به گزارش خبرگزاری مهر، بر اساس سیاست های پولی و بانکی بانک مرکزی طی چند ماه گذشته، رشد نقدینگی در مسیر نزولی قرار گرفته است که از ۳۹ درصد در سال ۱۴۰۰ به ۲۶.۹ درصد در شهریور ۱۴۰۲ رسیده است. روانی نقدینگی نیز دچار کاهش شدید شده است. به گونه ای که رشد پول – به عنوان جزء نقدینگی – در مهرماه سال جاری طی یک روند نزولی از دامنه بیش از 70 درصدی در اکثر هفته های اسفند 1401 به سطح 39 درصد رسیده است.
کنترل تورم و ثبات کلان اقتصادی از عوامل اصلی افزایش رونق هستند
بر اساس این گزارش، بانک مرکزی در واکنش به برخی مطالب روزنامه ها که بخشی از کاهش تورم در یکی دو ماه اخیر را به رکود بازارها و سیاست انقباضی بانک مرکزی نسبت داده اند، اعلام کرد: اشاره به رکود اقتصادی بدون ذکر آمار و ارقام مرجع صحیحی نیست و انتظار این است که تحلیل بر اساس ارائه آمار و شواهد صحیح ارائه شود.
بانک مرکزی بر اساس ماموریت اصلی خود در زمینه کنترل و ثبات تورم قیمت (که منافع آن به عموم مردم و تمامی فعالان اقتصادی خواهد رسید) در راستای تنظیم سیاست های پولی، کنترل رشد ترازنامه بانکی و اجرای سیاست های تثبیت اقتصادی برای کنترل انتظارات تورمی و تورم اقداماتی انجام داده است.
زیرا تورم بالا و مزمن اثرات مخرب بسیاری بر اقتصاد دارد. از پیامدهای آن می توان کاهش قدرت خرید مردم، کاهش رفاه اجتماعی، غیرقابل پیش بینی بودن اقتصاد، خروج سرمایه و افزایش شکاف درآمدی را نام برد. بنابراین کنترل تورم و ثبات اقتصاد کلان از عوامل اصلی تاثیرگذار بر افزایش رفاه و رشد اقتصادی محسوب می شود.
بنابراین، اکثر بانک های مرکزی در جهان کنترل تورم را به عنوان هدف اصلی سیاست پولی خود دنبال می کنند. اجرای همزمان این سیاست ها و ایجاد آرامش و ثبات در بازارهای دارایی (مسکن، ارز، طلا و خودرو) منجر به کاهش رشد نقدینگی شده است. به گونه ای که رشد متغیر مذکور از 39 درصد در سال 1400 به 1/31 درصد در سال 1401 و 9/26 درصد در شهریور 1402 کاهش یافته است.
همچنین پس از اتخاذ سیاست های فوق الذکر، روانی نقدینگی به شدت کاهش یافته است. به گونه ای که رشد پول – به عنوان جزء نقدینگی – در مهرماه سال جاری طی یک روند نزولی از دامنه بیش از 70 درصدی در اکثر هفته های اسفند 1401 به سطح 39 درصدی رسید.
سرعت رشد پول معیاری برای وضعیت انتظارات تورمی است، بنابراین افزایش آن نشان دهنده نگرانی جامعه در مورد رشد قیمت و تلاش برای تبدیل پول به دارایی ایمن و ضد تورم است. از سوی دیگر کاهش سرعت رشد پول حاکی از فروپاشی انتظارات تورمی و بازگشت اعتماد و آرامش به جامعه نسبت به ثبات قیمت است. میزبان.
رشد اقتصادی در هر 4 فصل سال 1401 مثبت بوده است
وضعیت رشد اقتصادی کشور نشان می دهد که اقتصاد ایران در چهار فصل سال 1401 و همچنین فصل اول 1402 رشد اقتصادی خوبی داشته است و تعبیر رکود اقتصادی در این دوره نمی تواند به واقعیت نزدیک شود.
وضعیت رشد اقتصادی در سال 1401 حاکی از رشد 4 درصدی (رشد بدون نفت 5/3 درصد) و در سه ماهه اول سال 1402 رشد اقتصادی 2/6 درصد (رشد بدون نفت 2/5 درصد) بوده که موید وضعیت مطلوب است. از رشد اقتصادی است.
آمارها نشان می دهد که شبکه بانکی در شرایط مطلوبی قرار دارد
با وجود نظارت جدی بانک مرکزی در کنترل ترازنامه بانکی، محدودیت های ایجاد شده به گونه ای نیست که پرداخت تسهیلات با وضعیت بلندمدت اعطای تسهیلات به شبکه بانکی تناسبی نداشته باشد.
بنابراین، وضعیت رشد بدهی بخش غیردولتی (عمدتاً تسهیلات بانکی) در شهریور ماه امسال نسبت به پایان سال قبل متناسب با وضعیت این متغیر با میانگین سه دهه اخیر است. به گونه ای که رشد بدهی بخش غیردولتی در شهریور ماه سال جاری نسبت به پایان سال قبل معادل 12.6 درصد و میانگین رشد این متغیر در همان زمان (شهریور ماه هر سال) بوده است. نسبت به پایان سال قبل) در 30 سال گذشته معادل 11.9 درصد بوده است. از این رو وضعیت اعطای تسهیلات در شهریور ماه امسال نسبت به پایان سال گذشته مطلوب است.
اصلاح ترازنامه و تغییر ساختار بانک ها در شرایط نامناسب گامی موثر برای کنترل نقدینگی است
تقاضای بالای نقدینگی بانک ها در بازار بین بانکی به دلیل شرایط حاکم بر برخی بانک ها به ویژه نارضایتی سلام در چند سال گذشته به طرق مختلف بانک ها را نگران کرده است نابرابر و همین عامل باعث شده تا بانک های ناسالم تحت هر شرایطی تقاضای بالایی برای ذخیره در بازار بین بانکی داشته باشند.
در چنین شرایطی بانک مرکزی به جای پول افشانه در بازار بین بانکی، برای رفع عطش بانکهای ناسالم – که به نوبه خود آثار پولی و تورمی دارد – اصلاح ترازنامه و برنامه تجدید ساختار بانکهای ناسالم برای رفع مشکلات فوقالذکر و بهبود تعادل در دستور کار جدی خود قرار دارد. کیفیت برگ های سایر بانک ها تا حد زیادی بر مشکل تقاضای نقدینگی بالای این گونه بانک ها غلبه کند.