علی شفائی; بازار: روز گذشته رئیس اتحادیه بنکداران مواد غذایی تهران از عرضه برنج دولتی هندی توسط شرکت بازرگانی دولتی خبر داد و تاکید کرد: در شرایطی که برنج ایرانی و وارداتی به وفور در بازار وجود دارد و بازار راکد است، ممنوعیت فصلی است. بر واردات تاثیری بر قیمت و بازار ندارد. در ثبات و آرامش کامل زندگی کنید.
رضا کنگری رئیس اتحادیه بنکداران مواد غذایی تهران اعلام کرد برنج هندی وارداتی که شرکت بازرگانی دولتی به بازار عرضه کرده است با قیمت 33 هزار تومان به دست بانک ها می رسد و با قیمت 34 هزار تومان و در نهایت به قیمت 35 بین عمده فروشان توزیع می شود. هزار تومان و به دست مصرف کنندگان نهایی می رسد.
این در حالی است که به گفته وی، برنج های وارداتی موجود در بازار بین 36 تا 58 هزار تومان به صورت عمده عرضه می شود و در خرده فروشی ها با سود 15 تا 20 درصد به مردم عرضه می شود. همچنین برنج پاکستانی در دو مدل در بازار موجود است، برنج باسماتی پاکستانی 386 از 33 هزار تومان تا 39 هزار تومان و نوع دیگر برنج پاکستانی که برنج سوپر باسماتی است در فروشگاه های عمده فروشی از 49 هزار تا 55 هزار و برنج ایرانی در ارقام پرمحصول مانند ندا شیرودی از 38 هزار تومان و قیمت عمده بهترین رقم برنج ایرانی که هاشمی گیلان است 95 هزار تا 100 هزار تومان است.
شرکت بازرگانی دولتی برخلاف وظایف ذاتی خود و ممنوعیت فعالیت تجاری در بازار، اهداف دولت در اجرای ممنوعیت فصلی واردات برنج از طریق تامین ذخایر برنج کشور را زیر سوال برده است. این شرکت به منظور حمایت از تولید داخل، در شرایطی که در دوره ممنوعیت فصلی واردات برنج هستیم، تلاش کرده برنج وارداتی را به بازار عرضه کند و اقدام این شرکت ضربه جدی به تولید ایرانی و ثبات بازار است.
با وجود آرامش و ثبات اعلام شده از سوی رئیس اتحادیه بنکداران تهران در بازار برنج، شرکت بازرگانی دولتی برخلاف وظایف ذاتی خود و ممنوعیت فعالیت تجاری وارد بازار شده و تامین کننده ذخیره برنج پیشگیرانه کشور را زیر سوال برده است. اهداف دولت از اجرای طرح ممنوعیت واردات فصلی برنج
این شرکت به منظور حمایت از تولید داخل، در شرایطی که در دوره ممنوعیت فصلی واردات برنج هستیم، تلاش کرده برنج وارداتی را به بازار عرضه کند و اقدام این شرکت ضربه جدی به تولید ایرانی و ثبات بازار است.
در شرایطی که برنج وارداتی مورد نیاز بازار توسط بخش خصوصی تامین شود و با محصول جدید برنج ایرانی به وفور در بازار موجود باشد، این اقدام شرکت بازرگانی دولتی چه توجیهی را می توان داشت؟ در چنین شرایطی چرا شرکت بازرگانی دولتی باید برنج را از ذخیره پیشگیرانه کشور با قیمتی کمتر از قیمت عادی وارد کند و آیا افزایش عرضه محصولات خارجی در دوره ممنوعیت واردات فصلی که عرضه برنج وارداتی به نفع تولید داخلی مدیریت می شود، چرا اداره نمی تواند وارد کند و یک شرکت دولتی که تعهدات دیگری دارد وارد بازار شود و آرامش بازار را بر هم بزند؟
این اقدام شرکت بازرگانی دولتی نه تنها به تولیدکننده و واردکننده برنج آسیب وارد می کند، بلکه از یک سو ذائقه بخشی از بازار مصرف را به نفع برنج وارداتی تغییر می دهد و از سوی دیگر به دلیل محدودیت عرضه برنج توسط شرکت بازرگانی دولتی، تقاضای کاذب برای برنج ارزان را از سوی مصرف کنندگان ایجاد می کند که علاوه بر تخریب روانی اقتصاد داخلی، ثبات بازار را نیز هدف قرار می دهد.
شرکت بازرگانی دولتی موظف است با توجه به ماموریتهای تعریف شده قانونی نسبت به خرید و حفظ ذخایر پیشگیرانه برنج کشور اقدام کند تا در مواقع بحرانی ذخایر را آزاد کند و اجازه ندهد بازار کشور با محدودیت و کاهش عرضه در شرایط عادی و باثبات مواجه شود. شرایط این عمل چندین پیامد منفی دارد.
متأسفانه در سال های اخیر در دوره ممنوعیت فصلی واردات برنج، شرکت بازرگانی دولتی برنج را از ذخیره احتیاطی کشور با قیمتی کمتر از بازار معمول وارد کرده و سیاست های کشور را برای حمایت از تولید ملی ناکارآمد کرده است. در پایان این نکته نیز قابل ذکر است که با عرضه ذخایر برنج کشور در بازار، این ذخیره استراتژیک باید دوباره خریداری و تکمیل شود، یعنی ارز دوباره از کشور خارج می شود که در شرایط اقتصادی فعلی کشور . و مشکلات تامین ارز، این اقدام بنگاه تجاری دولتی نه تنها باری را از دوش دولت و مردم بر نمی دارد، بلکه پیامدهای منفی آن نیز مشکلاتی را تحمیل می کند.