دکتر علیرضا مهدوی در آستانه روز جهانی سکته مغزی با اشاره به اینکه سکته مغزی به عنوان سکته مغزی نیز شناخته می شود، گفت: این حالت معمولا زمانی رخ می دهد که خون رسانی به قسمتی از مغز قطع شود. در این حالت، عروق مسدود شده یا خونریزی می کنند، در هر دو مورد ممکن است خون به قسمت هایی از مغز نرسد.
نسبت 85% انسداد شریان در سکته مغزی
وی افزود: 85 درصد حملات مغزی از نوع انسداد عروقی است که در صورت طولانی شدن این وضعیت، قسمتی که خونرسانی به آن قطع شده از بین می رود. در واقع خون و اکسیژن به مغز نمی رسد و سلول های مغز از بین می روند. به طور کلی، اگر انسداد رگ های مغزی سریع تر درمان شود، یک بیماری خوش خیم تر است.
اهمیت درمان سریع بیماران
معاون فنی مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت، تسریع در درمان بیماران سکته مغزی را برای جلوگیری از بروز مشکلات گستردهتر برشمرد، زیرا در صورت وقوع، عوارض افزایش یافته و حتی ممکن است منجر به مرگ شود.
تاثیر عجیب واکسن آنفولانزا بر مغز
سکته مغزی دومین عامل مرگ و میر در ایران است
وی با اشاره به اینکه سکته مغزی دومین عامل مرگ و میر در ایران است، گفت: سکته مغزی شایع ترین علت ناتوانی در بیماری های مغزی و عصبی است. سکته مغزی یک عارضه عروقی است که می تواند باعث آسیب مغزی و ناتوانی طولانی مدت شود. شدت ناتوانی ناشی از سکته مغزی با درجه ایسکمی و زمان مداخله مرتبط است.
بروز سالانه 550000 سکته مغزی در کشور
وی ادامه داد: در کشور ما سالانه به طور متوسط 550 هزار نفر دچار انواع سکته مغزی می شوند و به طور معمول 15 درصد از این آمارها همزمان یا مدتی بعد باعث مرگ می شوند.
لحظه طلایی 4 ساعت درمان سکته مغزی
مهدوی با تشریح دو طرح 724 و 247 که در حوزه درمان بیمارستانی اجرا می شود، تصریح کرد: خدمات مربوط به سکته های مغزی و قلبی باید به صورت 24 ساعته و هفت روز هفته ارائه شود تا در اسرع وقت از آسیب ها پیشگیری شود. تا جایی که ممکن است. تا جایی که ممکن است. اگر سکته مغزی حاد در 4 ساعت اول درمان شود، 30 درصد بیماران به طور کامل بدون عارضه بهبود می یابند. سکته مغزی یک فوریت پزشکی است که درمان آن دوران طلایی است.
علائم سکته مغزی چیست؟
معاون فنی مرکز مدیریت بیماری های واگیر وزارت بهداشت درباره علائم سکته مغزی توضیح داد: تشنج، گیجی، سفتی گردن، مشکل در تکلم، ناتوانی در درک حرف دیگران، بی حسی دست، صورت و پا. ، دوبینی، تاری دید، نابینایی یک یا دو چشم، سردرد شدید همراه با حالت تهوع و گیجی، مشکل در راه رفتن و … مجموعه ای از علائم هشدار دهنده در مورد بروز سکته مغزی است و هر یک می تواند به تنهایی در فرد ظاهر شود. و در مورد شروع سکته هشدار می دهند.
سکته را جدی بگیرید
وی در خصوص سکته خاموش گفت: این افراد به طور موقت تعادل، حافظه، کنترل عضلات، توانایی شناختی و… را از دست می دهند. بدون دلیل و موقتی بودن این علائم نشان دهنده عبور خطر نیست، بلکه فرد باید خود را جدی بگیرد و به مراکز درمانی مراجعه کند.
وی افزود: با توجه به بروز برخی علائم مانند ناتوانی در بالا بردن بازوها، عدم وضوح بیان و … باید از فرد بخواهیم که سعی کند لبخند بزند تا مشخص شود دو طرف صورتش متقارن است یا خیر. . . در این شرایط، زمانی که برای اطلاع رسانی اضطراری داریم بسیار مهم است.
شایع ترین علل پارگی رگ های مغزی.
مهدوی درباره علائم خطر سکته های هموراژیک که با پارگی رگ های مغزی رخ می دهد، توضیح داد: مغز بافت نرمی در حفره ای محدود و سخت است و خونریزی تنها در این قسمت تهدید و فشار بر مغز است. شایع ترین علل پارگی رگ های مغزی فشار خون بالا کنترل نشده، استفاده بیش از حد از داروهای ضد انعقاد، نقص در عروق مغزی و ضربه به سر است.
وی افزود: عواملی مانند دیابت، افزایش سن، ویروس کرونا، آریتمی قلبی، استعمال دخانیات، کلسترول بالا، سابقه خانوادگی، آپنه خواب و… در سکته های انسدادی موثر است.
خطر ابتلا به سکته مغزی با کرونا
معاون فنی مرکز مدیریت بیماری های واگیر وزارت بهداشت با تاکید بر اینکه نمی توان به طور دقیق گفت که مبتلایان به کرونا در معرض خطر سکته مغزی بعد از بهبودی هستند، تصریح کرد: در واقع افرادی که در همان زمان به کرونا مبتلا شده بودند، خطر سکته مغزی بالاتری داشتند.
چگونه از سکته مغزی جلوگیری کنیم؟
وی در خصوص پیشگیری از سکته مغزی گفت: فعالیت بدنی منظم، رژیم غذایی سالم، عدم استفاده از دخانیات و الکل، استفاده منظم از داروهای فشار خون و دیابت از مهم ترین راه های پیشگیری از سکته مغزی است. در واقع، مردم باید در مورد مورد دوم بدانند: اگر داروهای فشار خون و دیابت مصرف می کنند، آنها را به طور منظم مصرف کنند و مصرف آنها را قطع نکنند.
بروز سکته مغزی در مردان بیشتر از زنان است
وی افزود: طبق آخرین بررسی های انجام شده در طرح 1400 گام دریافتیم که 1.4 درصد از افراد بالای 18 سال اعلام کرده اند که پزشک سابقه سکته مغزی را در آنها تشخیص داده است که این آمار در مردان بیشتر از مردان گزارش شده است. زنان. این درصد در شهر و شهرستان تفاوت چندانی نداشت و هر دو تقریباً یکسان بودند. وقوع جدید سکته مغزی در سال گذشته (بازه زمانی مطابق با زمان مطالعه داده شده است) در 0.22 درصد از جمعیت بالای 18 سال گزارش شده است. وجود سابقه خانوادگی سکته مغزی نیز در 12.5 درصد از مردان زیر 55 سال و زنان زیر 65 سال گزارش شده است.
فشار خون بالا در 32 درصد از جمعیت بالای 18 سال کشور
مهدوی با اشاره به اینکه 32 درصد افراد بالای 18 سال مبتلا به فشار خون هستند، ادامه داد: تغییر سبک زندگی به درستی و به حداقل رساندن عوارض مهم است.
نقش بیماری های غیر واگیر در مرگ های زودرس
وی افزود: به طور کلی در مورد بیماری های غیرواگیر، هدف ما کاهش مرگ و میر و معلولیت های زودرس در افراد زیر 70 سال است. متأسفانه حداقل یک سوم مرگ و میر در افراد زیر 70 سال ناشی از بیماری های غیرواگیر است که حدود 50 درصد آن مربوط به سکته مغزی است.