به گزارش بازار، جوزپ بورل، رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا در نشست خبری مشترک با فیصل بن فرحان وزیر امور خارجه عربستان سعودی در پاسخ به این سوال که با توجه به مذاکرات از سرگیری مذاکرات تمدید توافق هسته ای در وین، نظر وی درباره مشارکت کشورهای خلیج فارس در این توافق چیست؟، گفت: به عنوان هماهنگ کننده کمیسیون مشترک برجام (توافق هسته ای) از تمام انرژی و همه چیز خود استفاده خواهم کرد. تیم من برای موفقیت این مذاکرات. امیدوارم به زودی مذاکرات در وین با وزیر امور خارجه جدید ایران (حسین امیرعبداللهیان) آغاز شود.
بورل با اشاره به سفر اخیر امیر عبداللهیان به نیویورک برای شرکت در نشست فلسطین گفت: ما در نیویورک در این باره صحبت کردیم و پاسخ مثبت بود، البته تاریخ خاصی در نظر گرفته نشد. اما زمان رو به اتمام است و از سرگیری این مذاکرات مهم است.
وی افزود: درک می کنم که ایران برای بررسی پرونده مذاکرات به زمان نیاز دارد، اما سایر شرکای برجام نگران این تاخیر هستند. ما باید از این فرصت برای بازگرداندن سریع ایران به مذاکرات استفاده کنیم. من درک می کنم که این مذاکرات چقدر برای منطقه، به ویژه برای عربستان سعودی اهمیت دارد.
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا با بیان اینکه نگرانی عربستان از برنامه هسته ای ایران یکی از ارکان اصلی امنیت این کشور، اروپا، خاورمیانه و سایر نقاط جهان است، تصریح کرد: تفاوت زیادی بین ایران وجود دارد. تبدیل شدن به یک قدرت هسته ای و تبدیل شدن به یک قدرت هسته ای. به لطف این توافق، ما معتقدیم که از تبدیل شدن ایران به یک قدرت هستهای جلوگیری کردهایم و باید به کانالهای دیپلماتیک بازگردیم تا از این اتفاق جلوگیری کنیم.
بورل در پایان درباره مشارکت کشورهای منطقه گفت: منطقه به طور مستقیم در این مذاکرات شرکت نمی کند زیرا این مذاکرات بین ایران و برخی کشورها به نمایندگی از جامعه جهانی انجام می شود. نقش من فقط هماهنگی است و تلاش میکنم ایران را از یک طرف و جامعه بینالمللی را از طرف دیگر گرد هم بیاورم. اگرچه کشورهای منطقه و عربستان مستقیماً پای میز مذاکره قرار نگرفته اند، اما نگرانی های آنها مورد توجه قرار خواهد گرفت.
اظهارات بورل پس از آغاز مذاکرات وین در مارس 2022 با هدف احیای توافق هسته ای پس از تغییر دولت آمریکا در سال 2021 بیان شد.
علیرغم سطح پیشرفت، این مذاکرات به دلیل ادعاهای ایالات متحده و متحدان اروپایی آن مبنی بر حمایت نظامی ایران از روسیه در جنگ اوکراین با تهیه پهپادهای جنگی با مشکل مواجه شده است، ادعایی که بارها از سوی تهران و مسکو تکذیب شد. آنها علاوه بر دخالت در امور داخلی ایران، به بهانه «نقض حقوق بشر در ایران» با توقفی طولانی مواجه می شوند.
با این حال، ایران تاکید کرده است که اگر طرف مقابل اراده سیاسی لازم را در توافق از خود نشان دهد، آماده است تا یک «توافق خوب» را در وین نهایی کند تا تمامی تحریمهایی که منافع ملی ایران را تامین میکند، لغو کند.