به گزارش بازار، حمیدرضا فولادگر رئیس هیات مدیره بهبود فضای کسب و کار گفت: در پی رایزنی با مسئولان بانک مرکزی بخشنامه این بانک مبنی بر در نظر گرفتن محدودیت 20 درصدی برای عرضه ارز صادر شد. به صنعت تولید و صادرات “شرکت ها قرار است در جلسه ای در هفته جاری بررسی شوند.”
فولادگر در جلسه هیات مدیره بهبود فضای کسب و کار در اتاق ایران ادامه داد: تامین ارز واحدهای تولیدی با در نظر گرفتن سقف 20 درصدی بانک مرکزی مشکلات زیادی را برای فعالان اقتصادی ایجاد کرده است. با وجود این بخشنامه، اگر شرکتی در سال گذشته 10 میلیون یورو فاکتور کرده باشد، امسال باید 112 میلیون یورو فاکتور کند و اگر از این مقدار بیشتر شود، بانک مرکزی ارز مورد نیاز را تامین نمی کند.
و افزود: معلوم نیست بانک مرکزی با چه توجیهی چنین بخشنامه ای را صادر کرده است. اگر شرکتی کار خود را توسعه داده باشد یا گردش مالی شرکت به دلیل تورم جهانی بیش از این حد افزایش یابد، تکلیف چیست؟
فولادگر با تاکید بر اینکه این موضوع برای بسیاری از شرکت ها در سراسر کشور مشکل ایجاد کرده است، گفت: این شرکت ها باید ارز خود را در صرافی و یا در بازار آزاد عرضه کنند. البته در مرکز مبادلات به دلیل اینکه شرکت های صادراتی ارز خود را با نرخ غیررسمی مبادله می کنند، در واقع ارز با همان قیمت آزاد مبادله می شود و حتی عرضه همان ارز نیز با مسائلی همراه بوده است.
به گفته وی، علاوه بر مشکل تامین مالی ارزی واردات، در دو هفته گذشته برخی واحدهای صنعتی با مشکل تامین مالی ریالی نیز مواجه شده اند. وی گفت: برخی سامانه ها در سطح تسهیلات تدارکاتی فعالیت می کنند و تبصره ماده 18 برنامه هنوز در استان ها اجرایی نشده است. اگرچه مشارکت بنگاه های کوچک و متوسط در اشتغال زایی 80 درصد است، اما مشارکت آنها در خدمات بانکی نیم درصد است.
فولادگر گفت: البته در جلسه با برخی از این واحدها تاکید کردیم که تامین مالی تنها از طریق خدمات بانکی انجام نمی شود و متاسفانه کمتر به بورس و بازار سرمایه توجه می شود. اما در شرایط فعلی تامین مالی اولین مشکل واحدهای تولیدی است و موضوع باید پیگیری شود.
وی گفت: در این زمینه با مسئولان بانک مرکزی صحبت شد و مقرر شد ظرف این هفته جلسه ای برای بررسی و حل این موضوع تشکیل شود.
رئیس هیات مدیره بهبود فضای کسب و کار با اشاره به تصویب اکثر بندهای مربوط به فصل تجارت برنامه هفتم در مجلس، افزود: بررسی مصوبات برنامه هفتم نیز در مجلس آغاز شده است. تعیین تناسب. اتاق های سه جانبه این فرصت را دارند تا نظرات اصلاحی خود را در مورد موادی که به کمیسیون تلفیق مجلس بازگردانده شده اند ارائه دهند.
فولادگر همچنین از پیگیری موضوع صدور کارت بازرگانی در شورای گفت و گوی اتاق تهران و همچنین مقدمات برگزاری جلسات مشترک اتاق های سه گانه و ارائه نمایندگان اتاق های سه گانه به تصویب مجلس شورای اسلامی خبر داد. جلسات قبلی هیات مدیره
بخشنامه بانک مرکزی در سامانه ابلاغ قانون ثبت نشده است.
در ادامه این جلسه احمد آتش هوش، رئیس کمیسیون حقوقی و قضایی خانه ایران با بیان اینکه در صورت عدم ثبت بخشنامه بانک مرکزی مبنی بر سقف 20 درصدی تامین ارز شرکت ها در سامانه اطلاع رسانی، اظهار داشت: قوانین مربوط به کسب و کار مطابق ماده 30 قانون اصلاح نباید اجرا شود. وی گفت: حداقل در حوزه واردات دارو میزان واردات یک شرکت بر اساس تشخیص خود شرکت نیست. بلکه بر اساس نیاز وزارت بهداشت به اعلام و تخصیص ارز مبادله ای است. این اعلام نیاز ممکن است در سال آینده 100 درصد افزایش یابد. بنابراین این بخشنامه هم از نظر شکلی و هم از نظر محتوایی مشکل دارد.
فرهاد بیات، نماینده معاونت حقوقی رئیس جمهور در هیات مدیره نیز تاکید کرد: اگر این بخشنامه در سامانه مشخص نشود، اجرایی نخواهد شد.
سرعت تولید قوانینی که کسب و کار را مختل می کند از سرعت لغو آنها بیشتر است.
فولادگر همچنین در خصوص موضوع قوانین اخلالگر برای کسب و کار به عنوان دستور این جلسه گفت: در حالی که از یک سو در صدد لغو مقررات اخلال گران هستیم و پورتال ملی کسب و کار در صدد تسهیل صدور مجوز است، اما از سوی دیگر، کارخانه مقرراتی را تولید می کند. مزاحم مشغول کار خود است. در تمام دنیا برای ایجاد یک آیین نامه جدید باید دو آیین نامه لغو شود، اما در اینجا برعکس است.
محمد اسکندری، مدیر دبیرخانه شورای گفت و گو با اعلام اینکه گزارش دبیرخانه درباره مخل ترین قوانین و مقررات اقتصاد به وزارت اقتصاد ارائه شد، افزود: هفته گذشته این کار انجام شد و دبیرخانه 12 قانون برهم زننده را تهیه و ارسال کرد. .
منیژه طبیبی، معاون مرکز ملی رصد کسب و کار وزارت اقتصاد با بیان اینکه اگر دولت نگران بهبود کسب و کار نباشد، سایر اقدامات توصیه شده ادامه خواهد داشت، تصریح کرد: یکی از موانع کسب و کار، قوانین قانونی است. چارچوب و نظارتی موانع و وزارت اقتصاد از اسفند سال گذشته در حال بررسی آنها بوده است، این قوانین نقض شده و تاکنون 12 حوزه را رعایت کرده ایم. از بخش خصوصی می خواهیم که وزارت اقتصاد را با پیشنهادات خود در اجرای این پروژه همراهی کند.
رایزنی با قوه قضائیه برای اجرای مصوبات هیات مقررات زدایی
وی همچنین عدم اجرای مصوبات هیات مقررات زدایی به دلیل شکایت ذینفعان به دیوان عدالت اداری را مورد تاکید قرار داد و گفت: این موضوع از طریق وزارت اقتصاد و با مشورت قوه قضائیه و وزارت اقتصاد در حال رسیدگی است. قرار است در این زمینه قضات تربیت کند.
قانونگذاری در ایران در یک فرآیند شفاهی بحث برانگیز و نامرغوب اجرا می شود
در این نشست شهرام حلاج، پژوهشگر با ارائه بخشی از گزارش «کشف قوانین و مقررات مخل کسب و کار؛ گام اول طرح اصلاح قانون 2» گفت: از مطالعات انجام شده، قوانین را در یک فرآیند شفاهی با تمرکز بر جنجالی و با کیفیت پایین که اکثراً ضمیمه مطالعاتی و … ندارند. در نتیجه این قوانین به دلیل ناکارآمدی یا منافع شخصی و سازمانی بارها تغییر می کند.
وی مقدمات لازم برای موفقیت طرح اصلاح قانون را برشمرد و سپس مهمترین الزامات اثربخشی طرح اصلاح قانون را برشمرد.
در بخشی دیگر از این جلسه هوشیار فقیهی اتاق اصناف نیز با اشاره به اینکه به جز برنامه سوم که 35 درصد از اهداف آن محقق شده است، بقیه برنامه های توسعه کمتر از 10 درصد اهداف خود را محقق کرده اند. و گفت: باید بررسی کنیم که راه حل چیست و چرا قوانین و مقررات مربوط به بهبود فضای کسب و کار اجرا نمی شود و با وجود برگزاری این نوع جلسات و تلاش های فراوان، همچنان مسائل حوزه کسب و کار پابرجاست.
گلناز سلحشور، مدیر دبیرخانه شورای حاکمیتی با اشاره به گزارش مرکز تحقیقات اتاق ایران مبنی بر ناکارآمدی قوانین مصوب برای حمایت از مشاغل در دوره هفتم تا دهم قانونگذاری، گفت: یکی از دلایل این مشکل است. عدم وجود سند راهبرد توسعه صنعتی در کشور است.
محمد زائری، مدیر دفتر مطالعات حقوقی و اجتماعی اتاق ایران نیز معتقد است: برخی اصطلاحات از جمله بهبود فضای کسب و کار یا رایزنی با بخش خصوصی قبل از تصویب قانون اصلاح و برگزاری این جلسات وجود نداشت. و این نشان می دهد که ما در این زمینه پیشرفت کرده ایم. اما متأسفانه در بسیاری از جلسات می بینیم که ذهنیت فرد قدرت بهبود فضای کسب و کار را ندارد. بنابراین، تشخیص این موضوع که چرا با وجود اقدامات اتخاذ شده، بهبود فضای کسب و کار آنطور که باید پیش نمی رود، توصیه می شود.
فولادگر همچنین بیان کرد: بخشی از بهبود فضای کسب و کار ناشی از تصویب قانون بهبود و آیین نامه های مربوطه و برگزاری این جلسات است. این جلسات اغلب توانسته اند با پیگیری مشکلات، مشکلات را برطرف کنند. اما حل اکثر مشکلاتی که به شاخص های کلان و خرد، سیاست های پولی و مالی، سیاست های پولی و… برمی گردد از توان ما و این جلسات خارج است.