مصالح ساختمانی بخش قابل توجهی از کل هزینه ساخت خانه را تشکیل می دهد. این در حالی است که بازار مصالح ساختمانی نیز از تورم عمومی عقب نمانده است و امسال با رشد قیمت انواع مصالح ساختمانی به ویژه در ماه های ابتدایی سال مواجه هستیم.
رئیس اتحادیه فروشندگان آهن و فولاد تهران به وضعیت فعلی بازار مصالح ساختمانی اشاره کرد و گفت: بازار مصالح ساختمانی زمانی رونق دارد که مصرف آن زیاد باشد اما با توجه به تورم حوزه املاک، بازار ساخت و ساز. مصالح تحت تاثیر این گرانی قرار گرفت و انواع مصالح ساختمانی به ویژه آهن و فولاد که از مهمترین عناصر ساختمانی هستند با افزایش قیمت همراه شد و این افزایش قیمت باعث رکود شدید این بازار شد.
حمیدرضا روستاگر ادامه داد: از ابتدای سال 1402 تا مهرماه بازار مصالح ساختمانی از رونق چندانی برخوردار نبود و روال بسیار عادی حاکم است، هرچند گاهی تغییراتی در قیمت ها وجود داشت، اما این تغییرات به دلیل افزایش تقاضا و رونق نبود. از بازار، اما تحت تاثیر تورم عمومی کشور قرار گرفتند و یا قیمت ارزها از جمله دلار تغییر کرده است. به عنوان مثال در بازار فولاد افزایش قیمت متاثر از افزایش قیمت ها در بازار جهانی بوده است.
دورنمای تولید فولاد در سال 1404 دور از دسترس است
رئیس اتاق اصناف تهران با انتقاد از بی توجهی به چشم انداز تولید فولاد کشور در سال 1404 گفت: فولاد یکی از بازارهای اصلی ایران است اما متاسفانه در شرایط فعلی چشم انداز 1404 چندان قابل دسترس نیست.
رستگار ادامه داد: با توجه به ظرفیت کارخانه های ما برای تولید فولاد، پیش بینی می شد تا سال 1404 حدود 55 میلیون تن فولاد تولید شود و هدف افزایش حجم صادرات به ویژه صادرات به کشورهای همسایه بود، اما مشکلاتی که در زمینه تولید فولاد در ناسیو در داخل کشور وجود دارد، از جمله به دلیل قطعی برق، گاز و آب، در حال حاضر بسیار عقب هستیم، زیرا آمارها نشان می دهد که تا سال گذشته تولید فولاد ما تقریباً 30 میلیون تن بود. و بر این اساس احتمال اینکه از دست بیایید به بازارهای بیشتری برسیم بسیار زیاد است.
عرضه مصالح ساختمانی باید شفاف باشد
رئیس اتحادیه فروشندگان آهن و فولاد تهران با اشاره به زیان توزیع کنندگان در بازار مصالح ساختمانی گفت: در حالی که سرمایه های حوزه توزیع توسط بخش تولید جذب می شود، متاسفانه به دلیل عدم شفافیت در عرضه مصالح ساختمانی، به ویژه فولاد، آسیب زیادی به توزیع کنندگان واقعی آن وارد می کند. محصولات رسیده ای هستند که از دست دادن آنها در نهایت گریبان بخش عمومی جامعه را خواهد گرفت.
رستگار با بیان اینکه عدم شفافیت در بازار مصالح ساختمانی منجر به بی نظمی قیمت ها و رکود شدید در این بخش شده است، تصریح کرد: در شرایط فعلی بخش قابل توجهی از بازار مصالح ساختمانی به دست عده ای خاص افتاده است که این کار را انجام می دهند. سود زیاد بدون کسی باید پاسخگو باشد، اما در این بین به دلیل عدم شفافیت، ترجیح بسیاری از فعالان واقعی این بخش این است که سرمایه خود را در این بخش سرمایه گذاری نکنند.
رئیس اتحادیه فروشندگان آهن و فولاد تهران با انتقاد از رویه عرضه سیمان و فولاد در بورس کالا گفت: عملکرد بورس کالا برای ما شفاف نیست و به نظر ما یکی از عواملی است که باعث افزایش نرخ ارز شده است. قیمت مصالح ساختمانی روشی برای تعیین قیمت در بورس کالا است. این در حالی است که به نظر ما کسانی که در حوزه توزیع دارای صلاحیت هستند باید وارد این بخش شوند، اما متاسفانه تاکنون کسی پاسخگوی ما نبوده و عدم شفافیت در اعلام پیش قیمت و سود درج شده است. به ضرر مردم است.
لازم به ذکر است که عرضه مصالح ساختمانی در بورس کالا موافقان و مخالفانی دارد. به این ترتیب در یک ماه اخیر این موضوع مورد انتقاد وزیر راه و شهرسازی و درخواست خروج سیمان و فولاد از سازوکار تبادل کالا حداقل برای پروژه نهضت ملی مسکن قرار گرفت اما وزیر اقتصاد وی با این درخواست مخالفت کرد و اعلام کرد در حال حاضر خروج سیمان و فولاد از بورس منتفی است.
مجید عشقی رئیس سازمان بورس در گفت و گو با یکی از خبرگزاری ها در خصوص درخواست وزارت کار گفت: تامین سیمان و فولاد مورد نیاز طرح نهضت ملی مسکن خارج از قیمت های فعلی امکان پذیر است. بورس کالا، اما این موضوع باید در جلسات کارشناسی مطرح شود و اجرای آن بررسی شود.
پیش بینی قیمت مصالح ساختمانی در روزهای آینده.
رستگار در خصوص وضعیت بازار مصالح ساختمانی در روزهای آینده گفت: به طور معمول بازار مصالح در ماه های ابتدایی سال رونق بیشتری دارد و ساخت و ساز در فصل سرما کند می شود. بر این اساس پیش بینی ما این است که اگر اتفاق خاصی نیفتد، بازار روند کندی خواهد داشت.
۲۱۷