به گزارش بازار، اسماعیل شجاعی به عنوان کارشناس صنعت خودرو با بیان اینکه آسیب شناسی حاکمیت اقتصادی کشور همچنان ادامه دارد، می گوید: در این راستا باید گفت که این آسیب شناسی همچنان ادامه دارد. چطور ممکن است وقتی قیمت مس، فولاد و سایر خدمات افزایش مییابد، کسی به فکر مصرفکننده نیست، اما با افزایش قیمت خودرو جو سنگینی علیه خودروسازان ایجاد میشود؟
شجاعی در آسیب شناسی مدیران صنعت خودرو می گوید: خودروسازی کشور مدیران و کارشناسان واجد شرایط زیادی دارد اما به کار گرفته نمی شوند و با تغییر هر وزیری افرادی که آگاهی کافی در این خصوص ندارند به آنها تحمیل می شود. صنعت مدیر عامل از دو خودروساز بزرگ کشور؛ بنابراین تجربه دو دهه اخیر نشان می دهد که ثبات کافی حتی در سطح مدیریتی صنعت خودرو نیز رعایت نمی شود.
این کارشناس اقتصادی در همین راستا افزود: خودروسازی دومین صنعت مهم کشور است و بیش از هفتصد هزار نفر را به طور مستقیم و غیرمستقیم مشغول به کار کرده است. ما بیش از 2000 شرکت قطعه سازی فعال داریم که در صورت توقف تولید خودرو در داخل، همه آنها متوقف خواهند شد.
شجاعی در خصوص راه برون رفت از این شرایط بحرانی می گوید: خصوصی سازی باید به درستی اجرا شود. این صنعت را باید به متخصصان واقعی خود سپرد. برخی از فعالان این صنعت سرمایه و توان لازم را دارند اما هر بار که تصمیم گرفته اند هزاران مانع بر سر راه آنها گذاشته شده تا این صنعت به بخش خصوصی واقعی سپرده نشود.
شجاعی، فعال اقتصادی و منتقد قیمت در شورای رقابت، این سوال را مطرح می کند که چرا باید اقتصاد کشور به گونه ای مدیریت شود که همه چیز را طبق دستور قیمت گذاری کنیم؟
در ادامه آمده است: واردات خودرو می تواند به صورت طبیعی و منطقی اتفاق بیفتد، اگر دولت با دخالت های خود این بازار را دستکاری نکند، دولت موظف است تعرفه معقولی را اعمال کند. وی با اشاره به مصداق مداخله غیرکارشناسی در بازار می گوید: مجلس در زمان تصویب طرح ها خودروسازان را موظف کرد 50 درصد از تولید خود را به طرح جوانان جمعیت و 20 درصد را به نوسازی خودروهای فرسوده اختصاص دهند. این طرح عملا روند عادی عرضه خودرو را مختل کرد. از سوی دیگر دولت به دلیل کمبود منابع ارزی واردات خودرو را متوقف کرد و در واقع عرضه به بازار خودرو در مجموع دچار شوک شدیدی شد و آثار آن را می توان با قیمت گذاری در بازار مشاهده کرد. رشد در دو سال گذشته
این کارشناس بازار می گوید: در صورت حذف مداخلات غیراقتصادی از بازار، سازوکارهای بازار می توانند قیمت واقعی خودرو را کشف کنند. قیمت های اجباری تنها فضای واسطه گری را گسترش داد و هم مصرف کنندگان و هم تولیدکنندگان متضرر شدند. وی در خصوص عملکرد شورای رقابت می گوید: تصمیمات شورای رقابت باید منجر به سیاست هایی شود که بازار خودرو را رقابتی تر کند نه اینکه صرفاً قیمت گذاری شود.
این کارشناس اقتصادی افزود: قیمت های دستوری انحرافات و آسیب های اقتصادی را به دنبال دارد و در خودرو نیز این شیوه قیمت گذاری با تعدد واسطه ها باعث می شود خودرو به دست مصرف کننده واقعی نرسد. یعنی با یک سیستم قیمت به مصرف کننده و تولید کننده آسیب جدی وارد می کنیم.
شجاعی با انتقاد از شیوه حکمرانی اقتصادی تصریح می کند: این شیوه حکمرانی باعث شده است که تنها یکی از خودروسازان کشور بیش از 150 میلیارد تومب زیان انباشته کند. اما برخی از نمایندگان به جای اینکه به فکر رفع مشکلات تولید باشند، تمام دغدغه خود را صرف واردات خودروهای دست دوم کرده اند! این رویکردها نشان می دهد که حاکمیت کشور دچار تناقض شده و به جای نگرانی از رابطه تولید و اشتغال و رفع موانع تولید، به فکر واردات خودروهای درجه دو افتاده است.
شجاعی اضافه کرد: بهترین روش حکمرانی در صنعت خودرو خصوصی سازی و کاهش مداخلات دولتمردان و برخی نمایندگان با سیاه نمایی های غیرموجه از خودروسازی کشور است و به نفع کشور است که قوانین شفاف به نفع تولید باشد و اجازه تولید را بدهد. بخش خصوصی واقعی و متخصص می تواند ما را به یک خودروساز تبدیل کند. ما نمی توانیم از سیستم دولتی انتظار داشته باشیم که خودروساز شود.