بازار؛ گروه استان ها: اگرچه برخی از مسئولان علت پدیده گرد و غبار در گلستان را کویر قراقم ترکمنستان می دانند، اما افزایش ریزگردهای محلی نیز می تواند یکی از ثمرات ناگوار آن باشد که اراضی شمال استان همچنان قابل کشت و کار است. نتیجه بیابان زایی در این مناطق است.
اگر این جنبه از ماجرا نادیده گرفته شود، مطمئناً بحران محلی گرد و غبار بیش از گذشته در سرچشمه خارجی این پدیده افزایش می یابد و این استان شمالی دچار بلای جبران ناپذیری خواهد شد.
مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان نیز نسبت به این موضوع بی تفاوت نبوده و راهکارهای پژوهشی و علمی در این زمینه ارائه کرده است.
کارشناسان این مرکز بر این باورند که کشت برخی از گونه های گیاهی در اراضی شمال استان می تواند تا حدودی از بیابان زایی این منطقه جلوگیری کند، علاوه بر این می توان این اراضی را با علوفه های داخلی و محلی برای صنعت دامپروری و نیز کشت کرد. افزایش نرخ تبدیل ورودی که عامل مهمی در این صنعت است، کمک کرد.
این مرکز در بخش فنی و مهندسی کشاورزی نیز برای کاهش عملیات خاکورزی با ارائه فناوری جدید ساخت ماشینآلات معرفی شده است تا در کاهش فرسایش خاک و حفظ رطوبت خاک قدمی فراتر بگذارد.
در این میان عدم حمایت دولت از خرید تضمینی محصولاتی غیر از جو که کشت آن در این اراضی بازدهی پایینی دارد و لایههای زیرین خاک را بلااستفاده میگذارد و اصرار کشاورزان بر کشت این محصولات از چالشهایی است که بیش از این نباید حل شود. این نیاز به صبر داشت.
کارشناسان یکی دیگر از مزایای تنوع در کشت را سردرگمی آفات و در نتیجه کاهش مصرف سموم کشاورزی می دانند.
«علیرضا صابری» رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی استان گلستان در گفتگوی تفصیلی با خبرنگار بازار راهکارهای ارائه شده توسط این مرکز در مواجهه با چالش های پیش گفته را تشریح می کند که مشروح آن را در ادامه می خوانید.
* پیشنهاد مرکز تحقیقات برای مقابله با پدیده نوظهور ریزگرد در گلستان چیست؟
اخیراً استان ما با پدیده گرد کوچک مواجه شده است و این معضل محصول بی کشت ماندن اراضی شمال استان است و محصولاتی مانند سالیکورنیا، کوشیا و کینوا باید در آن کشت شوند. این زمین ها . . .
یافته های مرکز تحقیقات باید به صورت میدانی اجرا شود و برای برخی محصولات ضمانت خرید در نظر گرفته شود تا زمین های استان همیشه زیر کشت باشد.
«سالیکورنیا»، «کوشیا» و «کوینوا» برای کشت در اراضی شمالی استان معرفی شده است که متاسفانه کشاورزان آن منطقه اصرار به کشت جو دارند.
مرکز تحقیقات به دنبال ایجاد پوشش دائمی و همیشه سبز در این مناطق است و به همین منظور «صنوبر» به عنوان رقم مقاوم به خشکی و یخبندان معرفی شده است، اما به دلیل عدم تحمل خطر کشاورزان، آغاز این کشت است. مورد بازجویی و مقاومت کشاورزان قرار گرفت.
کشت جو علاوه بر عملکرد کم، سطوح پایینی خاک را بلااستفاده می کند، اما با این شرایط کشاورز همچنان حاضر به پذیرش تغییر نیست.
* مرکز تحقیقات در زمینه کاهش آفات و بیماری ها و تولید محصولات مقاوم چه اقداماتی انجام داده است؟
دولت گندم و کلزا را به عنوان وثیقه می خرد. اگر کشت قراردادی در برخی از محصولات متناسب با الگوی کشت اعمال شود، علاوه بر تشویق کشاورزان به کشت محصولات جدید، شاهد سردرگمی آفات و بیماری ها نیز خواهیم بود.
با توجه به شرایط اقلیمی گلستان، این استان بسیار بیشتر از سایر استان ها با آفات و بیماری ها مواجه است و بیشترین میزان بخور در این استان شمالی انجام می شود و در نتیجه بیماری های مختلفی پدید می آید. بنابراین باید به سمت تولید سالم و پایدار حرکت کنیم.
در بخش گیاه پزشکی مرکز تحقیقات به دنبال تولید ارقامی هستیم که نیاز به بخور کمتری داشته باشند زیرا کشت این ارقام منجر به کاهش هزینه برای کشاورز می شود.
* در مورد اداره آب و خاک پژوهشگاه توضیح دهید.
بخش آب و خاک مرکز تحقیقات به کودهای مورد نیاز بخش کشاورزی می پردازد. استفاده از برخی کودها در زمان مناسب محصول را در برابر سرما مقاوم می کند.
از آنجایی که گلستان از طریق زمین و دریا با سایر کشورها همسایه است، احتمال وقوع حملات بیوتروریستی در آنجا زیاد است، به همین دلیل از کشاورز می خواهیم برای خنثی کردن حملات احتمالی از برخی لوازم استفاده کند.
جلوگیری از تکه تکه شدن و تغییر کاربری اراضی با تعیین نوع خاک از دیگر وظایف مرکز تحقیقات این بخش است.
* آیا مرکز تحقیقات اقدام به مکانیزاسیون در حوزه کشاورزی کرده است؟
بله معاونت فنی و مهندسی مرکز تحقیقات به دنبال استفاده از مکانیزاسیون در کشاورزی و کاهش هزینه ها برای کشاورز است.
همگام سازی برداشت یکی از موضوعات مورد مطالعه در مرکز تحقیقات است. به عنوان مثال، ماشین هایی باید ساخته شوند که در هنگام برداشت پنبه به غوزه های نارس آسیب نرسانند.
در حال حاضر دستگاه هایی تولید شده است که بدون شخم زدن و همچنین حفظ کاه و کلش محصول قبلی محصول جدیدی ایجاد می کند. خاک ورزی باعث از بین رفتن رطوبت خاک می شود. کاهش تبخیر سطحی و همچنین کاهش فرسایش یکی از مزایای کشت با این ماشین ها می باشد. ضمناً بقایای کاه و کلش از محصول قبلی از نفوذ گرما به سطح خاک و از بین رفتن رطوبت جلوگیری می کند.
* مرکز تحقیقات در حوزه منابع طبیعی چه اقداماتی انجام می دهد؟
بخش منابع طبیعی در مرکز تحقیقات قرار دارد زیرا این تنها دولت است که از این بخش غفلت کرده است.
در سال های اخیر با هدف افزایش سرانه فضای سبز موضوع زراعت چوب مطرح شده است. در طرح کاشت یک میلیارد اصله کمک مهمی به گلستان پیش بینی شده است.
پیشگیری از شیوع بیماری ها در جنگل و احیای آن با جستجوی گونه های گیاهی جدید از اقدامات مرکز تحقیقات این اداره کل است.
تحقیقات ما در مورد مهاجم بودن پائولونیا کامل نیست، اما یکی از اساتید دانشگاه از گونهای خاص از این گیاه حمایت میکند و اشاره میکند که عیوب رایج در پالونیا در این رقم وجود ندارد.
* در مورد اداره امور دام و دامپزشکی مرکز تحقیقات توضیح دهید.
گلستان رتبه دوم تولید مرغ را در کشور دارد. در حال حاضر تمام جوجه ها وارداتی هستند و به دنبال معرفی نژاد “آریایی” در مرکز تحقیقات هستیم، اما تکمیل تحقیقات روی این نژاد نیازمند اعتبار و ایجاد فضای مرغداری است، زیرا مرغداری ها حاضر به پذیرش ریسک در این زمینه نیستند. احساس، مفهوم.
در صورت تامین اعتبار، آمادگی داریم تا نژاد آرین را آشکار کنیم و در عین حال به دنبال حفظ سایر نژادهای بومی هستیم.
از طرفی تغذیه دام با کیفیت بالا برای مرکز تحقیقات مهم است و به دنبال افزایش ضریب تبدیل نهاده و تولید علوفه ملی و محلی از طریق کشت دیم هستیم.
از جمله اهداف این بخش از مرکز تحقیقات، حفظ ذخایر ژنتیکی، معرفی نژادهای جدید دام و تغذیه مناسب دام می باشد.
مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی گلستان دارای 11 ایستگاه تحقیقاتی به مساحت 400 هکتار در سراسر استان است.