بازار؛ گروه استان ها: عشایر قشر زحمت کش و پرتلاش جامعه هستند و وقتی صحبت از نقش آنها در اقتصاد می شود شاید در افکار عمومی چندان مهم به نظر نرسد اما بررسی ها و آمارهای ارائه شده نشان از نقش مهم و قانع کننده این کارگر مردمی در چرخه اقتصادی
به عبارت دیگر، جامعه عشایری طی دهه های اخیر به دلیل کاهش مشارکت جمعیتی کشور در روند توسعه، در زمینه گوشت قرمز به خودکفایی دست یافته و همزمان با انجام کوچ معکوس، توسعه را نیز در پی داشته است. از مشاغل روستایی افزایش اقامتگاه های بوم گردی، رشد روزافزون دامداری و دامپروری، افزایش جاذبه های گردشگری، استقلال کشور و افزایش صادرات نقش مثبتی داشته است.
از سوی دیگر عشایر با افزایش تولید فرش و گلیم و سایر محصولات دستباف و همچنین تولید محصولات صادراتی از جمله چرم و انواع سالامبور و روده به افزایش صادرات، کاهش واردات و کاهش نیز کمک کرده اند. وابستگی به صادرات نفت
استان ایلام نیز دارای 9 هزار خانوار عشایری شامل 60 هزار نفر معادل 11 درصد جمعیت استان ایلام است و در تولید گوشت، پشم، شیر، صنایع دستی، لبنیات و عسل نقش مهم و برجسته ای دارد.
این در حالی است که عشایر استان ایلام به دلیل نبود شبکه و زنجیره مرتبط برای فروش محصولات خود همواره با مشکلاتی از جمله غارت محصولات خود توسط بازرگانان مواجه هستند.
نبود زیرساخت برای فروش محصولات عشایری
مجتبی شیری یکی از عشایر استان ایلام در گفتگو با خبرنگار بازار گفت: فرش، پوشاک، محصولات چرمی، صنایع غذایی، کشاورزی، خشکبار و ادویه جات، لبنیات محلی، صنایع ماهیگیری، گیاهان دارویی و زینتی، صنایع دستی، خلاقیت . صنایع فرهنگی، گردشگری با کیفیت از تولیدات عشایر استان می باشد، چشم اندازی از سبک زندگی روستایی و عشایری.
وی افزود: متأسفانه نبود بازارچه دائمی صنایع دستی در شهرها و ضعف بازاریابی فعال متولیان امر برای تسهیل فروش، علاوه بر کاهش تمایل عشایر به تولید محصولات متنوع، به ناچار بسیاری از تولیدکنندگان لس ویلج را به این امر رسانده اند. مجبور به توسل به واسطه ها شده است.
کارشناس اقتصادی: در حال حاضر با وجود توسعه ساختار تجاری مدرن، بخش بزرگی از تولیدکنندگان ایلام که بسیاری از آنها کارگران عشایر استان هستند، از این چرخه جدید در امان نمانده اند.
اکرم فتحی یکی از زنان عشایری به خبرنگار بازار گفت: به دلیل نبود زیرساخت های مناسب فروش، محصولاتی که صدها ساعت متحمل ضرر و زیان شده ایم، با نازلترین قیمت از ما خریداری می شود و مردم به دست گیرندگان می فروشند. چند برابر قیمت می فروشد و فروش می رسد.
وی ضمن گلایه از نبود امکانات حمایتی کافی و حمایت موثر مسئولان منطقه، افزود: ماندگاری و ماندگاری محصولات عشایری به ویژه صنایع دستی که مستلزم تلاش و هزینه فراوان است، توجه و حمایت متولیان امر را می طلبد.
لزوم ایجاد بازارچه های دائمی برای فروش محصولات عشایری
فرشاد شهبازی کارشناس اقتصادی در گفت و گو با خبرنگار بازار گفت: در حال حاضر با وجود توسعه ساختار بازاریابی نوین، هنوز بخش بزرگی از تولیدکنندگان ایلام که تعداد زیادی از آنها را عشایر کارگری استان تشکیل می دهند، از این وضعیت در امان نمانده اند. چرخه جدید و هنرشان پشت حصار شهرهاست، با نازلترین قیمت ها و برندهایی که رنگ و رنج پارچه را ندیده اند، توسط دلالان و دلالان با قیمت های متعدد وارد بازار می شوند.
وی افزود: نبود بازار فروش محصولات عشایری باعث ورود تجار، ضرر و زیان تولیدکنندگان، کاهش انگیزه و رغبت آنها، تغییر چرخه امنیت غذایی، گرانی کالا و افت اقتصادی می شود. استان.
این کارشناس اقتصادی تصریح کرد: همچنین این جایگاه ویژه دولت را موظف به بهبود شرایط عشایر، توسعه زیرساخت ها، ارتقای سطح درآمد و کیفیت معیشت روستاییان و عشایر و همچنین کاهش نابرابری های موجود بین مناطق روستایی، عشایری و شهری می کند. جوامع، اقداماتی انجام دهند و بازارچه های دائمی برای فروش محصولات خود راه اندازی کنند.
اثرات ایجاد بازارچه بر اشتغال پایدار
عرضه محصولات کشاورزی و سنتی به روستائیان و گردهمایی برای تجلیل از فعالان نمایشگاه دستاوردهای روستایی و عشایری نه تنها فرصت مغتنمی برای تقویت معیشت روستاییان و عشایر و پایداری اقتصاد خانواده است، بلکه توانایی ویژه ای برای توسعه سرمایه گذاری های فرهنگ محور، فروش محصولات، ایجاد برند، ایجاد اشتغال پایدار و معرفی استان در سطح ملی و بین المللی.
مدیرکل امور عشایری استان ایلام: برای بازاریابی و فروش، برندسازی و بسته بندی محصولات شیک عشایری و حمایت از تولیدات عشایر این قشر زحمتکش استان تلاش می کنیم بازارچه های دائمی در همه جا ایجاد کنیم. استان برای فروش محصولات مختلف عشایر و روستاییان.
وی افزود: از سوی دیگر ایجاد و ساماندهی بازارچه ها، تنوع بخشی به تولیدات و محصولات روستایی و عشایری، استفاده از ظرفیت تعاونی های روستایی و مردمی شدن امور می تواند چرخه تحول را در روستاها تقویت کرده و به تسهیل امور منجر شود. سرمایه گذاری و اشتغال مولد است که از این نظر توجه ویژه به دستگاه های حضانت حائز اهمیت است.
راه اندازی بازارچه های دائمی در استان ایلام
مدیرکل امور عشایری استان ایلام در گفتگو با خبرنگار بازار گفت: استان ایلام به صنایع دستی، سوغات محلی، غذاهای محلی و سنتی، موسیقی آیینی، انواع شیرینی و نان، نوشیدنی های محلی، قالی، چیت، عسل اختصاص دارد. ، روغن، لبنیات و سایر محصولات خوراکی یا صنایع دستی عشایری از شهرت بسیار خوبی در سراسر کشور برخوردار است.
محمدجواد خانزادی افزود: برای بازاریابی و فروش، برندسازی و بسته بندی محصولات شیک عشایری و حمایت از تولیدات عشایر این قشر زحمتکش استان، در تلاش هستیم تا بازارچه های دائمی در اقصی نقاط استان برای فروش انواع محصولات عشایری ایجاد کنیم. و روستاییان
مدیر کل عشایر ایلام با اشاره به نقش عشایر در اقتصاد استان ایلام گفت: ارزش سالانه محصولات عشایر ایلام سه هزار و 500 میلیارد تومبه است.
وی با بیان اینکه عشایر استان نقش مهمی در توسعه اقتصادی استان در زمینه تولید محصولاتی مانند گوشت قرمز، پشم، شیر، روغن حیوانی و … دارند، گفت: از کل 500 میلیارد تومان است. تولید عشایر استان ایلام برای تولید روغن است و یک دام اختصاص دارد.
وی افزود: عشایر استان ایلام سالانه بیش از 400 تن روغن حیوانی تولید و مصرف می کنند.
مدیرکل امور عشایری استان ایلام تصریح کرد: مطالعات و طراحی لوگو به منظور نشانه گذاری تولید روغن حیوانی توسط عشایر استان انجام شده است و پس از اخذ مجوزهای لازم در ماه های آینده این محصول به بازار عرضه خواهد شد. با نام ایلام
مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری نیز در این خصوص در گفت و گو با خبرنگار بازار اظهار داشت: بر اساس برنامه ریزی های انجام شده، برپایی بیش از 16 نمایشگاه فروش صنایع دستی در دستور کار قرار گرفته است.
فرزاد شریفی افزود: در ادامه با توجه به تجربه موفق سال گذشته برای ارائه آثار و هنر مردم ایلام، برگزاری نمایشگاه های بین المللی از اولویت های دستگاه های اجرایی است.
ایجاد بازار ویژه فروش لبنیات و صنایع دستی عشایر راهکار مناسبی برای حمایت از این قشر مولد است که باید مورد توجه مسئولان قرار گیرد.