به گزارش بازار، رؤسای اتاق های سراسر کشور اخیراً در نشستی با هیئت رئیسه اتاق ایران، با توجه به چالش های اقتصادی حاکم بر فضای کسب و کار، بر لزوم بررسی عملکرد نظام جامع کسب و کار تاکید کردند. در صدور کارت بازرگانی و وضعیت غیر شناسنامه. به گفته آنها، با این ارزیابی اتاق ایران که تا سال 2018 مسئولیت صدور کارت بازرگانی را بر عهده دارد، می تواند از اتهامات وارده به خود رهایی یابد.
بر اساس آمار و اطلاعات مورد تایید دستگاه های دولتی، با وجود واگذاری صدور کارت بازرگانی به سامانه جامع تجارت که توسط سازمان توسعه تجارت اداره می شود، همچنان از کارت های بدون شناسه در کشور استفاده می شود. .
پیشنهاد بررسی و ارزیابی وضعیت صدور کارت بازرگانی توسط محمدصادق حمیدیان رئیس اتاق شیراز مطرح شد.
وی تاکید کرد: باید وضعیت صدور کارت بازرگانی و آنچه که کارت یکبار مصرف نامیده می شود مورد ارزیابی قرار گیرد چرا که اتاق ایران همواره متهم ردیف اول در این حوزه بوده است و امروز که سامانه جامع تجاری الزامی است برای صدور کارت ویزیت باید شرایطی را که باید رعایت شود تا اتاق از همه این اتهامات پاک شود، ارزیابی کنید.
حسین صلاح ورزی، رئیس اتاق ایران نیز با استقبال از این پیشنهاد، تهیه این گزارش را ضروری دانست و در ادامه به مجموعه اقداماتی که در دو هفته گذشته توسط هیئت رئیسه اتاق ایران انجام شده اشاره کرد.
وی اصلاح روند بودجه در اتاق ایران، اصلاح ساختار اتاق، جلسات مستمر با سفرای برخی کشورها و سفرای ایران در سایر کشورها، دیدار با رئیس فدراسیون اتاق های کشور را برشمرد. امارات در حاشیه نمایشگاه جیتکس جهانی دبی و توافقات خوبی که در این نشست حاصل شد.
در ادامه محمد لاهوتی، رئیس کمیسیون توسعه صادرات غیرنفتی خانه ایران، دعوت شده به این جلسه، در خصوص اجرای تعهد مبادله ای از سال 1396 گفت: از آن زمان به دلیل عدم توافقات مشترک در زمینه زیرساخت های تجاری و به دلیل پس از اعمال تحریم ها، کمیته اقدام ارزی در مجلس ایران تشکیل شد تا چالش های پیش آمده در آن زمان مطرح و بررسی شود.
بر اساس اظهارات وی، نقش کمیته در مسائل پولی به تدریج تقویت شد تا جایی که دبیرخانه آن به سازمان توسعه تجارت و در نهایت به بانک مرکزی واگذار شد.
این فعال اقتصادی با بیان اینکه موضوع تکلیف ارزی ابتدا با مصوبه هیات وزیران اجرایی شد و سال گذشته مصوبه مجلس را دریافت کرد، گفت: بر اساس مصوبه مجلس، دبیرخانه ارزی این کمیته به شورای عالی ارز منتقل شد. بانک مرکزی و به همین دلیل امروز شاهد پررنگتر شدن نقش بانک مرکزی هستیم. ما در زمینه صادرات و ارز هستیم.
لاهوتی ادامه داد: در قانون جدید ابتدا به حضور نماینده خانه ایران در کمیسیون ارز اشاره ای نشده بود اما با پیگیری های انجام شده نماینده خانه ایران به عنوان بخش خصوصی هنگام حضور در جلسات معرفی شد. کمیته تغییر اکنون بر اساس این قانون صادرکنندگان کالاهای گروه اول باید ظرف 80 روز ارز خود را وارد سامانه نیما کنند که شامل پتروشیمی، صنایع معدنی و کالاهای تولیدی دولت می شود. کالاهای گروه دوم می توانند ارز خود را با 7 روش تامین کنند و باید ظرف مدت 4 ماه به تعهدات پولی خود عمل کنند.
رئیس کمیسیون توسعه صادرات غیرنفتی خانه ایران با ابراز نگرانی از کاهش 7 روشی که برای تامین ارز صادرکنندگان بخش خصوصی در نظر گرفته شده است، گفت: به نظر می رسد روش عرضه نیما در حال گرفتن است. قوی تر و روش های دیگر ضعیف تر می شوند. از سوی دیگر مصوباتی در کمیته داریم که هنوز اجرایی نشده است، مانند ابلاغ ۱۴ ماه پیش شرایط پرداخت ریالی تعهد ارزی ۱۳۹۶ که هنوز بلاتکلیف است. در واقع نهادها خود را موظف به اجرای سیاست های بالادستی نمی دانند و این موضوع به چالش تبدیل شده است.
همچنین علی اکبر عبدالمالکی، رئیس اتاق سنندج نیز پیشنهاداتی را برای تسهیل شرایط بازگشت و تامین ارز ارائه کرد. در ادامه فرج الله معماری، رئیس اتاق سمنان خاطرنشان کرد: اگرچه بانک مرکزی از اجرای برخی راهکارهای تسهیل گری جلوگیری می کند، اما باید به موضوع رسیدگی و با جدیت بیشتری وارد عمل شویم. در این شرایط وقوع یک فاجعه قابل پیش بینی است.
محمد قاسمی، رئیس مرکز تحقیقات اتاق ایران درباره بحث پولی گفت: در برنامه هفتم دو بند در سیاست های پولی وجود داشت که فرآیندها را با مشکل مواجه می کرد. دولت ارز را یک متغیر سیاسی و نه اقتصادی می داند. بنابراین نسبت به اثرات اقتصادی آن بی تفاوت است.
مهدی طبیب زاده، رئیس اتاق کرمان، معافیت صادرات محصولات کشاورزی و فرش را که بنا به دلایلی با وجود نظرات مثبت در مجلس تصویب نشد، مورد تاکید قرار داد. وی بر بازگشت به این موضوع تاکید کرد.
لاهوتی بعداً درباره موضوع کارت بازرگانی یکبار مصرف و قانون مربوط به کارت بازرگانی گفت: طبق قانون کارت بازرگانی که صادر می شود تنها می تواند در سال اول 500 هزار دلار صادرات داشته باشد در حالی که گاهی دولت این قانون را اجرا نمی کند. و گمرک اعلام می کند که نمی تواند این 500 هزار دلار را تعیین کند.
در قسمت بعدی این جلسه محمود نجفی عرب رئیس اتاق تهران به برخی چالش های اقتصادی اشاره کرد و گفت: در تلاش هستیم تا برخی از مشکلات اصلی را شناسایی و بررسی های دقیقی بر روی آنها انجام دهیم و در نهایت راهکارهای پیشنهادی خود را ارائه کنیم. به دولت
در این راستا مطالعه ای با همکاری سازمان ها و دانشگاه شریف در مورد قیمت گذاری تجویزی انجام دادیم. البته این تحقیق در 10 صنعت به صورت جداگانه انجام شده است. لبنیات، داروسازی و…
وی با اشاره به اینکه در برنامه هفتم توسعه بر قیمتهای دستوری تمرکز شده و بر توقف آن تاکید شده است، گفت: کالاها و خدماتی که ارز ترجیحی دریافت میکنند یا توسط دولت تولید میشوند یا جزو کالاها و خدمات انحصاری هستند، مشمول قیمتهایی هستند که به نظر میرسد قیمت ترجیحی دارند. ارز به عنوان شرطی که یک محصول مشمول قیمت گذاری اجباری شود مشکل ساز خواهد بود.
در ادامه جلسه، روند مطالعه انجام شده در مورد صنایع لبنی تشریح شد.