به همین منظور و برای تحلیل و بررسی این موضوع، «آرمان ملی» با دکتر حسن هانی زاده، تحلیلگر روابط بین الملل مصاحبه کرده است. هانی زاده معتقد است: سناریوی طراحی شده توسط آمریکا مهاجرت اجباری جمعیت غزه به شرق فرات در سوریه است، این در حالی است که استان های شرق فرات در سوریه از سال 2016 به اشغال نیروهای آمریکایی در آمده است. و به همین دلیل آمریکا سعی خواهد کرد مردم غزه را مجبور به اعزام به این استان ها کند.هدف اسرائیل پاک کردن کامل غزه از جغرافیای خاورمیانه است.در چنین شرایطی اسرائیل از طریق زمینی به غزه نفوذ خواهد کرد. اما در چنین شرایطی ارتش اسرائیل با چالش ها و خسارات جدی مواجه خواهد شد که در نتیجه بمباران اسرائیل در روزهای آینده ادامه خواهد داشت و اسرائیل تلاش خواهد کرد تا نیروهای فلسطینی را به طور کامل از منطقه غزه خارج کند.به نظر می رسد سناریوی آن بازتعریف خاورمیانه و ایجاد ساختار جدیدی که آمریکا برای اجرای چنین طرحی به دنبال آن است خطرناک است.در ادامه ماحصل این گفتگو را خواهید خواند.
وزیر خارجه آمریکا و وزیر دفاع این کشور بارها در نشست شورای عالی جنگ رژیم صهیونیستی در سرزمین های اشغالی شرکت کردند. به نظر می رسد نتیجه این جلسات و نشست ها این باشد که پس از ویرانی غزه، حملات مکرر به تأسیسات مهم و حیاتی سوریه و سپس بمباران حزب الله و ترور شخصیت های حزب الله و ایجاد یک … جایگزین. وطن برای فلسطینی ها به نظر می رسد طرح آمریکا و اسرائیل طرح خطرناکی است و آمریکا به دنبال اجرای این طرح و تقسیم ساکنان غزه حداقل بین مصر، اردن، عراق و سوریه است.
در شرایطی که نزدیک به دو هفته از جنگ غزه می گذرد، ترتیب نظامی طرف های درگیر چگونه است؟ هر کدام از آنها چه دستاوردها و شکست هایی داشته اند؟
با وجود اینکه نزدیک به دو هفته از جنگ غزه می گذرد، اما حماس و جهاد اسلامی در میدان برتری دارند و تمامی فعالیت های اسرائیل در سرزمین های اشغالی متوقف شده است. این برای اسرائیل جدی تلقی می شود. برخی منابع می گویند که هر روز درگیری ادامه دارد. بین اسراییل و حماس به دلیل هزینه های امنیتی و تعطیلی کارخانه ها که هزینه اقتصادی زیادی برای اسراییل است اما به دلیل سفر بایدن رئیس جمهور آمریکا، اسرائیل حدود پنج میلیون دلار هزینه دارد. به اسرائیل و حضور آنها در شورای جنگ اسرائیل، آمریکا به نحوی به اسرائیل برای بمباران وحشیانه غزه چراغ سبز نشان داد. این بمباران ها تاکنون ادامه داشته و 4500 شهید و 14000 مجروح داشته است. در این حملات هوایی، زیرساخت ها و بیمارستان ها ویران شده و حتی کلیساها نیز مورد حمله قرار گرفته اند. این وضعیت نشان می دهد که آمریکا و اسرائیل به دنبال طراحی سناریوی جدیدی برای خاورمیانه هستند. در این سناریو، آمریکا، اسرائیل و کشورهای غربی با ادامه بمباران غزه تلاش خواهند کرد تا جمعیت غزه را به صحرای سینا و اردن منتقل کنند. البته روز شنبه نشستی با حضور سران برخی کشورها در قاهره – پایتخت مصر – برگزار شد که در آن مصر و اردن با مهاجرت اجباری مردم از غزه به صحرای سینا مخالفت کردند.
* شرایط با مخالفت مصر و اردن چگونه تغییر خواهد کرد؟
در چنین شرایطی سناریوی دیگر طراحی شده توسط آمریکا مهاجرت اجباری مردم غزه به شرق فرات سوریه است. این در حالی است که از سال 2016 استان های شرقی فرات سوریه در اشغال نیروهای آمریکایی است و به همین دلیل آمریکا تلاش خواهد کرد تا مردم غزه را مجبور به اعزام به آن استان ها کند. هدف اسرائیل محو کامل غزه از جغرافیای خاورمیانه است. در چنین شرایطی اسرائیل از طریق زمینی وارد غزه خواهد شد. اما در چنین شرایطی ارتش اسرائیل با چالش ها و خسارات جدی مواجه خواهد شد. در نتیجه، بمباران اسرائیل در روزهای آینده ادامه خواهد یافت و اسرائیل تلاش خواهد کرد تا نیروهای فلسطینی را به طور کامل از منطقه غزه خارج کند. سناریوی خطرناکی است. ایالات متحده برای بازتعریف خاورمیانه و ایجاد ساختاری جدید، سعی در اجرای چنین طرحی دارد. در چنین شرایطی کشورهای غربی از اسرائیل حمایت می کنند و بر خلاف کشورهای اسلامی و عربی نمی توانند در این زمینه نفوذ کنند. آمریکایی ها تهدید کرده اند که مصر باید گذرگاه رفح را به روی ساکنان غزه بازگشایی کند تا آنها بتوانند به آنجا بروند.
و پس از آن غزه را به طور کامل از موقعیت جغرافیایی فلسطین حذف کرده و سپس تمامی مبارزان حماس توسط اسرائیل کشته خواهند شد. این سناریو در حال اجراست. به ویژه اینکه هم وزیر خارجه آمریکا و هم وزیر دفاع این کشور بارها در نشست شورای عالی جنگ رژیم صهیونیستی در سرزمین های اشغالی شرکت کردند. به نظر می رسد نتیجه این جلسات و نشست ها این باشد که پس از ویرانی غزه، حملات مکرر به تأسیسات مهم و حیاتی سوریه و سپس بمباران حزب الله و ترور شخصیت های حزب الله و ایجاد یک … جایگزین. وطن برای فلسطینی ها به نظر می رسد طرح آمریکا و اسرائیل طرح خطرناکی است و آمریکا به دنبال اجرای این طرح و تقسیم ساکنان غزه حداقل بین مصر و اردن، عراق و سوریه است. بمباران ها نیز همین گام را برمی دارند و به همین دلیل باید دید که آیا کشورهای عربی می توانند از این سناریوی آمریکایی اجتناب کنند یا خیر.
شانس ورود سایر کشورها و گروه های شبه نظامی به جنگ غزه چقدر است؟
این احتمال وجود دارد که حزب الله لبنان و عراق، حشدالشعبی یا انصارالله یمن وارد این جنگ شوند و جنگ منطقه ای در خاورمیانه شکل بگیرد. سوریه نیز ممکن است وارد این درگیری شود که در نهایت می توان گفت منطقه شاهد درگیری است. این جنگ بین کشورها و گروه های مختلف خواهد بود. در چنین شرایطی تنها مزیت اسرائیل این است که از هواپیماهای فوق مدرن برای بمباران فلسطین و غزه استفاده می کند. در عین حال، اسرائیل در جنگ چریکی شکست خواهد خورد، همانطور که در عملیات حمله به الاقصی شکست خورد. موضوع دیگر بحث وحدت جبهه مبارزان فلسطینی است که جهاد اسلامی، حماس و سایر جنبش های مبارز جبهه مشترکی را تشکیل دادند و توانستند در کمتر از هشت ساعت طرحی دقیق و راهبردی برای پرتاب پنج هزار موشک هدایت شونده دقیق طراحی کنند. هواپیما و یک ضد پهپاد برای حمله به مراکز حساس نظامی، اقتصادی و امنیتی اسرائیل در اراضی اشغالی. این موضوع نشان می دهد که سامانه گنبد آهنین که بازدارنده اسرائیل محسوب می شود، توانایی دفاع از موشک ها و پهپادهای حماس را ندارد. این یک شکست فنی و نظامی برای ارتش اسرائیل است. اتفاق مهم دیگری که در این عملیات رخ داد، فراخوانی نیروهای ذخیره و احتیاط اسرائیل است، اتفاقی که در دهه گذشته در ارتش اسرائیل رخ نداده بود. این نشان می دهد که موازنه قوا از نظر اطلاعاتی، نظامی و عملیاتی به نفع مبارزان فلسطینی تغییر کرده است.
نقش ایران در این درگیری چه خواهد بود؟
ایران از همه ابزارهای موجود برای کمک و حمایت از غزه و فلسطین استفاده خواهد کرد و سعی خواهد کرد از اجرای نقشه های خطرناک آمریکا و اسرائیل در غزه جلوگیری کند. مقامات ایرانی تصمیم نهایی را در این مورد خواهند گرفت. در همین حال، احتمال دخالت حزب الله در لبنان و عراق و گروه هایی مانند حشدالشعبی در جنگ افزایش یافته است. سیل سفر مقامات ارشد اروپایی به سرزمین های اشغالی پس از عملیات طوفان الاقصی نشان می دهد که نوع جدیدی از قطب بندی در جهان علیه امت اسلامی ایجاد شده است. با توجه به اینکه این تظاهرات توسط اروپا و آمریکا علیه مردم فلسطین انجام می شود، می توان آن را در چارچوب طرح بزرگ تغییر ساختار خاورمیانه تعریف کرد و توطئه جدید آمریکا و آمریکاست. اروپا برای تبعید مردم غزه به صحرای سینا و تخلیه غزه از ساکنان فلسطینی. اعزام دو کشتی بزرگ آیزنهاور و جرالد فورد توسط آمریکا به مدیترانه شرقی برای تغییر ساختار خاورمیانه و ایجاد حاشیه امن برای اسرائیل در منطقه ایجاد شد، بنابراین روزهای آینده بسیار حساس است. و این صف بندی ها در شرق و غرب بیشتر آشکار خواهد بود. ایران در تلاش است تا از اجرای طرح جدید خاورمیانه جلوگیری کند. این طرح سه سال است که روی میز آمریکا، اسرائیل و اروپا قرار دارد و اکنون درصدد اجرای آن هستند. متأسفانه کشورهای عربی در وضعیت ضعیفی قرار دارند و کشورهای اسلامی هیچ عکس العملی نشان نداده اند و هیچ نهادی مانند سازمان همکاری اسلامی و اتحادیه عرب تا به امروز تصمیم مهمی نگرفته است، بنابراین اگر کشورهای اسلامی و اعراب انجام دهند. به موقع عمل نکنید، این طرح تا سال 2024 امکان پذیر است. اجرا می شود و شاهد تخلیه غزه از ساکنان آن خواهیم بود و خاورمیانه جدیدی بر اساس شکل اروپا و آمریکا شکل می گیرد.