلاح کثرت سمن ها (مرز بین دو مزرعه) سطح بایر وسیعی را به جا می گذارد.
* کشورهای موفق در کشت پنبه از چه روش هایی استفاده می کنند؟
پنبه کشاورزی است که برای کاشت، زراعت و برداشت نیاز به کارگران دارد زیرا در حال حاضر کشور ما سیستم مکانیزه ندارد. این سیستم نیاز به یکپارچه سازی خاک، بذر و کودهای مخصوص دارد.
در کشورهایی مانند آمریکا، کانادا، نیوزلند و بسیاری از کشورهای پیشرفته در زمینه کشاورزی، نوعی پنبه بذر کشت می شود که با کمباین قابل برداشت است. غلاف این دانه بلافاصله پس از سمپاشی مخصوص باز می شود.
در بسیاری از کشورهای پیشرفته در زمینه کشاورزی، نوعی بذر پنبه کشت می شود که می توان آن را با کمباین برای محصول برداشت کرد. غلاف این دانه بلافاصله پس از سمپاشی مخصوص باز می شود.
برخی از فعالان کشاورزی که این محصول را در کشورهای خارجی کشت می کردند از تجربه کشت پنبه به صورت بسیار پیشرفته و مکانیزه می گویند.
آبیاری با سیستمهای دایرهای و هوشمند، فناوری پیشرفته برداشت، ماشینهای شخم پرسرعت و بسیاری موارد دیگر بخشی از این سیستمهای جدید در کشورهای دیگر است، اما در ایران پنبه با کار دستی کاشت، رشد و برداشت میشود.
* چرا کاشت پنبه در گذشته موفق بود؟
در گذشته مراحل کاشت تا برداشت پنبه بین مالک زمین و کشاورز تقسیم می شد، به گونه ای که هزینه ها به عهده مالک زمین و کار بر عهده کشاورز و خانواده اش بود. با یکدیگر.
اما امروزه امکان کاشت پنبه با کارگران روزمزد وجود ندارد زیرا برای کشاورز به صرفه نیست. در گذشته کشاورزان در نیمی از زمین خود پنبه می کاشتند و نیمی دیگر را جو یا گندم می کاشتند و سال بعد محل کشت را تغییر می دادند.
امروزه امکان کاشت پنبه با کارگران روزمزد وجود ندارد زیرا برای کشاورز به صرفه نیست.
پنبه ریشه عمیق دارد، اما گندم و جو ریشه های کم عمق دارند. با این عمل هر سال به طور خودکار خاک را آیش رها می کردند و کشاورزان زمین را از این طریق زنده نگه می داشتند. اکنون این آیش با تزریق کودهای اوره و پتاس انجام می شود که به تدریج باعث بیابان شدن زمین های کشاورزی شده است.
* نوید احیای پنبه چیست؟
رونق جدید پنبه مستلزم تجمیع زمین های کشاورزی، تهیه بذر، کود، سم و همچنین ابزارهای ویژه است.
* به نظر شما قیمت پنبه چگونه باید تعیین شود؟
در بسیاری از کشورها قیمت محصولات کشاورزی با قیمت گندم و هزینه کاشت محصول مورد نظر تعیین می شود.
مثلا؛ قیمت پنبه به نسبت مساحت زمین و هزینه های کشت آن باید سه و نیم برابر گندم باشد و اینجاست که بی توجهی مسئولان آشکار می شود. علاوه بر این، مدیران هنوز متوجه نشده اند که قیمت پنبه به قیمت جهانی بستگی دارد.
در پایان می توانم بگویم آنچه دیگران تلاش کردند مورد بی توجهی مسئولان ما قرار گرفت که یکی از دلایل شکست تصمیمات اتخاذ شده تلقی می شود.