به گزارش خبرنگار سیاسی حیات؛ لایحه عفاف و حجاب اردیبهشت ماه امسال با 9 ماده توسط قوه قضائیه تدوین و به دولت ارسال شد. دولت نیز پس از تغییرات مورد نظر این لایحه را با 15 ماده در خرداد ماه به مجلس فرستاد و نمایندگان مجلس با الحاق 55 ماده به این لایحه و در نهایت در 29 شهریور ماه آن را به 70 ماده رساندند. با ۱۵۲ رای دادن ۳۴ رای مخالف و ۷ رای ممتنع تصویب شد و به شورای نگهبان ارسال شد. شورای نگهبان پس از برگزاری ده جلسه بررسی این لایحه، ایرادات و ابهاماتی را مشاهده و آن را به مجلس بازگرداند. بر اساس اعلام شورای نگهبان آنچه باعث بازگشت این لایحه جنجالی به مجلس شده، ابهامات موجود در این لایحه از جمله نامشخص بودن حدود ضوابط مصوب در برخی موارد، عدم تعریف برخی تفاسیر و اصطلاحات برداری است. تفسیر، ابهام در رابطه برخی از احکام مصوب با مصوبات شورای عالی. هدف انقلاب فرهنگی و مغایرت برخی از مواد با اصل 75 قانون اساسی افزایش هزینههای عمومی یا کاهش درآمدهای عمومی بدون پیشبینی وسایل تامین یا جبران آن بود. در گزارش زیر به بررسی دلایل رد این لایحه توسط شورای نگهبان و روشن شدن ابهامات می پردازیم.
پیش از بررسی دلایل رد این لایحه جنجالی از سوی شورای نگهبان، به بررسی ایرادات مجمع تشخیص مصلحت نظام به لایحه عفاف و حجاب می پردازیم.
عیوب مجموعه عیب یابی ماسلات چه بود؟
29 مهر بود که اولین نظر شورای تشخیص درباره لایحه عفاف و حجاب منتشر شد که بر اساس آن بند 3 ماده 13 این مصوبه مورد بحث و بررسی قرار گرفت. این ماده معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان رئیس جمهور را موظف به رعایت اهداف این قانون از جمله بررسی تداوم همکاری ها و حمایت های قانونی شرکت های دانش بنیان، پارک های علم و فناوری، مراکز رشد و کارخانجات نوآوری کرده است. خانه های خلاق و سایر مراکز تحت نظارت معاونت آموزشی که به هر نحوی برهنگی، بدحجابی، برهنگی و بدحجابی را ترویج یا تبلیغ می کنند و یا مدیران، کارمندان و پژوهشگران آنها مرتکب رفتار مذکور می شوند، در نهایت شورای عالی موارد را مورد توجه قرار داد. نظارت بر این ماده از مصوبه مجلس از حیث ابهام در تعریف واژه هایی مانند عفاف، بی حجابی، بدحجابی و … مغایر بند 9 از بند 3 سیاست های کلی قانون گذاری است.
در همین جلسه شورای عالی نظارت، ماده 32 مصوبه مجلس در مورد لایحه قانون عفاف و حجاب را که وظایف عمومی و مسئولیت اجتماعی در حوزه حجاب را تعریف می کرد، بررسی کرد که بخشی از این ماده در برخی تفاسیر و تاثیر آن دارای ابهام بود. از گزارش های فوق الذکر در تصمیمات مسئولین ذیربط مغایر بند 3 بند 9 سیاست های کلی نظام مقننه و قسمتی دیگر از آن «التزام عملی به عفاف و حجاب در محیط کار و خارج از وی» و در فضای مجازی شرط صدور و تمدید پروانه فعالیت برای اعضای مؤسسات «کارشناس خصوصی مسئول خدمات عمومی» مغایر با سیاستهای کلی نبوده است.ماده 23 میگوید: «التزام عملی به عفاف و حجاب در محیط کار و در خارج از آن و در فضای مجازی، شرایط جذب، استخدام، استخدام، همکاری مستمر، ترفیع، ترفیع، طبقه بندی، انتصاب و برخورداری از امتیازات ارشد و «استخدام در دستگاه های اجرایی موضوع ماده (3) این قانون نیز می باشد. به عنوان مراکز آموزشی و پژوهشی اعم از دولتی و غیردولتی و عمومی و دانشگاه آزاد اسلامی مسئولین ذیربط موظفند بر اساس گزارش مستند مردمی اقدام نمایند. مقامات و مقامات کنترلی.»
در روز اول آبان ماه، مواد 58 و 59 در مجمع عالی نظارت مجمع تشخیص مصلحت نظام مورد بررسی قرار گرفت و اعضای شورای عالی نظارت متوجه شدند واژه های به کار رفته در این بندها دارای ابهام بوده و جرم انگاری آنها مغایر با سیاست های کلی مجمع تشخیص مصلحت نظام است. سیستم حقوقی را می دانستند
بر اساس ماده 58 این لایحه، هرکس مرتکب اعمال نامتعارف یا توهین یا تهاجمی به امر معروف و نهی از شرع و منکرات قانونی عفاف و حجاب شود به جزای نقدی درجه پنج محکوم خواهد شد. بر اساس ماده 59، هرگونه تعرض، نافرمانی، اخلال و اخلال در اجرای این قانون ممنوع است و علاوه بر ضبط ابزار و ادوات مربوط، در صورتی که رفتار ارتکابی در قانون مجازات شدیدتری نداشته باشد مرتکب به حبس تعزیری درجه شش یا جزای نقدی درجه پنج محکوم خواهد شد.
ایرادات مصوب شورای نگهبان
طبق تبصره 2 ماده 47 قانون حجاب که به حدود و ضوابط پوشش مردانه در اماکن عمومی می پردازد، از نظر ابهام برخی از کلمات به کار رفته در آن و کاربرد آن در کلیه اماکن عمومی از جمله ورزشگاه ها. . و باشگاه های ورزشی که باید شامل استفاده از پوشش های خاص باشد نیز مورد اعتراض قرار گرفت. در یادداشت نمایندگان مجلس به تعریف مبهمی از بدپوششی مردانه اشاره شده است. در تبصره ۲ ماده ۴۷ این قانون، بدلباس مردانه عبارت است از استفاده از لباس یا لباسی که قسمتی از بدن را زیر سینه یا بالای شانه نشان دهد. موضوعی که حتی پخش مسابقات ورزشی از رادیو نیز با سانسور مواجه شد.
موضوع دیگری که شورای نگهبان مطرح کرد، واگذاری وظایف قانونگذاری مجلس به قوا یا نهادهای دیگر است. شورای نگهبان بر این باور است که در ماده (۷۰) این مصوبه، برخی از موضوعات تقنینی که مفاد آن در قانون مجازات اسلامی و قانون آیین دادرسی کیفری تعیین شده است، مشمول آییننامههای مصوب رئیس قوه قضائیه شده است. . مهم ترین نکته این مقاله «نحوه شناسایی» افراد بی حجاب و تعیین سازوکار «اسناد» آنهاست که به قوه قضاییه واگذار شده است. این در حالی است که به گفته برخی حقوقدانان، استفاده از دوربین های شهرداری برای مستندسازی افراد بی حجاب و یا فیلمبرداری مخفیانه از افراد بی حجاب توسط عوامل شهری، مجوز قانونی از مجلس ندارد.
حال باید منتظر ماند تا شورای اسلامی ایرادات و ابهامات شورای نگهبان را رفع و به شورای نگهبان بازگرداند.