خبرگزاری مهر – گروه استان ها – سکینه نام: بزرگراه ارومیه – تبریز یکی از پروژه های زیربنایی حوزه راه در منطقه شمال غرب است، این بزرگراه علاوه بر کاهش 10 کیلومتری فاصله دو شهر در صورت تکمیل، بستری برای رشد و شکوفایی اقتصادی منطقه شمال غرب و توسعه صنعت گردشگری در مناطق اطراف دریاچه ارومیه خواهد بود.
پروژه بزرگراه تبریز ارومیه به طول تقریبی 164 کیلومتر از شهر ارومیه آغاز شده و از طریق پل بین دریاچه ارومیه و جزیره اسلامی با عبور از جاده خسبان تی و جنوب شهر سهند به شهر تبریز متصل می شود.
این پروژه در 6 قسمت اجرا می شود که قسمت اول و دوم آن در محدوده جغرافیایی آذربایجان غربی واقع شده است و روند اجرای آن از قسمت سوم که در استان آذربایجان واقع شده است به پایان رسیده است. شرقی و غربی. اما پس از یک دهه، یک سوم از این پروژه در هاله ای از ابهام رها شده است.
عزل پیمانکار و واگذاری پروژه به پیمانکار جدید
با توجه به قرار گرفتن این بزرگراه در انتهای آذربایجان شرقی، گفته می شود این پروژه مزیت اقتصادی برای استان آذربایجان شرقی ندارد، اما برعکس، تکمیل بزرگراه ارومیه – تبریز اقتصادی و حمل و نقل زیادی دارد. مزایا . آذربایجان غربی: با وعده های مکرر اراده ای برای اصلاح کاستی ها وجود ندارد.
در حال حاضر مدیریت ساخت بزرگراه ارومیه – تبریز که از سال 1398 آغاز شده است در اختیار وزارت راه و شهرسازی است اما تاخیر در خروج پیمانکار و جذب سرمایه گذاران جدید کند و متوقف شده است. اجرای این پروژه و یکی از چالش های اصلی و مطالبات جدی مردم است.
بر اساس وعده مسئولان این پروژه با حذف پیمانکار قدیمی به پیمانکار جدید واگذار شد و این پروژه هم اکنون در حال اجراست اما به دلیل کندی روند اجرایی، امسال این پروژه به اتمام نمی رسد.
آزاده راه ارومیه – تبریز در 6 قطعه اجرا می شود، قطعه اول به طول 24.5 کیلومتر از ارومیه تا ساحل غربی دریاچه ارومیه، قطعه دوم به طول 15.5 کیلومتر و بر روی خاکریز دریاچه ارومیه واقع شده است و قطعه سوم به طول 15.5 کیلومتر است. طول آن 29 کیلومتر است و از ساحل شرقی دریاچه ارومیه تا سه راهی سرای (جزیره اسلامی) یک کیلومتری است.
قطعه سوم این پروژه که نیاز به تخصیص دارد، از ساحل شرقی دریاچه ارومیه تا سه راهی سرای (جزیره اسلامی) به طول 29 کیلومتر است و مسیر مصوب این قسمت عبور از اطراف جزیره اسلامی و یا … گزینه منطقه ساحلی دریاچه ارومیه اما بنا به درخواست مسئولان استان و شریک در حال تلاش برای تغییر کریدور این قسمت از گزینه ساحلی به گزینه کوهستانی با احداث تونل هستند.
ساخت قطعه سوم بزرگراه ارومیه به تبریز «از آق گنبد تا سرای» و ادامه ساخت تونل ها به دلایل مختلف از پیمانکار بخش خصوصی سلب شد، اما پس از مدتی طولانی بخشی از پروژه هنوز تعیین تکلیف نشده است.
پیش بینی بهره برداری از پروژه بزرگراه آزاد ارومیه – تبریز تا تابستان سال آینده
یکی از نمایندگان مردم ارومیه در شورای اسلامی در خصوص وضعیت فعلی اتوبان ارومیه – تبریز در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: این بزرگراه از سال 1398 با مجوز دولت اقتصادی به بنیاد تعاون فرجا واگذار شد. شورا و عدم تشریفات: قطعه در حال حاضر در حال اجراست، اما با وجود تکمیل قطعات 1 و 2 پروژه در سمت ارومیه، هنوز تحویل داده نشده است.
سیدسلمان ذاکر با بیان اینکه قسمت سوم این طرح با جابجایی از توبری به روستای سرای و هم اکنون از روستای آق گنبد به روستای سرای در نظر گرفته شده است، گفت: دو تونل رفت و برگشت باید در این مسیر اجرا شود که هر تونل به طول یک کیلومتر و 400 متر اما هنوز اقدامات قابل توجهی در این زمینه انجام نشده است.
نماینده مردم ارومیه در شورای اسلامی با انتقاد از عملی نشدن وعده های وزارت راه در خصوص آزاد راه ارومیه – تبریز گفت: در حال حاضر با برکناری پیمانکار قدیمی و واگذاری به جدید. پیمانکار، روند اجرای پروژه خوب است، اما باید تسریع شود.
ذاکر با اشاره به اینکه پیش بینی می شود پروژه بزرگراه ارومیه – تبریز تا تابستان سال آینده به اتمام برسد، گفت: با تکمیل این پروژه شاهد کاهش تصادفات در سمت ارومیه و در عین حال صرفه جویی در مصرف سوخت خواهیم بود. .
لزوم تعیین تکلیف قطعات 1 و 2 آزاد راه ارومیه – تبریز
مدیرکل راه و شهرسازی آذربایجان غربی همچنین با تاکید بر اینکه تکمیل تونل های پروژه بزرگراه ارومیه – تبریز باید به مطالبه عمومی تبدیل شود، تصریح کرد: این پروژه در مجموع 164 کیلومتر طول دارد و ساخت آن در شش قطعه تعریف شده است. بخشهایی که قسمتهای 1 و 2 آن در حوزه آذربایجان غربی و قسمتهای 3 تا 6 در منطقه آذربایجان شرقی است.
محسن حمزه لو ادامه داد: برای تسهیل ارتباط کریدور جاده ای غرب کشور و همچنین بزرگراه بین المللی ارومیه-سرو با مرکز کشور باید قسمت های باقی مانده از بزرگراه ارومیه- تبریز تکمیل شود. و با توجه به نقش پدافند غیرعامل این پروژه می توان گفت که قطعه تمام شده است. 3 بزرگراه ارومیه – تبریز توسعه حیاتی و زیرساخت های لازم برای بخش های اقتصادی، صنعتی، کشاورزی و گردشگری آذربایجان غربی محسوب می شود.
مدیرکل راه و شهرسازی آذربایجان غربی یادآور شد: مراحل ساخت قطعات 1 و 2 بزرگراه ارومیه – تبریز در آذربایجان غربی به پایان رسیده و پل روی دریاچه ارومیه بخشی از قطعه 2 این بزرگراه است. ، اما به دلیل اختلاف پیمانکار و شرکت ساخت و توسعه راه و اداره کل راهداری آذربایجان غربی، این دو قطعه تحویل نشده و هنوز تکلیف مشخص نشده است.
مدیرکل راه و شهرسازی آذربایجان غربی با بیان اینکه طی این فراخوان قطعات سوم تا ششم این پروژه با مبلغ 12 همت به پیمانکار جدید واگذار شد، گفت: این پروژه از مصوبات بازدید است. رئیس جمهور و هیئت دولت در استان و تخصیص باید در اسرع وقت مشخص شود.
با عنایت به همسایگی استان آذربایجان غربی با کشورهای ترکیه و عراق و کشورهای متعدد منطقه قفقاز، بهره برداری از بزرگراه تبریز- ارومیه می تواند زمینه ساز نقش موثرتر منطقه شمال غرب در سیاست توسعه منطقه باشد. روابط کشورمان با همسایگانش