به گزارش بازار، اعضای کمیسیون حقوقی، تنظیم مقررات و قضایی حمایت از خانه ایران در آخرین جلسه خود، دریافت نیم درصد اضافه به عنوان حق الثبت اسناد توسط نمایندگان سازمان ثبت اسناد و املاک را بررسی کردند. کشور و خواستار توقف آن شدند.
بر اساس آنچه در این جلسه تشریح شد، در بند (ک) تبصره (11) قانون بودجه سال 1398 مصوب شد که در سال 1398 علاوه بر حق ثبت مندرج در مواد (123) و (124) اصلاحیه قانون ثبت مقرر در ماده (10) قانون الحاق موادی به قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت (1) مصوب 1383 و با اصلاحات و الحاقات بعدی معادل درصد میانی مبلغ مندرج در سند به عنوان هزینه ثبت برای تسهیل در اجرای طرح کاداستر.
پس از ابلاغ این حکم، سازمان ثبت اسناد و املاک یک درصد از مبلغ مندرج در اسناد تنظیمی را در دفاتر رسمی اخذ کرد و در سال های بعد این نیم درصد اضافه بر اساس جداول پیوست قانون بودجه دریافت شد.
احمد آتشوش، رئیس کمیسیون حقوقی، تنظیم مقررات و قضایی خانه ایران در این خصوص گفت: دریافت هر گونه وجهی باید مستند به قانون باشد. این هزینه در سال 1400 در چارچوب قانون بودجه نامحدود تکرار شد. اما در سال 1401 در جدول بودجه درج نشده و طبق قانون مشخص شده است که نرخ هایی که در جدول درج نمی شود در صورت عدم مغایرت با قوانین و مقررات به قوت خود باقی است.
با توجه به اظهارات این فعال اقتصادی درباره هزینه ثبت اسناد وام مسکن، قوانین ویژه دائمی از جمله مواد 123 و 124 قانون ثبت و ماده 10 قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت و مبلغ اضافی وجود دارد. او نباید بابت آن هزینه می شد، بنابراین با دریافت این مبلغ در سال 1401 با مشکلات قانونی مواجه شد.
وی تصریح کرد: در جدول ضمیمه بودجه 1402 نیم درصد اضافی حق ثبت نام ذکر شده است. اما یک استثنا وجود دارد که اسناد رهن بنگاه های دانش بنیان و واحدهای تولیدی مشمول پرداخت نیم درصد اضافی حق ثبت نمی باشد. اما سازمان ثبت اسناد و املاک کشور به این تکلیف قانونی توجهی نکرده و این استثناء را به دفاتر اسناد رسمی ابلاغ نکرده است و دفاتر اسناد رسمی همچنان در حال دریافت این مبلغ اضافی برای تنظیم اسناد رهنی مستقر در شرکت های دانشی و تولیدی هستند.
رئیس کمیسیون حقوقی خانه ایران شرایط اقتصادی واحدهای تولیدی، خدماتی و دانشی را برشمرد و خاطرنشان کرد: این واحدها با مشکل نقدینگی مواجه هستند و مجبور به دریافت وام هستند. دریافت وام مستلزم ارائه وثیقه مستغلات قوی است و یک درصد هزینه ثبت برای وثیقه گذاشتن این وثیقه هزینه بالایی را بر آنها تحمیل می کند و بر کسب و کارها تأثیر منفی می گذارد.
آتشوش ادامه داد: نکته دیگر این است که خانه ایران در جریان بررسی لایحه بودجه 1402 پیشنهاد کرد که بند (ک) تبصره (11) قانون بودجه سال 1399 لغو و حق ثبت اسناد به صورت رهن و ضمانت برای همه لغو شود. واحدهای اقتصادی معادل نصف هزینه ثبت نام باید مشخص شود که متاسفانه مورد توجه نمایندگان مجلس قرار نگرفت.
در نتیجه در جلسه کمیسیون حقوقی خانه ایران که نمایندگانی از سازمان ثبت اسناد و املاک نیز حضور داشتند، مقرر شد موضوع به اطلاع رئیس سازمان ثبت اسناد و املاک کشور برسد. املاک و اتاق ایران طی نامه ای رسمی موضوع را به سازمان ثبت منتقل می کند تا اقدامات لازم انجام شود. از سوی دیگر موضوع ابطال بند مذکور در بودجه 1403 باید در کمیسیون حقوقی خانه ایران پیگیری شود.