افزونه پارسی دیت را نصب کنید Tuesday, 5 November , 2024
4

نمای کلی شبکه بانکی باید اصلاح شود

  • کد خبر : 116297
نمای کلی شبکه بانکی باید اصلاح شود

به گزارش بازار به نقل از بانک کارآفرین، در اقتصاد ایران از اوایل دهه 50 که درآمدهای ارزی کشور قابل توجه بود و عامل تاثیرگذار نرخ ارز حساسیت بیشتری را برای نخبگان و تحلیل گران اقتصادی ایجاد کرده بود، تاثیر حضور عوامل روانی در این حوزه روز به روز افزایش می یابد و عمیق تر […]

به گزارش بازار به نقل از بانک کارآفرین، در اقتصاد ایران از اوایل دهه 50 که درآمدهای ارزی کشور قابل توجه بود و عامل تاثیرگذار نرخ ارز حساسیت بیشتری را برای نخبگان و تحلیل گران اقتصادی ایجاد کرده بود، تاثیر حضور عوامل روانی در این حوزه روز به روز افزایش می یابد و عمیق تر احساس می شود که نشان دهنده قدرت رسانه ها در تعیین قیمت کالاها است که قابل حذف نیست. این تعدیل نرخ‌ها به کل اقتصاد تسری پیدا می‌کند و اساساً می‌توان گفت که ابزار می‌تواند بر اقتصاد تأثیر بگذارد.

گاهی اخبار منتشر شده توسط رسانه ها بر تصمیمات مدیران اقتصادی تاثیر می گذارد. حتی ممکن است در این موارد مدیر اقتصادی به جای اتخاذ رویکرد فعال، منفعلانه عمل کند، یعنی ابتدا اخبار در رسانه ها منتشر شود و مشکلی در جامعه مطرح شود، سپس مدیر یا سیاست گذار تصمیم بگیرد. اتفاقی که رخ داد، نشان‌دهنده تاثیر آن است تغییرات و تحولات بسیاری در حوزه رسانه و به‌ویژه همسویی تغییرات فناوری در هم‌افزایی فراگیر شدن مشکلات رسانه‌ای در اقتصاد وجود دارد.

اگر اصحاب رسانه و خبرنگاران نسبت به وظایف رسانه شناخت درستی داشته باشند و بدانند در چه زمانی و در چه مقطعی از تاریخ اقتصاد مشغول به کار هستند، مسلماً گزارش و نمایش اخبار بهتر خواهد بود. افزایش آگاهی در میان افرادی که در زمینه ابزارهای اقتصادی کار می کنند و سپس به مدیران در تصمیم گیری کمک می کند.

در حال حاضر جامعه اقتصادی ایران بیش از نگاه فعلی شبکه بانکی نیازمند نگاه اصلاح طلبانه یا اصلاح طلبانه است. به عبارت دیگر رسانه ها باید رسالت خود را برای رسیدن به این هدف به خوبی انجام دهند و با گفتمان سازی مناسب برای جامعه، برخی سوءتفاهمات موجود در مورد شبکه پولی را روشن کنند.

البته مشکلات و انتقادات جدی به عملکرد شبکه بانکی وجود دارد که باید سعی شود به صورت منطقی و فعال حل شود، اما بررسی ادبیات در حوزه اقتصاد نشان می دهد که محکومیت عملکرد شبکه بانکی موجب شده است. برتری بزرگی نسبت به دیدگاه اصلاح طلبی در این زمینه. شاید دلایلی برای این نوع نگاه و سوگیری اجتماعی مسلط وجود داشته باشد که مهم ترین آن را می توان در تلاش محققان برای یافتن علت تورم در اقتصاد ایران، برآورده نشدن انتظارات عمومی از ادبیات رباخواری آزاد جستجو کرد. بانکداری، رکود در برخی بخش‌های اقتصاد، نرخ سود بالا، سود مورد انتظار تسهیلات پرداختی بانک‌ها، ناتوانی بانک‌ها در پاسخگویی مثبت به تمامی متقاضیان ردیف تسهیلات (به ویژه در دوره‌های تورم شدید که صف متقاضیان تسهیلات به شدت افزایش می یابد)، عملکرد نامناسب برخی بانک ها و غیره. هر کدام را می توان در جای خود تحلیل کرد. البته در کشورهای دیگر، حتی اقتصادهای پیشرفته تر، این دیدگاه در مقاطعی حاکم است که مهم ترین آن زمانی است که رکود اقتصادی در اقتصاد رخ می دهد. یکی از این نمونه‌ها که اسناد و نامه‌های مطبوعاتی آن منتشر شده، رکود اقتصادی آمریکا در سال‌های 1927 تا 1935 است. در آن زمان رسانه‌ها شبکه‌ای و تفاهمی در حوزه اقتصاد و اینترنت ایجاد کردند. نگاه مذموم جامعه آن زمان آمریکا نسبت به عملکرد شبکه بانکی این کشور شدیدتر بود.

باید دانست که پول، حوزه پولی و شبکه پولی یکی از ارکان اقتصاد است که حذف شدنی نیست و وقتی رکنی بتواند نقش افزایش قدرت در اقتصاد را ایفا کند نیازی به تخریب آن نیست. . ستون و در واقع توصیه نمی شود. ستون ضعیف شد، اما بهتر است اگر اشکالی وجود دارد، آن ستون باید درست شود، تعمیر و اصلاح شود.

باز هم اگر بخواهیم برای درک بهتر محتوا از مثالی استفاده کنیم، خوب است به بحران مالی بین سال‌های 2007 تا 2010 نگاهی بیندازیم. اتفاقات آن دوره که به دوران بحران مالی وام‌های رهنی معروف است، در حقیقت نتیجه اشتیاق زیاد برای ریسک پذیری و در نهایت مدیریت ضعیف وام های رهنی و فرآیند تبدیل وام های رهنی به اوراق بهادار در ترازنامه است. برخی از بانک‌ها و مؤسسات مالی آمریکایی، دامنه آن به شرق آسیا نیز کشیده شد و خسارات مالی فراوانی به افراد و شرکت‌هایی که با هجوم بحران مواجه بودند، وارد کرد. اما منظور ما از بیان این مثال این بود; شیوه مدیریت پولی-مالی و رسانه ای آن حادثه به گونه ای است که بدون تزریق ناامیدی گسترده به جامعه، بخش مهمی از آن به نحو قابل قبولی مدیریت و حل و فصل شد و متون مربوط به آن حادثه در کتاب ها برای سال ها: درس داده می شود و کارگاه های آموزشی برگزار می شود تا مدیران و پژوهشگران با اصل بحران و نحوه مدیریت آن آشنا شوند.

به نظر نگارنده، اختلاف جدی در دیدگاه اصلاح طلبانه سیاست گذاران مضر است و گنجاندن سیاست گذاری هماهنگ و سازنده در تمامی موضوعات سیاست گذاری مرتبط با شبکه بانکی، حلقه گمشده در این مسیر است که رسانه ها می توانند به درونی سازی این مفهوم کمک کنند. جامعه و ترمیم و تکمیل دیدگاه ها گام موثری برداریم.

علاوه بر این، در بسیاری از موارد، رسانه ها اقدامات صحیح و منطقی را در تدوین سیاست ها ترویج داده اند، اما در برخی موارد به سوء تفاهم ها نیز دامن می زنند. به عنوان مثال، در خصوص قوانین بودجه و به ویژه قوانین بودجه اخیر، کارشناسان معتقدند که اعداد و ارقام خطوط اعتباری بسیار بیشتر از ظرفیت شبکه بانکی است، اما این موضوع از ابتدا با ابزار روشن نشده و حتی در مقابل، اصرار بر لزوم اجرای آنها به هر قیمتی شده و طبیعتاً پس از مدتی به دلیل عدم انجام این وظایف، احساس ناخوشایندی از عدم همکاری بانک ها ایجاد می شود. شبکه و احساس بدبینی نسبت به عملکرد بانک ها به سرعت در حال تشدید است، در حالی که موضوع از ابتدا به درستی تحلیل شد. بنابراین، اگر جامعه از ابتدا حساس شود و انتقاد سازنده حتی به قوانین مصوب وارد شود، نه تنها شاهد اتفاقات مثبت و آتی خواهیم بود، بلکه از پیامدهای اجتماعی بزرگتر و سوء تفاهم های عمومی نیز جلوگیری خواهیم کرد. بالاخره در یک کشور حتی در تدوین قوانین هم اشتباه محاسباتی وجود دارد که این امری طبیعی است که با تذکر آن اصلاح می شود.

مهم این است که اتفاقاتی که در حوزه اقتصاد رخ می دهد در بسیاری از موارد در ویترین شبکه بانکی ظاهر شود، اما این بدان معنا نیست که ریشه این مشکلات فقط در شبکه بانکی است و مسئولان این حوزه هستند. علت . . به عنوان مثال، زمانی که یک کسری عملیاتی مزمن سالانه در اقتصاد وجود دارد، منطقی است انتظار داشته باشیم که این کسری عملیاتی یا از طریق پول داخلی و در نهایت اضافه برداشت توسط بانک های مرکزی و یا از طریق وام های مستقیم دولت از بانک مرکزی جبران شود. بانک بانکی که هم منجر به افزایش پایه پولی و هم در نهایت تورم مزمن می شود که از منظری دیگر به عنوان عدم تعادل بانک ها در ویترین شبکه بانکی منعکس می شود. بنابراین می توان گفت یکی از دلایل ناهماهنگی شبکه بانکی کسری بودجه عملیاتی کشور است.
البته شبکه بانکی در ایران به دلایل مختلف و متعدد دارای مشکلات ساختاری مختلفی است، اما آنچه مشخص است این است که این ساختار در بسیاری از مسائل اقتصادی و اجتماعی کشور نقش بسزایی دارد و نگاه انتقادی همراه با بینش دانشگاهی دیدگاه اصلاح طلب حلقه مفقوده تصمیم گیری رسانه ای است و نباید از آن غافل شد. این الزام برای تغییر دیدگاه حتی در بررسی عملکرد سیاستگذار اصلی پولی یعنی بانک مرکزی و نحوه انتظارات این نهاد نیز باید اصلاح شود و تنها مختص بانک های کشور نیست. به عنوان مثال، در راستای اشاره قبلی به کسری بودجه عملیاتی و نحوه ایجاد تورم از آن منبع، نمی توان بانک مرکزی را تنها مسئول مهار تورم و حتی کل سیاست پولی کشور دانست. در صورت خاص، هماهنگی کامل در کلیه امور تقنینی و اجرای آن در قوای مختلف کشور باید همراه با اقدامات مناسب در رسانه ها و افکار عمومی صورت گیرد.

لینک کوتاه : https://iran360news.com/?p=116297

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.